1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Keskusta

Kulmunin tappio on menetys Meri-Lapille – Peräpohjolan keskustapiirin puheenjohtaja Tanja Joona: "Odotukset ovat korkealla, että aluepolitiikkaa pidetään esillä"

Kotikaupungissa olisi toivottu Kulmunille jatkokautta Keskustan puheenjohtajana. Terveisiä puoluejohtoon lähtee erityisesti alueen sairaalapalvelujen puolesta.

Suomen Keskusta
Kuvassa on Keskustan vastavalittu puheenjohtaja Annika Saarikko.
Keskustan uusi puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (vas.) on ollut Katri Kulmunin kanssa eri linjoilla muun muassa Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston jatkosta.Silja Viitala / Yle

Erityisesti läntisen Lapin keskustalaiset ovat pettyneitä puolueen puheenjohtajavaalin tulokseen. Katkeruudelle ei kuitenkaan ole vara antaa sijaa, sillä edessä on isoja asioita, luonnehtivat puolueaktiivit tilannetta.

Torniolaisen Katri Kulmunin haaveet jatkokaudesta kaatuivat jo ensimmäisellä kierroksella, mutta puolueen varapuheenjohtajaksi nousi rovaniemeläinen Markus Lohi.

Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Tanja Joona myöntää, että tulos oli pettymys ja se surettaa.

– Me teimme kovasti töitä ja Katri Kulmuni teki kovasti töitä. Totta kai tässä pitää nyt antaa aikaa hengähtää ja sitten katsotaan askelmerkit eteenpäin.

Katri Kulmunin kampanjapäällikkö Tuija Palosaari.
Kulmunin kampanjapäällikkönä työskennellyt Tuija Palosaari edellyttää, että aluepolitiikka pysyy tärkeänä asiana Keskustalle myös jatkossa.Juuso Stoor / Yle

Kulmunin pitkäaikainen kampanjapäällikkö Tuija Palosaari on pettynyt erityisesti siihen, että tappio tuli jo ensimmäisellä äänestyskierroksella.

– Toista kierrosta odotettiin ja pienestä se jäi kiinni: 25 ääntä jollekin toiselle ehdokkaalle, niin toinen kierros olisi tullut, Palosaari harmittelee.

Iso tappio Meri-Lapin edunvalvonnalle

Keskustavaikuttajien mielestä puheenjohtajan vaihtuminen tekee ison loven alueen edunvalvontaan.

– Meillä oli aivan erinomaisella paikalla puolueen johdossa henkilö tältä omalta alueelta. Totta kai se vaikuttaa. Toki nyt on varapuheenjohtajana Markus Lohi Rovaniemeltä, mikä mahdollisesti paikkaa tilannetta, Tanja Joona arvioi.

Kansanedustaja Markus Lohi (kesk.).
Meri-Lapin keskustavaikuttajat Tanja Joona ja Tuija Palosaari uskovat ja edellyttävät, että puolueen varapuheenjohtajaksi valittu Markus Lohi pystyy kokoamaan Lapin keskustaväen yhteisen tavoitteen eli sote- ja maakuntauudistuksen taakse.Perttu Ruokangas / Yle

Keskustaväkeä Lapissakin on jakanut esimerkiksi sote-uudistus, jossa erimielisyyttä on ollut Länsi-Pohjan keskussairaalan roolista. Tuija Palosaari muistuttaa, että rivit on syytä tässä asiassa koota ja riidat on jätettävä taakse.

– Markuksen (Lohi) täytyy herkällä korvalla kuunnella ja luotsata pohjoisen väki yhteisen asian äärelle. Tässä kohtaa Meri-Lappia ei voi sivuuttaa ja rakentaa palvelukeskuksia pelkästään Rovaseudun ympärille. Täytyy sanoa tässä kohtaa, että jos Markus ei muista meitä niin kyllä Lappi unohtaa Markuksen, Palosaari sanoo.

Keskustan puheenjohtajana Katri Kulmuni on korostanut sitä, että puolueen on pidettävä koko Suomen puolia. Joonan mielestä aluepolitiikan tulisi pysyä asialistalla myös jatkossa.

– Kyllä odotukset uutta puoluejohtoa kohtaan on korkealla, että aluepolitiikka säilyy ja sitä pidetään esillä jatkossakin.

Lue lisää: Annika Saarikko keskustan johtoon selvin lukemin – "Saatte minusta sitoutuneen puheenjohtajan ja naisen, jolla on jalat arjen kuralätäköissä"

Torniolainen Hilkka Ollitervo.
Hilkka Ollitervon mielestä Kulmunin tappio puheenjohtajavaalissa oli pettymys.Juuso Stoor / Yle

Torniolaiset olisivat toivoneet jatkokautta

Torniossa toivotaan, että vaikka puolueen johdossa ei enää merilappilaista olekaan, Keskusta pitäisi silti Meri-Lapin teollisuustyöpaikkojen ja oman keskussairaalan puolia.

– Tietenkin olisi hyvä, jos sairaala säilyisi täällä. Tuo matka Torniosta Kemiin on ihan hyvä, olisi hankalaa tavallisten ihmisten kannalta, jos se siirtyisi Rovaniemelle tai Ouluun, Hilkka Ollitervo sanoo.

Torniolainen Irma Saari.
Irma Saaren mielestä on hyvä, että edes Keskustan varapuheenjohtajaksi pääsi lappilainen.Juuso Stoor / Yle

Kulmunin kotikaupungissa olisi toivottu hänelle jatkokautta.

– No kyllä olen pahoillani. Vaikka Katrilla on ollut epäonnea aikaisemmin, niin olisin toivonut, että hän jatkaa puheenjohtajana, Irma Saari sanoo.

Jorma Kurttio uskoo, että Kulmunin ura saa vielä jatkoa, politiikassa tai muualla.

– Tapahtui niin nopeasti isoja asioita, että vähän karkasi mopo käsistä. Tuli rahoituskohuja ja muita. Ja hän joutui isoihin, kun joutui yhtäkkiä valtionvarainministeriksi ja sitten tuli korona vielä päälle.

Torniolainen Jorma Kurttio.
Jorma Kurttio uskoo, että vaikka Kulmunin tappio harmittaa torniolaisia, se ei ole välttämättä menetys Keskustalle.Juuso Stoor / Yle

Riitelevä puolue ei ole menestyvä puolue

Kulmuni ja uusi puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ovat olleet eri kannoilla esimerkiksi Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysten suhteen.

Sekä Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Tanja Joona että Tuija Palosaari vakuuttavat kuitenkin molemmat, että eripuralle ei pidä antaa tilaa. Meri-Lapin edunvalvontaa on jatkettava niiden ihmisten kanssa, jotka puoluetta johtavat.

– Nyt tarvitaan edunvalvontaa joka sektorilla, että aikaisemmin esitetyt lupaukset pidetään. Oman sairaalan ja synnytysten säilyminen on meille tavattoman tärkeä asia ja siitä täytyy pitää kiinni, Joona sanoo.

Palosaari varoittaa, että riitelevää Keskustaa voi uhata näivettyminen. Jos ja kun pettymyksiä on tullut, ne pitää nyt niellä ja mennä eteenpäin.

– Jos siellä on pettymyksiä, niin sitä ei saa vahvistaa, meillä ei ole siihen varaa. Jos niin tehdään, me olemme kohta ihan apupuolue ja painumme historiaan. Näin ei saa päästää tapahtumaan, Palosaari sanoo.

Lue myös:

Katri Kulmunin kannattaminen ei ole itsestään selvää keskustan Lapin piirille – piiri otti aikalisän laajemmalle keskustelulle

Katri Kulmuni eron jälkeen: Rakastin työtä ministerinä – Keskustajohtaja taistelee nyt luottamuksensa ja uransa puolesta

Lue seuraavaksi