Miksi jenkkipörssit putosivat? Analyytikot: "Terve muistutus etenkin piensijoittajille" – pörssien pelkokerroin selvässä nousussa

Yhdysvaltain presidentinvaalien läheisyys herättää huolta. Markkinat pitäisivät enemmän Trumpista.

"Viime viikot nousu on ollut aika holtittoman näköistä", OP:n Antti Saari sanoo. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Yhdysvaltalain pörssit laskivat eilen ryminällä. Dow Jones -indeksi putosi 2,8 prosenttia, S&P 500 -indeksi 3,5 prosenttia ja Nasdaq-indeksi peräti 5,0 prosenttia.

Teknologiaosakkeiden ennätysmäinen nousu vaihtui ennätysmäiseen laskuun. Applen markkina-arvon 180 miljardin dollarin pudotus oli talousmedian mukaan suurempi kuin millään osakkeella koskaan aiemmin.

Superrikkaat tunsivat torstain nahoissaan. Bloombergin miljardöörilistan mukaan (siirryt toiseen palveluun)Amazonin perustajan Jeff Bezosin henkilökohtaisesta omaisuudesta katosi noin 9 miljardia dollaria ja Teslan Elon Muskin yli 8 miljardia dollaria.

Mutta mitä ihmettä? Tämä dramaattinen lasku loiveni jo Aasiassa – ja Helsingin pörssi on perjantaina jopa lievässä nousussa.

Mitä piensijoittajan pitäisi ajatella, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich?

– Selkeää syytä kurssiheilahtelulle ei ole. Pitkään on ihmetelty sitä, miksi pörssit ovat saattaneet nousta jopa huonoista uutisista huolimatta – siksi ei pidä ihmetellä, jos ne joskus myös laskevat ilman selvää syytä.

Samaa mieltä on OP:n pääanalyytikko Antti Saari.

– Eilen ei kuultu merkittäviä uutisia, eikä mikään talouden fundamentti muuttunut ainakaan huonompaan suuntaan. Se oli markkinoilta terve ulospuhaltaminen – viime viikot nousu on ollut aika holtittoman näköistä.

Luonnollista oli myös se, että lasku painottui teknologiaosakkeisiin, sillä niihin on painottunut myös nousu. Kuten alla oleva kaavio kertoo, teknologiapörssi Nasdaq on jättänyt muut jälkeensä.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

"Terve muistutus"

Viime kuukausina moni suomalainen on ryhtynyt osakesäästäjäksi. Miten markkinan heilahteluun kannattaisi reagoida?

Ei mitenkään, Nordean ja OP:n analyytikot sanovat.

– Pitkään jatkunut nousu on saattanut hämärtää osakesäästämiseen liittyviä riskejä. Tämä oli terve muistutus etenkin piensijoittajille, että kurssit voivat mennä molempiin suuntiin, Jan von Gerich sanoo.

OP:n Saari on samaa mieltä.

– Eilinen oli uusille sijoittajille hyvä herätys, ettei vain synny virheellistä käsitystä, että kurssit tikkaa päivästä toiseen vain ylöspäin. Laskut kuuluvat asiaan – ja jossain vaiheessa tulee enemmänkin pataan.

Tämän ei kuitenkaan pidä antaa säikäyttää. Piensijoittajan kannattaa pitää kiinni sijoitussuunnitelmastaan, eikä yrittää arvalla "juuri oikeaa hetkeä".

Markkinan käännepisteiden ennustaminen on hyvin vaikeaa.

– Jos kotiutat voittosi ja siirrät rahat tilille, odottavan aika voi olla pitkä. Voi olla, että mennään vielä pitkän aikaa ylöspäin, kun korot ovat nollassa ja keskuspankit elvyttävät minkä ehtivät, Saari kuvaa.

Saaren mukaan positiivisia merkkejä löytyy markkinoilta paljon. Taloudet ovat elpyvällä uralla koronapudotuksen jälkeen ja yritysten tulokset ovat olleet odotuksia paremmat. Mikään valtio ei halua enää totaalista sulkua, ihmiset opettelevat käyttämään hengityssuojia ja koronasovelluksia, valtiot testaavat ja jäljittävät aktiivisesti.

– Vaikka koronan toinen aalto tulee, sen osuma talouteen jää selvästi ensimmäistä pienemmäksi.

Nordean von Gerichin mukaan nykytilanteelle ei löydy selvää vertailukohtaa historiasta. Kun korko on nollassa, sijoittajien raha hakeutuu pörssiin.

Se antaa jatkossakin tukea osakkeiden hinnoille.

– Mutta se ei poista sitä mahdollisuutta, etteikö osakkeissa voisi tulla suuriakin korjausliikkeitä.

Nordean Jan von Gerichin mukaan markkinoilla toivotaan Trumpin voittavan. Kuva: Patrik Schauman / Yle

Pelkokerroin kasvaa kohti vaaleja

Sijoitusmaailmassa on erilaisia työkaluja, joilla pyritään kuvaamaan osakkeisiin liittyviä riskitasoja. Yksi tällainen on Volatility Index, eli Vix.

Kauppalehti kuvaa (siirryt toiseen palveluun)tätä mittaria sijoittajien "pelkokertoimeksi".

Vix-indeksi kertoo siitä, kuinka aktiivisesti sijoittajat suojautuvat pörssilaskua vastaan erilaisilla osakkeisiin liittyvillä johdannaisilla.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Vix-indeksi oli huipussaan koronakriisin puhjettua – ja selvässä nousussa myös viime viikot.

Jan Von Gerichin mukaan työkalu ennustaa yleensä osakekurssien nousun taittumista.

– Vixin nousu viittaa siihen, että horisontissa on epävarmuustekijöitä. Nyt se saattaa heijastaa esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaalien herättämiä huolia.

Markkinat pitävät peukkua Trumpille

Nordean Jan Von Gerichin arvion mukaan markkinat toivovat tällä hetkellä Donald Trumpin voittavan Yhdysvaltain presidentinvaalit.

– Trumpin talouslinjaukset painavat vaa'assa enemmän kuin häneen liittyvät ulkopoliittiset riskit. Toisaalta Joe Bidenin suunnittelemat veronkorotukset huolestuttavat markkinoita, Jan von Gerich sanoo.

– Siksi ensimmäinen reaktio Trumpin valintaan olisi varmaan positiivinen.

Myös OP:n Antti Saari arvioi markkinoiden pitävän peukkua Trumpille verojen vuoksi.

– Joe Biden ohjaisi kansainvälistä kauppaa ennakoitavampaan suuntaan, mutta toisaalta hän on sanonut haluavansa perua Trumpin veropaketin, Saari pohtii.

– Trumpin kaudella yritysvero on laskenut 35 prosentista 15 prosenttiin. Jos sitä lähdettäisiin vetämään toiseen suuntaan, pörssiyhtiöiden tulokset supistuisivat.

Saaren mukaan kysymys ei kuitenkaan ole vain presidentistä. Vaikka Trump voittaisi, republikaanit eivät saisi haltuunsa sekä senaattia että edustajainhuonetta. Tässä ympäristössä Trumpin olisi vaikea saada tahtoaan läpi kotimaan politiikassa – ja turhautuneena hän saattaisi olla aiempaakin aggressiivisempi ulkopolitiikassa.

– Paras vaihtoehto voisi olla se, että Biden voittaisi vaalit, mutta kongressissa valta jakautuisi kahtia, Saari laskeskelee.

– Se voisi viedä Yhdysvaltain kansainvälistä politiikkaa sopuisampaan suuntaan, mutta Biden ei saisi pelättyjä veronkorotuksia läpi.

Ennakoitavampi politiikka johtaisi ennakoitavampaan maailmantalouteen – ja siitä hyötyisivät myös Suomi, suomalaiset pörssiyhtiöt sekä niihin sijoittavat osakesäästäjät.

Lue myös: