Hyppää sisältöön

Keskustan ruotsinkielinen piirijärjestö syyttää puoluetta kielellisestä syrjinnästä – puoluesihteeri Pirkkalainen ei ymmärrä syytöstä

Piirin toiminnanjohtaja on tehnyt syrjinnästä kantelun yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

Keskustan ruotsinkielisen piirijärjestön mukaan puolueen sisällä tapahtuu sekä kielellistä että poliittista syrjintää. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen Keskustan ruotsinkielinen piirijärjestö syyttää puoluetta syrjinnästä. Piirin toiminnanjohtajan Peter Albäckin mukaan yhdenvertaisuusvaltuutetulle on tehty kantelu puolueen sisällä tapahtuneesta pitkäaikaisesta kielellisestä ja poliittisesta syrjinnästä.

Kantelun mukaan syrjintää on tapahtunut jatkuvasti vuoden 2010 jälkeen. Piirin edustajat ovat muun muassa valittaneet, että heitä on kohdeltu syrjivästi puolueen kokouksissa.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ei ymmärrä väitteitä syrjivästä kohtelusta puolueen kokouksissa.

– En saa kiinni siitä, mihin he tällä viittaavat. Emme tietenkään ole syrjineet ketään. Päinvastoin he ovat itse jättäneet aika usein käyttämättä omat edustuspaikkansa esimerkiksi puoluehallituksen kokouksessa. Puoluevaltuuston kokouksissa heillä on ollut yksittäisiä aktiiveja paikalla, Pirkkalainen kertoo.

Kiistaa kaksikielisistä verkkosivuista

Moitteita keskusta saa kantelussa myös siitä, että piirille ei ole avattu kaksikielisiä kotisivuja niin kun muissa kaksikielisissä puolueissa.

– Verkkosivujemme uudistus on kesken, ja alkusyksystä meille on tulossa sekä ruotsin- että englanninkieliset versiot. Ruotsinkielinen piirijärjestö tosin ei pyynnöstä huolimatta ole toimittanut tietojaan sivuja varten, Pirkkalainen sanoo.

Myös se on herättänyt ruotsinkielisessä piirijärjestössä pahennusta, että puolueen virallista kaksikielistä nimeä ei ole kehotuksista huolimatta suostuttu pitämään esillä kokoussaleissa ja puolueen eri tilaisuuksissa.

– Minulle ei puoluesihteeriaikanani ole koskaan tullut huomioita tästä. Voi kuitenkin olla, että meillä on tässä petrattavaa, Pirkkalainen sanoo.

Hän korostaa, että kaikki keskeinen materiaali tuotetaan aina ruotsiksi ja melkein aina englanniksi. Materiaalia tehdään myös monilla muilla kielillä.

Kantelun yhdenvertaisuusvaltuutetulle on tehnyt toiminnanjohtaja Albäck ruotsinkielisen piirihallituksen päätöksen mukaisesti.

– Piirijärjestö on kantelun takana, totea piirihallituksen puheenjohtaja Peter Knuts.

Ruotsinkielisen piirijärjestön toimialueena on koko Suomi, ja sillä on paikallisjärjestö 16 paikkakunnalla.