Hyppää sisältöön

Lapissa on saatu valmiiksi matkailun riskienhallintamalli – lentokentillä erikoisjärjestelyt muun muassa kulkureitteihin ja matkatavaroiden käsittelyyn

Nyt tarvitaan rohkeita poliittisia päätöksiä, sanoo Lapin Matkailuelinkeinon Liiton toiminnanjohtaja Nina Forsell.

Lapin Matkailuelinkeinon Liiton mukaan maakunnan talvikauden asiakkaista 70% on ulkomaalaisia. Kuva: Vesa Vaarama

Lapissa on saatu valmiiksi laajana yhteistyönä toteutettu matkailun riskienhallintamalli. Riskejä arvioidaan sekä työturvallisuuden että asiakasturvallisuuden näkökulmasta.

Mallin ytimessä on matkailijan polku, joka keskittyy asiakasryhmiin, joiden ohjelma on etukäteen tiedossa. Tällaisia asiakkaita ovat ryhmämatkapaketin ostaneet, tyypillisesti tilauslennoilla saapuvat matkailijat, joita palvellaan ryhmissä.

– Nyt tarvitaan rohkeita poliittisia päätöksiä sekä uskoa Lapin paikalliseen jo aikaisemmin palkittuun viranomaisten ja elinkeinon turvallisuusyhteistyöhön, sanoo tiedotteessa Lapin Matkailuelinkeinon Liiton (LME) toiminnanjohtaja Nina Forsell.

Matkailuyrityksiä uhkaa konkurssiaalto, jos ulkomaalaiset turistit eivät pääse talvena Lappiin.

Mallin suunnittelussa on ollut mukana muun muassa Lapin matkailun alueorganisaatioita, Lapin Matkailuelinkeinon liitto (LME), Lapin Kauppakamari, Lapin Liitto, Lapin Sairaanhoitopiiri, elinkeinon edustajia ja Finavia.

Matkan joka vaihe on huomioitu

Mallissa on eritelty toimet matkailijan lähtömaassa, lennoissa, kuljetuksissa ja matkakohteissa.

Lähtömaassa tehdään asiakkaiden ohjelmien ennakkosuunnittelu matkanjärjestäjän kanssa. Lennolla Lappiin asiakkaita ohjeistetaan ja kerätään tiedot mahdollista koronatestiä varten.

Suomeen saavuttaessa noudatetaan Finavian ohjeistusta ja tilauslentoja varten tehtyjä erikoisjärjestelyjä muun muassa tuloreitissä ja matkatavaroiden käsittelyssä.

Majoituskohteisiin kuljetuksissa noudatetaan Covid-19 ohjeistusta. Lisäksi huomioidaan majoituskohteiden tekemä riskiarvio.

Ohjelmapalveluihin osallistumisessa ja nähtävyyksiin tutustumisissa hupomioidaan kontaktipistekohtaiset Covid-19 ohjeistukset ja riskiarviot.

Maasta poistuttaessa huomioidaan Finavian ohjeistus ja tilauslentoja varten tehdyt erikoisjärjestelyt muun muassa lennolle sisäänkirjautumisessa ja matkatavaroiden käsittelyssä.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.