1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

USA:n kotimaan turvallisuusvirasto: Venäjä yrittänyt kylvää epäilyksiä USA:n postiäänestystä kohtaan keväästä lähtien

Presidentti Donald Trump on toistuvasti väittänyt, että postiäänestys johtaa laajaan vaalivilppiin.

USA:n vaalit 2020
Presidentinvaalien äänestyspaikka Miamissa, Floridassa marraskuussa 2016.
Presidentinvaalien äänestyspaikka Miamissa, Floridassa marraskuussa 2016.Cristobal Herrera / EPA

Venäjä pyrkii aktiivisesti kylvämään epäluuloa Yhdysvaltain vaalijärjestelmää ja erityisesti postiäänestämistä kohtaan, käy ilmi Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston DHS:n sisäisestä raportista. Raportista uutisoi uutiskanava ABC News (siirryt toiseen palveluun).

Raportin mukaan venäläiset toimijat ovat ainakin maaliskuusta lähtien pyrkineet sosiaalisen median ja eri tiedotusvälineiden kautta edistämään narratiivia, jonka mukaan Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaaleja uhkaavat vaalipetokset, äänten laskemisvirheet sekä postin ongelmat äänestyslippujen toimittamisessa.

Presidentti Donald Trump on toistuvasti antanut samanlaisia lausuntoja julkisuudessa. Trumpin mukaan postiäänestys johtaa laajaan vaalivilppiin, vaikka asiasta ei ole näyttöä. Heinäkuussa Trump totesi, että yleinen postiäänestys tekee vuoden 2020 presidentinvaaleista historian epäselvimmät ja vilpillisimmät.

Toissa viikolla presidentti totesi Pennsylvaniassa kannattajilleen, että hän häviää marraskuun presidentinvaalit ainoastaan siinä tapauksessa, jos vaalit ovat vilpilliset.

Trump kohahdutti muutama päivä sitten myös kehottamalla äänestäjiä Pohjois-Carolinassa rikkomaan lakia suoraan.

Paikallisen tv-kanavan, WCTE:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa Wilmingtonissa Trump neuvoi äänestäjiä testaamaan järjestelmän ja varmuuden vuoksi äänestämään kahdesti. Kahdesti äänestäminen rikkoisi Pohjois-Carolinan osavaltion lakia.

Aiheesta lisää:

Presidentti Trump yrittää leikata liittovaltion rahoitusta 'kurittomilta kaupungeilta' – kohteina neljä demokraattien johtamaa kaupunkia

Facebook varautuu Yhdysvaltain vaaleihin: se rajoittaa vaalimainoksia ja varoittaa, jos joku julistautuu voittajaksi liian aikaisin

Trump: Häviämme vain, jos vaalit ovat vilpilliset

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi