Hyppää sisältöön

Väkivallan kierre jatkuu Portlandissa: Viikonvaihteessa Trumpin kannattajan ampunut mies kuollut pidätystilanteessa

Viranomaiset vahvistavat, että Antifa-liikkeen tukijaksi tunnustautunut mies sai surmansa eilisiltana pidätystilanteessa Seattlen kaupungin lounaispuolella.

Rikospaikkatutkijoita ampumispaikalla Laceyssa, Seattlen ulkopuolella torstaina. Poliisit ampuivat miehen, jonka epäiltiin syyllistyneen viikonvaihteessa tappoon. Kuva: Nathan Howard / AFP

Miehen kuolemaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa eilisiltana Yhdysvaltain länsirannikolla Seattlen kaupungin lounaispuolella Laceyssä.

Poliisit menivät pidättämään 48-vuotiasta valkoista miestä epäiltynä viime lauantaina Portlandissa mielenosoituksen yhteydessä tapahtuneesta surmasta.

Miehen epäiltiin ampuneen oikeistolaisen Patriot Prayer - ryhmän valkoisen kannattajan.

Pidätyksen yhteydessä epäilty, Michael Forest Reinoehl, pakeni asunnoltaan ja ryntäsi autoonsa.

Poliisin kertoman mukaan paikalla oli neljä poliisia, jotka laukaisivat aseensa. Epäilty oli myös aseistautunut, mutta vielä ei ole kerrottu, ampuiko hän. Tapahtuneesta kirjoitti ensimmäisenä New York Times -sanomalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Portlandissa 23. elokuuta. Kuva: Nathan Howard / AFP

Portlandissa ollut väkivaltaista jo kuukausia

Viikonvaihteen ampumisen jälkeen antamassaan haastattelussa Reinoehl sanoi, että oli toiminut itsepuolustukseksi.

Hän kertoi Vice-medialle, että pelkäsi ystävänsä ja itsensä puolesta ja joutuvansa Trumpin kannattajan ampumaksi. Kuvion poliisitutkinta on kesken.

Mielenosoituksessa Portlandissa lauantaina (siirryt toiseen palveluun) oli satoja presidentti Donald Trumpin ja eri oikeistoryhmien tukijoita. Liikkeellä oli myös mustien oikeuksia puolustavan Black Lives Matter -liikkeen kannattajia.

Ryhmät ovat ottaneet yhteen Portlandissa jo viime toukokuusta lähtien. Tuolloin levottomuudet alkoivat levitä Yhdysvalloissa, kun poliisit surmasivat mustan George Floydin Minneapolisissa, myös pidätystilanteessa.

Rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustanut mielenosoitus Portlandissa 20. elokuuta. Kuva: Nathan Howard / AFP

Pidätystilanteessa kuollut oli avoimesti Antifa-liikkeen kannattaja

Pidätyksessä kuollut Reinoehl oli tunnustautunut avoimesti Antifa-liikkeen kannattajaksi.

Liike on antifasistinen ryhmä, joka on mukana monissa mielenosoituksissa. Se sanoo vastustavansa autoritarismia, homofobiaa, rasismia ja muukalaisvihaa.

Antifa ei kuitenkaan ole tavanomainen järjestö vaan ennemminkin samanmielisten ja saman taktiikan jakavien liike. Sillä ei ole johtajaa eikä jäsenluetteloa. Toiminnan keskiössä ovat paikalliset solut.

Antifa-liike jakaa mielipiteet yhteiskunnan kaikilla reunoilla. Presidentti Donald Trump syyttää sitä mellakoinnista ja levottomuuksien lietsomisesta eri puolilla Yhdysvaltoja.

Antifaa ovat arvostelleet väkivallan hyväksymisen takia myös valtavirran demokraatit, kuten edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi.

Lue lisää:

.
.