Lahti etsii keinoja vähentää rakentamisen hiilidioksidipäästöjä – valtakunnallinen osaamiskeskus kehitteillä

Kaupungin perustama vähähiilisen rakentamisen kehityskeskus tutkii, miten rakentamisesta saadaan ilmastoystävällistä ja energiatehokasta.

Aikuiskoulutuskeskus toimii vähähiilisen korjausrakentamisen pilottikohteena Lahdessa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahden kaupunki on ympäristötavoitteissaan sitoutunut olemaan hiilineutraali kaupunki vuoteen 2025 mennessä. Valinta vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi onkin saanut kaupungin miettimään uusia keinoja, miten tavoitteeseen ylletään.

Yksi tuoreimmista kaupungin alulle panemista kehityshankkeista on löytynyt rakentamisesta. Keväällä alulle saatettu vähähiilisen rakentamisen kehityskeskus luo parhaillaan organisaatiota, jolla alan toimijoita saatetaan yhteen vähähiilisen rakentamisen ympärille.

Tavoitteena on tuottaa alan uusinta tutkimustietoa yhdessä yliopistojen kanssa ja koota rakentamisen toimijoita yhteen.

– Pitkän tähtäimen suunnitelma on se, että Lahteen muodostuu hiilineutraalin rakentamisen osaamiskeskus, sanoo kaupungin rakennustarkastaja, tekniikan tohtori Juhani Pirinen.

Osaamiskeskuksen tavoitteena on antaa valtakunnallista neuvontaa alan toimijoille hiilineutraalista rakentamisesta. Tässä ollaan Pirisen mukaan valtakunnallisesti ja globaalistikin vielä ihan alkutekijöissä, joten työsarkaa riittää.

– Tällainen kehittämiskeskus Suomeen tarvitaan, missä näitä asioita tutkitaan. Lahti voi olla tässä suunnan näyttäjä tulevaisuudessa, Pirinen sanoo.

Kaupungin omat rakennuskohteet tutkimusalustoina

Kaupungin omaa rakentamista ja saneeraamista käytetään tutkimusalustoina vähähiiliselle rakentamiselle. Korjausrakentamisen pilottikohteeksi on valittu Lahden aikuiskoulutuskeskus, joka muutetaan kouluksi.

Siinä on esimerkiksi mietittävä, mitä tehdään purkumateriaaleille, mitä niistä on uudelleen käytettävissä ja millä tavoin, kaupungin rakennustarkastaja Juhani Pirinen kertoo.

– Mielenkiintoista on nähdä mitä kannattaa korjata ja mitä uusia. Mitä eri vaihtoehdot merkitsevät elinkaariajattelun kannalta. Mikä on uusimisen ja korjaamisen erotus, vaikutus hiilitaseeseen elinkaaren aikana, Pirinen toteaa.

Rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisellä on suuri vaikutus taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, sillä rakennus- ja kiinteistöala tuottaa noin kolmanneuksen Suomen hiilidioksidipäästöistä.

Rakennusten hiilidioksidipäästöjä tullaan ohjaamaan myös lainsäädännön (MRL) kautta 2025.