Hyppää sisältöön

Käräjäoikeuden laamanni alkavasta Kuopion kouluiskun oikeudenkäynnistä: ”Tämän tyyppistä juttua ei tule uralla vastaan välttämättä koskaan”

Kuopion kouluiskun oikeudenkäynti alkaa tiistaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa.

Kuopion kouluiskun oikeudenkäynnissä on yli kaksikymmentä asianosaista. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuopiossa alkaa tiistaina oikeudenkäynti, jossa syytteet ovat poikkeuksellisen raskaat: murha, 20 murhan yritystä, tuhotyö, törkeän pahoinpitelyn yritys ja virkamiehen väkivaltainen vastustaminen.

Tuomiolla on vuonna 1994 syntynyt opiskelija Joel Marin, jonka syytetään hyökänneen miekan kanssa ihmisten kimppuun Savon ammattiopiston tiloissa viime vuoden lokakuussa Kuopiossa.

Oikeudenkäyntiä on istumassa kolme ammattituomaria Pohjois-Savon käräjäoikeuden laamannin Juha Niemisen johdolla.

Niemisen mukaan alkava oikeudenkäynti on monin tavoin poikkeuksellinen. Hän ei ole itse ollut aiemmin käsittelemässä vastaavanlaisia syytteitä.

– Tämä on harvinainen ja poikkeuksellinen tapaus. Tämän tyyppistä juttua ei tule uralla vastaan kaikille välttämättä koskaan.

Laamanni Juha Nieminen johtaa oikeudenistuntoa kahden muun tuomarin kanssa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Huolena korona ja media

Laamanni Juha Nieminen uumoilee, että oikeudenkäynti saa osakseen paljon mediahuomiota jo sen perusteella, millaista julkisuutta kouluisku tapahtuessaan herätti.

– Tämä edellyttää tavallista enemmän järjestelyjä, mutta ne ovat enemmän teknisiä.

Oman lisänsä järjestelyihin tuo korona, jonka vuoksi oikeudenkäynti järjestetään tavallisesta poikkeavalla tavalla.

Eniten laamannia huolestuttaa kuitenkin se, miten tilat saadaan riittämään paikalle tuleville ihmisille.

– Järjestämme istunnon virtuaalisesti kahdessa toisiinsa liitetyssä istuntosalissa. Salista järjestetään ulkopuolelle odotusaulaan videokuva- ja ääniyhteys.

Odotusaula on yleisöä varten. Aulasta voi seurata istunnon kulkua silloin, kun käsittely on julkista.

Oikeudenkäynnissä on yli kaksikymmentä asianosaista. Niemisen mukaan ensimmäinen istuntopäivä on kaikkein haasteellisin: miten kaikki ihmiset saadaan mahtumaan istuntosaleihin, kun otetaan huomioon koronan asettamat vaatimukset.

– Ensimmäisen istuntopäivän jälkeen istunto pilkkoutuu vähän pienempiin osasiin, jolloin toivon mukaan väkeäkin on tiloissa vähemmän.

Oikeudenkäyntiin on varattu vajaat kaksi viikkoa, jonka laamanni Nieminen uskoo riittävän.

Kouluiskun motiivi?

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää alkavaa oikeudenkäyntiä Suomen oloissa harvinaisena.

Oikeudenkäynnissä toivotaan saatavan selvyyttä erityisesti kouluiskun motiiviin ja teon suunnitelmallisuuteen. Tolvasen mukaan nämä ovat keskeisiä tekijöitä myös silloin, kun rikoksen rangaistavuutta mitataan.

– Nyt on mahdollista saada asiassa tekijän käsitys, jos hän suostuu sen ilmaisemaan.

Tolvasen mielestä epäillyn yhteistyöhalulla on muutenkin merkitystä.

– Tekijällä on siinä vain voitettavaa. Halu selvittää asioita helpottaa yleensä rangaistuksen suorittamista.

Professori Matti Tolvasen mukaan motiivi on yksi keskeisistä tekijöistä, kun teon rangaistavuutta mitataan. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

"Ei ammatillisesti kiinnostava"

Kuopion kouluhyökkäys oli jo kolmas Suomessa koulun tiloissa tapahtunut isku. Voiko sitä verrata aiemmin Jokelassa ja Kauhajoella tehtyihin kouluiskuihin?

Laamanni Juha Niemisen mukaan hänen on vaikea erottaa kouluiskuja muista väkivallanteoista, jotka kohdistuvat sattumanvaraisesti valikoituneisiin uhreihin.

– Koulu on ehkä vain jostain syystä valikoitunut ympäristö, tai se voi olla väline, jolla haetaan julkisuutta.

Nieminen ei pidä oikeudenkäyntiä ammatillisesti mielenkiintoisena.

– Tämä on minusta erittäin ikävä, valitettava ja surullinen tapaus. En koe tuomarina tähän mitään ammatillista tai juridista paloa.

Lue lisää: