Koronavarovaisuus nakertaa vain vähän kansalaisopistojen kurssien suosiota – "Pelkäsin pahempaa"

Peruttujen kurssien joukossa on silti myös yllätyksiä. Toisaalta korona-aika lienee lisännyt tiettyjen kurssien suosiota.

Esimerkiksi monille joogakursseille jonotetaan. Toisaalta Kokkolanseudun opistossa äiti–vauva-jooga jouduttiin yllättäen perumaan vähäisen kiinnostuksen vuoksi. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Stefan Härus

Kansalaisopistojen syksy on käynnistynyt Keski-Pohjanmaalla pitkälti samanlaisena kuin aiemmatkin. Osa kursseista on jouduttu perumaan vähäisen kiinnostuksen takia, mutta niin käy joka vuosi.

– Pelkäsin ennakkoon pahempaa: että enemmänkin kursseja jäisi toteutumatta, sanoo Perhonjokilaakson kansalaisopiston rehtori Aino Salo.

Myös Kokkolanseudun opiston kursseista monet ovat täyttyneet entiseen malliin, ja osaan ilmoittautuneita on ollut enemmän kuin mukaan voidaan ottaa. Tällä viikolla alkavista kursseista on peruttu arviolta 10–20 prosenttia, mikä on melko normaali määrä.

Kruunupyyn kansalaisopistossakin kurssien perumisia on normaali määrä ja ilmoittautuneita muutama kymmenen viimevuotista vähemmän.

Kaikissa opistoissa on myös kursseja, joille jonotetaan, koska paikkoja ei riittänyt kaikille.

Luontokurssien suosio iloinen yllätys

Perhonjokilaaksossa vuodesta toiseen toistuvat liikunta-, kieli- ja musiikkikurssit sekä käsityöpiirit näyttävät toteutuvan pääosin. Muutama lyhytkurssi ja pari pidempää kielikurssia on jouduttu perumaan.

Rehtori Aino Salo oli ennakkoon huolissaan esimerkiksi iäkkäämpiä houkuttelevien kudontapiirien kohtalosta.

– Niitä vähän pelkäsin, koska aiemminkin on ollut niukilla saada ne alkamaan. Mutta saadaan käyntiin kaikki!

Osa joogakursseista taas on niin kysyttyjä, että väkeä on varasijoillakin.

Kielikurssit ovat kansalaisopistojen perusantia. Kuva: Lone Videstam / Yle

Ilmoittautumisia tuli Perhonjokilaaksossa heti alussa reippaasti, mutta sitten ne hyytyivät hetkeksi. Rehtori Aino Salon säikähdys jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, ja ilmoittautumisia alkoi taas tulla tullut päivittäin.

Varovaisuus näkyy Salon mukaan siinä, että moni jättää päätöksen viime tippaan seuratessaan koronatilanteen kehittymistä.

Iloisia yllätyksiä Perhonjokilaakson kansalaisopistossa ovat aiheuttaneet erilaiset luontokurssit: uusi avaus kasveihin tutustumisesta geokätköilyyn ja retkeilyyn kiinnostaa. Opisto tarjoaa myös ensi kertaa verkkokursseja, ja englannin verkkokurssi toteutuukin.

Korona ja lisääntynyt ulkoilu lienee vaikuttanut siihenkin, että osa kursseista on saanut odotettua suuremman suosion, arvioi suunnittelijaopettaja Päivi Makkonen. Esimerkiksi metsän voimaannuttavaa vaikutusta avaava metsämielikurssi kiinnosti Kokkolassa niin, että ihmisiä jäi varasijoillekin.

Selvää koronavarovaisuutta näkyy puolestaan joissakin uusissa kursseissa eli empimistä on niiden keskuudessa, joilla ei ole kokemusta kurssitoiminnasta, arvioi Kokkolanseudun opiston rehtori Asko Muilu.

Yllätyksiäkin sekaan mahtuu: vuosikymmeniä kiinnostanut nypläyskurssi jouduttiin perumaan, samoin äiti–vauva-jooga, vaikka joogan suosio on ollut vuosia kova.

Kruunupyyssä maksetaan vasta toteuman mukaan

Kruunupyyn kansalaisopistossa pientä säätöä on vaatinut se, että osa kursseista on jouduttu siirtämään uuteen paikkaan, kun esimerkiksi koulujen liikuntasaleja on ruokalakäytössä turvavälien toteutumiseksi. Kurssien sisältöä on jouduttu osin muuttamaan, kun välineitä ei löydy uudesta paikasta.

Opisto on päätynyt siihen, että se laskuttaa vasta kurssin loputtua, kun nähdään, toteutuuko kurssi kokonaisuudessaan vai lyheneekö se koronatilanteen takia, kuten keväällä kävi