Rajojen sulkeminen EU:n ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta vie Lapin AMK:lta rahaa ja rapauttaa kansainvälistymistä

– Rahaakin suurempi kysymys on se, miten kansainväliset koulutusohjelmat jatkossa säilyvät houkuttelevina, sanoo Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Riitta Rissanen.

Kansainvälinen koulutus
Lapin amk
Lapin ammattikorkeakoulussa oli viime vuonna yli sata EU:n ulkopuolelta tullutta opiskelijaa.Jari Peltoperä / Yle

Pitkäaikaiset maahantulon rajoitukset vaikuttaisivat merkittävästi ammattikorkeakoulujen talouteen ja kansainvälisyyteen.

EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksujen ja tilauskoulutusmaksujen poisjääminen merkitsisi kouluille yhteensä miljoonien eurojen menetystä. Arvio perustuu ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen tällä viikolla ammattikorkeakouluille tekemään kyselyyn.

Lapin ammattikorkeakoulussa oli viime vuonna yli 100 lukuvuosimaksua maksavaa opiskelijaa. Maksutulo oli noin 700 000 euroa, josta noin 40 prosenttia maksettiin kuitenkin opiskelijoille takaisin apurahoina opintopistekertymien mukaan.

Lapin ammattikorkeakoulu linjasi lukukausimaksukäytäntönsä vuonna 2016, kun maksut otettiin käyttöön seuraavana vuonna..

Kansainvälisillä koulutuksilla on merkitystä laajemmassa kuvassa

Rehtori Riitta Rissasen mukaan rahaakin suurempi vaikutus rajojen sulkemisella on siihen, miten kansainväliset koulutusohjelmat jatkossa säilyvät houkuttelevina.

– Iso kuvahan tässä on se, miten me voimme korkeakoulutettujen osaamisen turvata Suomessa ja saada tänne motivoituneita ihmisiä opiskelemaan, hankkimaan hyvä tutkinto, kotoutumaan ja jäämään töihin vaikka Lappiin.

Vuonna 2019 Suomen ammattikorkeakouluissa oli 2400 EU/ETA-alueen ulkopuolisista maista tullutta opiskelijaa. Ammattikorkeakouluissa tutkinnon suorittavissa ulkomaalaisista opiskelijoista noin puolet työllistyy Suomeen.

Lapin ammattikorkeakoulussa sairaanhoitaja-, turismi- ja liiketalouden koulutus ovat englanninkielisiä. Lisäksi valikoimassa on myös ylempi, maisteritason kaupallinen tutkinto ja ensi keväänä alkava englanninkielinen insinööriohjelma.