1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjalaisyrityksistä kolmasosa aikoo vähentää väkeään lähiaikoina – koronaepidemia iskee vientiyrityksiin vasta syksyllä

Kauppakamarin kyselyssä pohjalaisyrittäjät arvioivat kuitenkin tilanteensa valoisammaksi kuin maassa keskimäärin.

kauppakamarit
UPM:n Pietarsaaren tehtaan sisäänkäynti.
UPM:n Pietarsaaren tehtaalla on parhaillaan menossa yt-neuvottelut väen vähentämiseksi.Kjell Vikman / Yle

Koronaepidemia kurittaa edelleen pohjalaisyrityksiä myös tulevina kuukausina. Pohjanmaan kauppakamarin kyselyn mukaan 73 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihtonsa pienenevän seuraavan kahden kuukauden aikana.

– Koronavirusepidemian isku talouteen ja työpaikkoihin on ollut syvä, eikä kriisi ole ohi. Taloutemme jälkisyklisestä luonteesta seuraa, että kriisi tulee iskemään kunnolla teollisuuteen ja vientiyrityksiin vasta syksyn kuluessa, arvioi Pohjanmaan kauppakamarin johtaja Paula Erkkilä.

Pohjalaisyrityksistä 36 prosenttia aikoo seuraavan kahden kuukauden aikana lomauttaa tai irtisanoa henkilöstöään. 15 prosenttia Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen yrityksistä arvioi konkurssiriskinsä kasvaneen merkittävästi. Viisi prosenttia kertoi liikevaihtonsa vähentyneen vähintään puolella.

Kokonaisuudessaan Pohjanmaan kauppakamarialueen yritysten näkymät tehtyjen kyselyiden valossa ovat nyt kuitenkin valoisammat kuin aiemmin.

Pohjalaisyrityksillä on kuitenkin hieman valoisammat näkymät kuin maassa keskimäärin. Esimerkiksi pohjalaisyritysten konkurssiriski on ollut kaikissa viimeisen puolen vuoden aikana toteutetuissa kyselyissä kymmenisen prosenttiyksikköä matalampi kuin koko maassa keskimäärin.

Kauppakamarin järjestyksessään kahdeksanteen koronakyselyyn vastasi keskiviikkona 175 pohjalaisyritystä.

Kauppakamari toivoo, että yrityksille myönnettävä yleinen kustannustuki otetaan uudelleen käyttöön. Kesän aikana jätetyistä hakemuksista hylättiin 73 prosenttia. Tämä kertoo järjestön mukaan siitä, että tuen kriteerit ovat olleet liian tiukat.

Lue seuraavaksi