1. yle.fi
  2. Uutiset

Facebook varautuu Yhdysvaltain vaaleihin: se rajoittaa vaalimainoksia ja varoittaa, jos joku julistautuu voittajaksi liian aikaisin

Facebook sai neljän vuoden takaisissa presidentinvaaleissa kritiikkiä siitä, ettei se puuttunut tarpeeksi valeuutisten levittämiseen.

USA:n vaalit 2020
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoo olevansa huolissaan Yhdysvaltain kahtiajaosta.All Over Press

Teknologiayhtiö Facebook on ilmoittanut toimista, joilla se pyrkii torjumaan valeuutisia Yhdysvaltain tämän syksyn vaaleissa.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi muun muassa, ettei se hyväksy enää vaaleja edeltävällä viikolla uusia poliittisia mainoksia.

Facebook aikoo myös poistaa sisällön, jossa väitetään, että äänestämällä saa koronaviruksen. Lisäksi somejätti aikoo lisätä linkin viranomaisten koronavirussivuille sellaisiin päivityksiin, joissa vaikutetaan kannustavan koronaviruksen varjolla ihmisiä jättämään äänestämättä.

Facebook lisää oman merkintänsä sellaiseen sisältöön, jossa yritetään murentaa vaalien uskottavuutta esimerkiksi väittämällä laillisten äänestysmetodien johtavan vaalipetokseen.

Facebook sai neljän vuoden takaisissa presidentinvaaleissa kritiikkiä siitä, ettei se puuttunut tarpeeksi valeuutisten levittämiseen. Facebook on monille yhdysvaltalaisille tärkeä uutislähde.

"Nämä eivät ole tavanomaiset vaalit"

Facebook varautuu myös siihen, että vaalitulokset viivästyvät tai niitä aletaan kiistää.

Jos joku ehdokkaista yrittää julistautua voittajaksi ennen kuin lopulliset tulokset ovat tiedossa, Facebook lisää sisältöön linkit Reutersin ja vaaliviranomaisten tulospalveluihin.

– Nämä eivät ole tavanomaiset vaalit. Meillä kaikilla on vastuu suojella demokratiaamme, Zuckerberg kirjoitti Facebook-sivuillaan.

Trump on väittänyt, ettei postiäänestykseen voi luottaa

Yhdysvalloissa on ollut vaalien lähestyessä pelkoja siitä, että presidentti Donald Trump saattaa kiistää vaalien tuloksen, jos hän häviää. Trump on kylvänyt jo pidempään epäluottamusta esimerkiksi postiäänestystä kohtaan.

Yhtenä pelkona on, että Trump julistautuu vaali-iltana voittajaksi siinä vaiheessa, kun vielä suuri osa postiäänistä on laskematta. Postiäänten suuren osuuden vuoksi lopullisten tulosten saamisessa voi mennä totuttua pidempään.

– Olen huolissani siitä, että kun maamme on niin jakautunut, ja vaalitulosten saamisessa voi mennä päiviä tai jopa viikkoja, riski levottomuuksiin ympäri maata voi kasvaa, Zuckerberg sanoi.

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään 3. marraskuuta. Samassa yhteydessä valitaan edustajainhuoneen jäsenet, kolmasosa senaattoreista sekä suuri joukko osavaltio- ja paikallistason poliitikkoja, tuomareita ja virkamiehiä.

Lue myös:

Facebook ja Twitter kertovat venäläisestä vaikuttamisoperaatiosta: tekaistu vasemmistojulkaisu värväsi oikeita free lance -kirjoittajia

Kirjeenvaihtajalta: Trump latasi kovat piippuun – Bidenin johtoasema vahvistui entisestään

Lähteet: STT

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi