1. yle.fi
  2. Uutiset

Suonenjoki löysi huomattavan määrän kiinteistöveron ulottumattomissa olevia kiinteistöjä

Verohallinnon rekisteriin verrattuna rakennettua kokonaisalaa on lähes kaksinkertainen määrä.

Suonenjoki
Dörren till en skattebyrå.
Kiinteistövero maksetaan syksyllä kahdessa erässä. Kuvituskuva.Yle/ Axel Nurmio

Suonenjoen kaupunki on löytänyt huomattavan määrän kiinteistöjä, jotka eivät ole kiinteistöveron piirissä. Kaupunki teetti kiinteistöveroselvityksen, jossa selvitettiin poikkeamia kaupungin ja verottajan rekisterien välillä.

Suonenjoella on selvityksen mukaan kaupungin rekisterissä yli 7100 rakennusta. Niiden lisäksi rekisteristä on havaittu puuttuvan noin 6 000 rakennusta. Verohallinnon rekisteriin verrattuna rakennettua kokonaisalaa löytyi lähes kaksinkertainen määrä.

Kaupunginjohtaja Juha Piiroisen mukaan rekisteristä puuttuvat rakennukset ovat todennäköisesti ilmoitusmenettelyn piirissä olevia, tulisijattomia rakennuksia. Mahdollinen saamatta jäävä verotulo saattaa on yli 100 000 ja jopa yli 200 000 euroa.

Suonenjoen kaupunki sai rakennuksista kiinteistöverotuloja viime vuonna 1,6 miljoonaa euroa. Seuraavaksi kaupunki aikoo tarkastaa rekisteristä puuttuvia kiinteistöjä niiden saamiseksi rekisteriin. Selvityksen tekee konsulttiyhtiö.

Verottajan verkkosivuilta löytyvien ohjeiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kiinteistön tietojen ilmoittamatta jättäminen tai virheellisten tietojen antaminen johtaa veronkorotukseen, joka on pääsääntöisesti kymmenen prosenttia siitä osuudesta, joka on jäänyt verottamatta.

Myös useissa muissa kunnissa ja kaupungeissa on havahduttu viime vuosina saattamaan kiinteistörekistereitä ajan tasalle.

Lue seuraavaksi