Yle näyttää kiistellyn BBC Promsin päätöskonsertin suorana – konsertin johtaa kohun keskelle joutunut suomalaiskapellimestari

Dalia Stasevskan johtamassa konsertissa kuullaan skandaalin aiheuttaneet kansallismieliset kappaleet.

Dalia Stasevska
Kapellimestari Dalia Stasevska.
Kapellimestari Dalia Stasevska on BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailija. Hän johtaa ensimmäistä kertaa BBC Proms -festivaalin päätöskonsertin.Nikolaj Lund

Esitetään. Ei esitetä. Esitetään sittenkin. Nyt voi kukin vetää omat johtopäätöksensä kiivaan väittelyn keskelle joutuneesta BBC Promsin päätöskonsertista. Yle näyttää sen suorana Areenassa lauantaina 12. syyskuuta.

Konsertin johtaa suomalainen kapellimestari Dalia Stasevska, joka joutui keskelle poliittista jupakkaa. Jopa hänen perhettään uhkailtiin.

Soppa syntyi, kun BBC ilmoitti jättävänsä päätöskonsertin ohjelmasta pois kansallismieliset laulut Rule Britannian ja Land of Hope and Gloryn, joissa viitataan brittiläiseen imperiumiin ja kolonialismin aikaan (siirryt toiseen palveluun).

Kohun aloitti The Sunday Times -lehti (siirryt toiseen palveluun), ja siihen osallistuivat muun muassa brexit-puolueen Nigel Farage ja pääministeri Boris Johnson. Suomalaiskapellimestarin väitettiin kannattavan Black lives matter -liikettä ja jättäneen siksi kansallismieliset kappaleet pois ohjelmasta.

Lue lisää täältä:

Suomalaiskapellimestari joutui poliittisen kohun keskelle Britanniassa – myös perhettä uhkailtu

BBC vihelsi pelin poikki kertomalla, että päätöstä ei tehty poliittisista syistä vaan koronarajoitusten vuoksi. Samalla kerrottiin, että kappaleet esitetään sittenkin mutta instrumentaaliversiona, ilman satapäistä kuoroa vaativaa laulua.

Se ei riittänyt. Uusin käänne saagassa on, että laulut kuullaan, mutta typistetyn kuoron esittäminä.

Lue lisää täältä:

Suomalaiskapellimestarin uhkailuun johtaneessa kohussa uusi käänne: Rule, Britannia! lauletaan sittenkin BBC:n konsertissa

Edes sota ei estänyt Promseja

Päätöskonsertti järjestetään Lontoon Royal Albert Hallissa, jonne mahtuu tuhansia ihmisiä. Tavallisesti yleisö yhtyy Rule Britanniaan ja Land of Hope and Gloryyn laulammalla mukana täysin palkein. Tänä vuonna Royal Albert Hallissa ei koronarajoitusten vuoksi ole kuitenkaan yleisöä paikalla.

The Proms eli suomalaisittain "Promsit" on Britannian tunnetuin klassisen musiikin festivaali. Niiden merkityksestä briteille kertoo se, että edes kaksi maailmansotaa eivät ole estäneet festivaalin järjestämistä.

Tapahtuma juhlii nyt 125-vuotista historiaansa, mutta on joutunut tänä vuonna tarjoilemaan konsertit ilman saliyleisöä radion, television ja netin välityksellä.

Suomalaiset villinneet aiemminkin

Festivaalilla on nähty aiemminkin suomalaisia. Sakari Oramo, BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari, on johtanut Promsin konsertteja lukuisia kertoja vuodesta 1999. Päätöskonsertin hän johti viimeksi viime vuonna.

Viulisti Pekka Kuusisto nousi otsikoihin ja viraali-hitiksi (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2016 laulattamalla brittiyleisöä suomalaisella kansanlaululla Minun kultani kaunis on – tietenkin suomeksi.

Tänä vuonna suomalaista klassisen musiikin osaamista edustaa Dalia Stasevska, joka johtaa päätöskonsertissa BBC:n sinfoniaorkesteria ja kuoroa. Solisteina esiintyvät muun muassa eteläafrikkalainen sopraano Golda Schultz ja viulisti Lisa Batiashvili. Illan aikana kuullaan muun muassa Andrea Tarrodin Solus-teoksen kantaesitys ja Jean Sibeliuksen Impromptu jousiorkesterille op. 5.

Vuoden 2020 BBC Proms -päätöskonsertti suorana Yle Areenassa 12.9. kello 22. Konsertti jää Areenaan kuukaudeksi.

Vuoden 2019 BBC Proms -päätöskonsertti Yle Teemalla 13.9. kello 14.30.

Lue lisää:

Suomalainen Dalia Stasevska sai pestin BBC:n orkesterista, kun nuoret naiset jyräävät kapellimestareina – "Päivääkään nuorempi en haluaisi olla"