1. yle.fi
  2. Uutiset

Lukuvuotta on takana vasta viikkoja, ja ainakin 1 700 on altistunut koronalle pääkaupunkiseudun oppilaitoksissa – uusia koulualtistumisia tulee päivittäin

Helsingin, Espoon ja Vantaan kouluissa on syyslukukauden aikana ollut parikymmentä koulukaranteenia.

koronavirus
Kannelmäen peruskoulu Runonlaulajantiellä.
Kannelmäen peruskoulussa siirrytään osin etäopetukseen ensi maanantaista alkaen.Petteri Bülow / Yle

Uusista koulukaranteeneista tuntuu tippuvan tietoja nyt kiihtyvällä vauhdilla Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun alueella. Pelkästään kuluvalla viikolla Vantaa, Espoo ja Helsinki ovat osaltaan kertoneet useista uusista tartunnoista, joiden vuoksi koululuokkia on laitettu karanteeniin.

Uutistulva näyttää hurjalta: maanantaina Vantaan Ruusuvuoren koulu, tiistaina Helsingin Vesalan koulu, Vantaan Itä-Hakkilan koulu sekä Espoon Kaitaan lukio, keskiviikkona Helsingin yliopisto ja Espoon Tiistilän koulu, torstaina Espoonlahti, Mainingin koulu ja Hoplaxskolan.

Perjantaina Helsingin kaupunki tiedotti Kannelmäen peruskoulun siirtymisestä osin etäopetukseen. Peruskoulu on ensimmäinen syyslukukaudella Helsingissä, jossa oppilaat vuorottelevat lähiopetuksessa. Lisäksi Etu-Töölön lukion 96 opiskelijaa asetettiin karanteeniin.

Kuluneiden kolmen viikon aikana HUSin alueella on ollut yhteensä 4 000 altistunutta. Millainen osuus tästä kokonaisuudesta on tapahtunut kouluissa?

Kysyimme tilannetta Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Tiedot on kerätty torstain ja perjantain (3.–4.9.) aikana.

Helsinki

  • käynnissä olevat koulukaranteenit: 9
  • altistuneiden määrä syksyn aikana: noin 771*
  • koulukaranteenit koko syksyn aikana: 17

* Helsingin kaupungin antamaan lukuun ei sisälly Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan torstaina ilmi tulleet noin 300 altistumista.

Espoo

  • käynnissä olevat koulukaranteenit: 6
  • altistuneiden määrä syksyn aikana: 600
  • koulukaranteenit koko syksyn aikana: 8

Vantaa

  • käynnissä olevat koulukaranteenit: 1
  • altistuneiden määrä syksyn aikana: 75
  • koulukaranteenit koko syksyn aikana: 2

Vantaan kaupungin vs. tartuntataudeista vastaava lääkäri Laura Juvonen ei pidä koulualtistumisten osuutta erityisen merkittävänä kokonaismäärään suhteutettuna.

– Joukkoaltistumisia on nyt todella paljon, niitä tulee julkisissa tiloissa, ravintoloissa, harrastuksissa, julkisissa kulkuvälineissä, sellaisista paikoista, joista ei saada mitenkään selville, ketkä kaikki ovat altistuneet. Koulujen kohdalla altistuneet saadaan aika hyvin kartoitettua.

Vantaalla altistumisia on ollut syyslukukauden aikana kahdessa koulussa. Espoossa ja Helsingissä määrät ovat suurempia: Espoossa altistumisia on ollut kahdeksassa koulussa ja Helsingissä ainakin kymmenessä.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan Liisa Pohjolaisen mukaan Helsingin kouluissa on ollut tartuntoja ja altistuneita viime viikkoina selvästi enemmän, mutta kokonaisuus ei vaikuta erityisen huolestuttavalta.

– Ihan tarkkaa lukumäärää en osaa sanoa. Koko syksyn aikana altistuneita on ollut kouluissa joitain satoja. Peruskoululaisia meillä on noin 45 000 ja toisen asteen opiskelijoita noin 25 000, eli varsin suuresta oppilasmäärästä kuitenkin puhutaan.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen viestinnän antama tarkka luku koko syksyn aikana tapahtuneista altistumisista on 771 ihmistä, joista oppilaita on 690 ja henkilökuntaa 81.

Jokaista tapausta ei uutisoida erikseen

Helsingin ja Espoon nykyinen tiedotuslinja poikkeaa jonkin verran Vantaan mallista. Vantaa tekee kaikista koulualtistumisista mediatiedotteen, kun altistuneille ja koulun oppilaille ja henkilökunnalle on saatu tieto. Helsinki ja Espoo eivät uutisoi jokaista yksittäistä koulualtistusta enää erikseen.

– Emme enää lähetä mediatiedotteita yksittäisistä tapauksista, mutta teemme välillä koostetiedotteita, kertoo Espoon sosiaali- ja terveystoimen viestintpäällikkö Outi Huida.

Espoo ylläpitää kaupungin verkkosivuilla listaa (siirryt toiseen palveluun)meneillään olevista ja päättyneistä karanteeneista. Helsingin kaupunki tiedottaa kerran viikossa kootusti viikon aikana tulleet tapaukset, kertoo Liisa Pohjolainen.

– Lisäksi jos tulee isompia yksittäisratkaisuja, kuten perjantaina Kannelmäessä, niistä tiedotetaan aina erikseen.

Yle kysyi myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tietoja pääkaupunkiseudun koulualtistumisista. THL:n mukaan aiheesta ei ole vielä saatavilla koottua tietoa, mutta yhteenvetoa on tarkoitus tehdä ensi viikolla.

Korjattu 4.9. klo 20.53: Helsingin kouluissa altistuneiden määrä syksyn aikana on 771, ei 811.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Koulut varautuvat lähiopetuksen alkamiseen – Opetushallituksen pääjohtaja: "Voi olla, että joudutaan poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin"

Lue seuraavaksi