Pelko ahdistaa Beirutin lapsia kuukausi tuhon jälkeen – Korona ja koulujen raunioituminen estävät paluun normaalielämään

Epätoivoiset etsinnät jatkuvat edelleen. Räjähdys traumatisoi kymmeniätuhansia lapsia.

Pelastustyöntekijät yrittävät etsiä mahdollisia eloonjääneitä raunioista vainukoiran kanssa 3. syyskuuta. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Kuukausi sitten, elokuun neljäs iltapäivällä kello kuusi, Beirutin satamassa räjähti.

– Jo pelkkä ääni oli hirviömäinen, kertoo puolentoista kilometrin päässä tuhon keskuksesta asuva Colin Lee Ylelle puhelimitse.

– Kaikki ikkunat lensivät sisään.

Colin Lee johtaa avustusjärjestö Planin toimistoa Libanonissa. Hän on huolissaan lasten tilanteesta. Räjähdyksen jättämä jälki ei ole poistunut mielistä.

Colin Lee johtaa avustusjärjestö Planin toimistoa Libanonissa. Kuva: Plan International Finland

– Useimmat lapset olivat tuolloin kotona. Tuhon vaikutukset ulottuivat aina 15 kilometrin päähän. Arvioimme että jopa 100 000 lasta on joutunut kärsimään räjähdyksen seurauksista, Lee sanoo.

Väki elää nyt kodeissa, joiden ikkunat ja ovien lukitukset ovat hajalla. Samaan aikaan kaupungissa rikollisuus lisääntyy, vaikka sotilaat partioivat kaduilla estääkseen raunioiden ryöstelyn.

Jättiräjähdys traumatisoi lapset

Colin Leen mukaan mikä tahansa kova ääni saa lapset kauhistumaan.

Hän katsoo, että tärkeintä olisi saada lapset turvallisesti kouluun. Opiskelu loppui helmikuussa, kun Libanonin yhteiskunta suljettiin koronan vuoksi.

Kansalaisjärjestöt järjestävät ohjelmaa ja tarjoavat ruokaa libanonilaisille ja syyrialaisille lapsille, joiden elämää räjähdys mullisti. Kuva: Nabil Mounzer / EPA

Jo sitä ennen syksyn 2019 laajat mielenosoitukset, levottomuudet ja katusulut tekivät monen koulunkäynnin mahdottomaksi. Ja sitten, elokuun neljäntenä, varasto räjähti Beirutin satamassa.

– Räjähdys oli libanonilaisille kuin viimeinen pisara monien koettelemusten sarjassa, kuvailee maassa pitkään asunut Colin Lee.

– Räjähdyksessä kuoli 190 ihmistä ja yli kuusi tuhatta loukkaantui. Monien vammat ovat aivan hirvittäviä.

Koulunkäynti vahvistaisi luottamusta

Räjähdyksessä 180 koulua tuhoutui tai vaurioitui. Kaikesta huolimatta pitäisi koulunkäyntiin päästä jo palaamaan. Koulutyön aloittaminen toisi luottamuksen siihen, että normaaliajat vielä palaavat.

Beirutin tuhoja tarkastellaan. Libanonin yhteiskunnan sulkenut korona vaikeuttaa paluuta normaalielämään. Kuva: Plan International Finland

Lisäksi koronaviruksen leviäminen kiihtyy raunioiden keskellä. Kun ihmisille on tärkeintä saada ruokaa ja suojaa, ei epidemian vaatimia varokeinoja voi aina noudattaa. Plan-järjestö jakaa hygieniatarvikkeita, ja myös muut avustusjärjestöt ovat aloittaneet kampanjoita beirutilaisten auttamiseksi.

YK:n lastenapujärjestö UNICEF kunnostaa vahingoittuneita kouluja. Opettajia koulutetaan, jotta nämä voisivat antaa lapsille psykososiaalista tukea. Lisäksi järjestö selvittää etäopiskelumahdollisuuksien parantamista.

Tämä ei ole helppoa, kun tietoverkko pätkii ja sähköä saa vain muutaman tunnin päivässä – jos sitäkään.

Keskiluokka suistuu köyhyyteen

Libanon oli joskus vauras, mutta se aika on jäänyt kauaksi taa.

– Keskiluokka on suistumassa köyhyyteen, sanoo Lee.

– Aiemmin noin 70 prosenttia lapsista kävi yksityisiä kouluja, mutta nyt vanhemmille ei ole varaa maksuihin eikä tarvikkeisiin, hän jatkaa.

Monet julkiset koulut toimivat kahdessa vuorossa Syyrian pakolaisten vuoksi.

Lee muistuttaa, että Libanonissa elää puolitoista miljoonaa pakolaista. Väkilukuun nähden se on maailman huippua.

Syyrialaisia lapsia räjähdyksessä vahingoittuneen talon luona Karantinan alueella 9. elokuuta. Kuva: Nabil Mounzer / EPA

Beirutin räjähdys ravisteli kaupunkia ja Libanonin yhteiskuntaa. Lee pelkää, että kurjuuden kierteessä maa on vaarassa kadottaa kokonaisen sukupolven. Ne, joilla on ulkomaanpassi, pyrkivät maasta pois. Aivovuoto vie lääkäreitä ja opettajia Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

"Sisu olisi nyt täällä tarpeen"

Leen mukaan tärkeää olisi myös terveydenhuollon kohentaminen. Siinäkin Libanon oli joskus Lähi-idän mallimaa.

Näin ei ole enää. Viimeisenä iskuna tuli elokuun räjähdys, joka raunioitti myös sairaaloita.

Haastattelun lopuksi Lee mainitsee sanan "sisu", jonka hän on kuullut suomalaiselta ystävältään.

– Libanonilaisetkin tarvitsevat nyt sinnikkyyttä, mutta kaiken koetun jälkeen ihmiset ovat jo kovin uupuneita, sanoo Colin Lee.

Lue lisää: