1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronatestin tuloksen pitäisi valmistua nyt parissa päivässä – Fimlab: Jonot on purettu

Pahimmillaan testitulosta joutui odottamaan jopa kuusi vuorokauttta.

Koronatestaus
Kuvassa on koronavirustestausta Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020.
Koronatestaus ruuhkautui elokuussa pahasti eri puolilla Suomea.Silja Viitala / Yle

Koronatestauksen jonot on purettu myös näytteiden analysoinnissa, kertoo Fimlab laboratoriot. Testitulosten pitäisi valmistua nyt alle kahdessa vuorokaudessa.

Näytteenotto ja testituloksen saaminen ruuhkautuivat pahasti elokuussa, jolloin testiin hakeutuneiden määrä suorastaan räjähti lyhyessä ajassa.

Jyväskylässä koronatestiin pääsyä joutui odottamaan jopa viikon, ja myös testivastausten saaminen kesti pahimmillaan 5-6 päivää.

Fimlabin laboratorioissa on purettu näyteruuhkaa muun muassa tukeutumalla yhteistyölaboratorioiden apuun. Näytteitä on lennätetty tutkittavaksi myös Etelä-Koreaan. Muun muassa terveysjätti Mehiläinen on lähettänyt keväästä saakka osan koronanäytteistään analysoitavaksi Soulissa.

Fimlab tekee valtaosan testeistä Tampereen keskuslaboratoriossaan suurilla automaattilaitteilla. Lisäksi kiireellisiä näytteitä tutkitaan PCR-pikatesteillä Fimlabin laboratorioissa Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Vaasassa.

Yritys hoitaa koronnäytteiden analysoinnin yhteensä viiden sairaanhoitopiirin alueelta, muun muassa Keski-Suomesta. Testauskapasiteetti on tällä hetkellä noin 3000 näytettä vuorokaudessa ja nousee syksyn aikana 5000 näytteeseen.

Koronatestitulosten vastausaikaa pyritään nopeuttamaan edelleen hiomalla testausprosessiin liittyvää tietotekniikkaa ja logistiikkaa yhteistyössä sairaanhoitopiirien ja kuntien kanssa, Fimlab kertoo.

Lue lisää:

Uusimmat koronatiedot Keski-Suomesta: Jyväskylässä koronakaranteenien viikonloppu – ainakin 240 sai karanteenimääräyksen, altistumisia päiväkodeissa ja kouluissa

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi