Tampereen yliopistossa seitsemän koronatartuntaa, altistuneita yli 70 – tartunnan saaneet lieväoireisia

Tartunnat ovat Tampereen yliopiston keskustakampuksen opiskelijoilla.

koronavirus
Kolme teekkaria tupsulakeissaan seisoo Tampereen yliopiston rakennuksen edessä
Tampereen yliopistossa opiskelevat Jenna Suoranta, Aapo Honkakunnas ja Olga Teräväinen järjestävät viikon päästä pidettävää teekkarikastetta. Tapahtuman perumista ei ole harkittu. Marjut Suomi / Yle

Tampereen yliopistossa on paljastunut laaja koronaviruksen tartuntaketju. Keskustakampukselta on löytynyt yli 70 altistunutta. Sairastuneita on seitsemän. Heillä on lieviä oireita.

Taysin infektioyksikön osastonylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan tartunnat ovat ilmeisesti peräisin vapaa-ajan harrastustoiminnasta.

– Tartunnat liittyvät todennäköisesti joukkotapahtumaan, jossa on ollut paljon opiskelijoita paikalla. Tämä ei ole tapahtunut yliopiston tiloissa.

Eilen Pirkanmaalla todetut kaksi koronatapausta liittyvät yliopiston tartuntaketjuun. Altistuneissa on muitakin kuin opiskelijoita, esimerkiksi perheenjäseniä.

Kuvassa on Tampereen yliopisto kesäkuussa 2020.
Tampereen yliopiston keskustakampus on 12 000 opiskelijan yhteisö. Siellä työskentelee 2 000 eri alojen asiantuntijaa.Silja Viitala / Yle

Yliopiston ainejärjestöistä Iltakoulu on perunut kaikki tapahtumansa, koska ainejärjestön opiskelijoilla on todettu tartuntoja. Asian vahvistaa Iltakoulun puheenjohtaja Karoliina Vaakanainen. Hän ei kuitenkaan tiedä tartuntojen lukumäärää.

Kyseessä on ensimmäinen laaja tartuntaketju Tampereen yliopistossa. Osastonylilääkäri Jaana Syrjänen ei ole tapauksesta yllättynyt.

– Minusta on ihan oletettavaa, että tällaisia tulee tapahtumaan. Suomihan noudattaa strategiaa, jonka mukaan sairastuneet löydetään ja rajoitukset kohdistetaan heihin ja altistuneisiin. Ei panna koko yhteiskuntaa kiinni.

– Tärkeää on, että testiin pääsy ja vastauksen tulo ovat mahdollisimman nopeita, jotta päästään kiinni tartuntaketjuihin.

Vapaa-ajalla ollaan vailla muistoa

Osastonylilääkäri Jaana Syrjänen muistuttaa nuoria siitä, että virus ei ole kadonnut. Nuorille tauti on harvoin vakava, mutta vanhemmille ja isovanhemmille se voi olla paljon hankalampi.

– On tärkeää tavata ihmisiä, ja itsekin tapaan ystäviäni, mutta me pidämme turvaväliä. Kuinka pitkä se sitten on – on se ainakin enemmän kuin että ollaan ihan iholla.

Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen
Osastonylilääkäri Jaana Syrjänen ymmärtää nuorten tarvetta tavata toisiaan opintojen alkaessa.Petra Ketonen / Yle

Syrjäsen mukaan tautia on nyt varsin lieväoireisena nuorilla aikuisilla.

– Tilannetta ei auta se, jos vapaa-ajalla ollaan vailla muistoa koko asiasta.

Infektiolääkäri ymmärtää nuoria, jotka haluavat tavata ihmisiä opiskelujen alkaessa. Maskin käyttökään ei luonnistu syödessä, juodessa ja juhliessa. Siksi turvaväleihin ja porukoiden kokoon pitäisi kiinnittää huomiota.

Yliopisto tiedotti tapauksista intranetissä

Tampereen yliopisto tiedotti tapauksesta jo torstaina, mutta vain sisäisessä kanavassaan, intranetissä.

Tiedotteen mukaan yhteen elokuussa todettuun koronatapaukseen liittyy altistumisia Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen opiskelijoilla. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on yliopiston mukaan selvittänyt altistuneet henkilöt, jotka ovat olleet karanteenissa eikä uusia tapauksia ole paljastunut.

Seitsemän tartuntaa kymmenine altistumisineen on Tampereen yliopistolle ensimmäinen laajempi ketju. Rehtori Mari Walls ei kuitenkaan yllättynyt löydöstä.

– Me olemme iso yhteisö, 35 000 henkeä, joten uutinen sinänsä ei ollut meidän maamme tilanteessa yllättävä.

Tampereen yliopiston rehtori mari Walls seisoo yliopiston päärakennuksen edessä
Rehtori Mari Wallsin johtamassa Tampereen yliopistossa opiskellaan ja työskennellään pääsääntöisesti etänä. Marjut Suomi / Yle

Yliopisto suosittelee kasvomaskia käytettäväksi tilanteissa ja tiloissa, joissa turvavälin pitäminen ei ole mahdollista. Laaja etäopiskelu ja -työskentely jatkuu. Ajankohtaisia toimenpiteitä pohtii Tampereen korkeakoulyhteisön yhteinen pandemiaryhmä.

– Isoin asia on se, että opetus on pääasääntöisesti etänä. Vain välttämätön laboratorio- ja pienryhmätyöskentely tapahtuu kampuksilla. Se on ehdottomasti se vaikuttavin toimenpide, sanoo rehtori Mari Walls.

Tampereen yliopisto ja TAMK suosittelevat myös Koronavilkun käyttöönottoa kaikille kampusalueilla liikkuville henkilöille.

Teekkarikasteen perumista ei ole harkittu

Tärkeä opiskelijoiden juhla on tiedossa viikon kuluttua 12. syyskuuta, jolloin järjestetään perinteinen teekkarikaste. Tapahtuma siirrettiin vapusta syksyyn koronapandemian vuoksi.

Tampereen Teekkarit ry:n puheenjohtajan Olga Teräväisen mukaan teekkarikaste on pidettävä.

– Perumista ei ole harkittu missään vaiheessa. Tamperelaisista teekkareista tulee oikeasti teekkareita vasta, kun heidät on kastettu Tammerkoskessa. Tähän asti meidän viime vuoden fuksimme ovat vielä fukseja.

Yhdistyksen kulttuurimestari Jenna Suoranta korostaa tapahtuman merkitystä.

– Kaste on iso asia meidän fukseille. Se on iso osa tamperelaista teekkarikulttuuria, sanoo Suoranta.

– Toivoimme, että olisimme voineet viettää kunnon kahden viikon vappua. Onneksi edes kaste saadaan erityisjärjestelyin järjestettyä. Että edes jotain, sanoo Tampereen Teekkarit ry:n wappusihteeri Aapo Honkakunnas.

Teekkareita kastetaan Tammerkoskessa
Näin sujui teekkarikaste vuonna 2018.Anu Leena Koskinen / Yle

Olga Teräväisen mukaan tartuntojen lisääntyminen ylipäätään huolestuttaa myös opiskelijoita.

– Kyllä se huolestuttaa. Ei kukaan toivoisi, että ihmiset sairastuisivat ja tulisi altistumisia.

– Mutta kun esimerkiksi uudet opiskelijat tulevat toisilta paikkakunnilta, heidän täytyy päästä tutustumaan toisiinsa. Pitää luottaa siihen, että jos on oireita, ihmiset ymmärtävät jäädä kotiin.

Tautitilanteen vuoksi teekkarikasteelle on tehty tartuntatautisuunnitelma, johon kirjattu koronan aiheuttamat erikoisjärjestelyt. Järjestäjät kertovat tekevänsä kaikkensa, jotta kasteesta ei tule altistumistilanne.

Uutinen päivittyy.

Juttuun korjattu 12.58 Jaana Syrjäsen titteliksi osastonylilääkäri

Lue myös:

Noin 300 korona-altistusta lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden "alfajaisissa" Helsingissä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pirkanmaalla: torstaina kaksi uutta tartuntaa, yliopistolla paljon altistuneita

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus