1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin poliitikot: Kotihoitoa pitää tehostaa, mutta osastopaikka annettava niille, joilla oikea tarve

Yle Pori kysyi Porin valtuustoryhmien puheenjohtajien mietteitä vanhusten kotihoidon tilanteesta.

Vanhusten kotihoito
Vanhus ja hoitaja (jalat näkyvissä) Kontulassa.
Vanhustenhoito on pysynyt Porissa puheenaiheena pitkään. Kuvituskuva.Janne Järvinen / Yle

Porin valtuustoryhmien puheenjohtajat kannattavat kotihoidon tehostamista ympärivuorokautiseksi.

Ylen valtuustoryhmien puheenjohtajille tekemän kyselyn mukaan kotihoitoon pitäisi panostaa niin, että palvelu olisi entistä paremmin saatavilla niille, jotka siitä todella hyötyvät.

– Ympärivuorokautinenkaan kotihoito ei kaikissa tapauksissa korvaa tehostettua palveluasumista. Esimerkiksi muistisairaiden ja erittäin huonokuntoisten vanhusten kohdalla se ei ole relevanttia, sanoo vihreiden Kaarina Ranne.

Myös perussuomalaisten Ismo Läntinen pitää tärkeänä sitä, että kotihoidon ympärivuorokautisuus mahdollistetaan nimenomaan niille, joille se todella sopii.

– Kodista ei saa helpolla tehtyä ympärivuorokautista tehostettua hoitopaikkaa ja se tuskin voi olla edes taloudellisesti perusteltavissa.

"Muutoksessa myös mahdollisuuksia"

Vanhustenhoito on ollut puheenaiheena Porissa pitkään.

Maanantaina kaupungintalolla järjestettiin mielenilmaus, jossa kritisoitiin kaupungin suunnitelmaa vähentää tehostetun palveluasumisen paikkoja.

Mielenilmaus vanhustenhoidon puolesta Porissa 31.8.2020.
Mielenilmaus keräsi runsaasti väkeä Porin kaupungintalolle elokuun 31. päivä.Karri Laihonen / Yle

Poliitikot viestittävät huolestuneille kansalaisille, että asia otetaan vakavasti.

– Muutos aiheuttaa luonnollisesti huolta, mutta muutoksessa on myös mahdollisuuksia. Kotiin annettavien palveluiden määrään ja laatuun panostetaan, mistä ensimmäisenä selkeänä merkkinä on kotihoitoon palkattavat uudet työntekijät, sanoo keskustan Juha Kantola.

Kokoomuksen Anttivesa Knuuttila nostaa esille myös palvelusetelin mahdollisuuden.

– Ikäihmiselle tulee antaa valinnan mahdollisuus, johon kuuluvat yhtälailla julkinen hoitopaikka, yksityinen hoitopaikka ja hoitopaikan valintaa tukemaan järkevästi toteutettu palveluseteli, joka antaa vapauden valita erityisesti heille, joilla muuten ei olisi siihen varaa.

Osastopaikka pitää löytyä

Porin perusturvalla on tällä hetkellä käynnissä tuottavuusohjelma.

Vanhuspalveluissa tavoitteena on tämän vuoden aikana vähentää yhteensä 117 osastopaikkaa, joista 58 on jo vähennetty. Määrä sisältää sekä kaupungin omat että yksityisten palveluntuottajien paikat.

– Ympärivuorokautisten tehostetun palveluasumisen paikkojen myöntämisen perusteita ei ole muutettu. Eli edelleen kaikkien jotka paikan tarvitsevat, täytyy se saada mahdollisimman nopeasti, sanoo vasemmiston Raisa Ranta.

Kotihoitoon avattiin kaupunginhallituksen päätöksellä 23 uutta hoitajapaikkaa. Sdp:n Arja Laulainen pitää päätöstä hyvänä askeleena.

– Näillä uusilla panostuksilla pystytään aloittamaan kotipalvelu ympärivuorokautisena.

Aiheesta aiemmin:

Porissa vanhusten hoivakodeissa tyhjää – ympärivuorokautista kotihoitoa lisätään säästösyistä

Porin perusturva tekemässä taas suuren budjettiylityksen – tarvitsee lähes 13 miljoonaa euroa lisärahaa eikä mukana ole vielä koronalaskua

Pori aloittaa yt-neuvottelut mutta sisältö yllättää: Ei irtisanomisia tai lomautuksia

Lue seuraavaksi