Hyppää sisältöön

Mustikkaa kertyi hyvän sadon ansiosta odotettua paremmin, mutta tavoitteista jäätiin silti – nyt marja-asemat ostavat jo puolukkaa

4H-yhdistysten mustikkasaldo jäi selvästi tavoitteesta.

Mustikanpoimintaa Virolahdella 25. elokuuta. Kuva: Juha Metso / AOP

Suomalainen teollisuus sai kuin saikin kotimaista mustikkaa talteen tänä vuonna. Enemmän olisi kaivattu, mutta lopputulos tyydyttää.

Samoin kävi ensimmäistä kertaa vuosiin mustikkaa ostaneille 4H-yhdistyksille: loppusaldo jäi tavoitteesta. Kuitenkin nuoria yhdistykset onnistuivat työllistämään yhteensä 157. He työskentelivät marja-asemilla sekä marjanpoiminnassa.

Mustasaarelainen Marja Bothnia Berries -yritys sai riveihinsä 600 thaimaalaista poimijaa, joiden rooli oli ratkaiseva.

– Vaikka poimijat tulivat pari viikkoa liian myöhään, silti saatiin ihan hyvät volyymit. Täytyy olla tyytyväinen, sanoo Marja Bothnia Berriesin vientipäällikkö Amanda Gustafsson.

Määriä hän ei kerro, mutta lopulta mustikkaa tuli enemmän kuin uskallettiin odottaa. Mustikkasato oli tänä vuonna viime vuotista parempi, joten määrä oli suurin piirtein sama kuin viime vuonna.

Ei päästy tavoitteisiin

Thaimaalaiset poimivat mustasaarelaisyritykselle eri puolilla keskistä Suomea, lähinnä Itä- ja Keski-Suomessa sekä pohjalaismaakuntien alueella.

Yritys on ostanut marjaa useissa pisteissä ympäri maan myös suomalaisilta poimijoilta. Thaimaalaisten poimijoiden osuus on merkittävä, sillä suomalaiset poimivat vain noin 10 prosenttia kokonaismäärästä.

Suomalaiset eivät kehotuksista huolimatta siis sankoin joukoin metsiin lähteneet.

4H-yhdistysten vastaanottama mustikkamäärä nousi koko maassa noin 23 000 kiloon, kun tavoite oli 100 000 kiloa. Koko maan suurimman mustikkasaaliin keräsi keskipohjalainen Kaustisen 4H-yhdistys, reilut 5 700 kiloa.

Maakunnista eniten mustikkaa tuli Pohjois-Pohjanmaalle, reilut 10 000 kiloa. Toiseksi ahkerimmin poimittiin Keski-Pohjanmaalla, missä loppusaldo oli miltei 10 000 kiloa.

Ypäjäläinen Kärkäinen aloittaa jälleen puolukan oston Seinäjoella, Prisman pihalla. Kuva: Mikko Hakomäki

Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla taas 4H-yhdistykset saivat kokoon yhteensä noin 2900 kiloa mustikkaa.

Lisäksi Vetelin 4H-yhdistys Keski-Pohjanmaalla kunnostui marjaretkien järjestämisessä. Sen viisi retkeä veti mustikkakauden aikana jopa 180 poimijaa, kun koko maassa yhdistysten retkille osallistui yhteensä lähes 540 ihmistä.

4H osti tänä vuonna mustikkaa ensimmäistä kertaa moniin vuosiin. Marja-asemia oli 25, joista valtaosa oli pohjalaismaakunnissa.

Puolukan osto käynnissä

Nyt laji on vaihtumassa mustikasta puolukkaan. Marja Bothnia Berries on aloittanut jo puolukanoston ostoasiamiestensä toimesta. Kahdeksan ostopistettä sijaitsee Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Ypäjäläinen Kärkäinen aloittaa puolukan oston sunnuntaina Seinäjoella. Myös 4H on avannut marja-asemiaan eri puolille.

Puolukasta odotetaan vielä huomattavasti suurempia määriä talteen. Myös thaimaalaiset poimijat jatkavat työtään ja vaihtavat vähitellen mustikasta puolukkaan.

.
.