Ely on saanut pian käsiteltyä yritysten koronatukihakemukset

Miljoonien eurojen maksatukset ovat jo käynnistyneet.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY)
Poikkeuksellisesti suljettu -lappu ravintolan ikkunassa.
Korona sulki monen yrityksen ovet.Tiina Jutila / Yle

Ely-keskuksen koronarahoitushakemusten käsittely on Hämeessä loppusuoralla. Tavoitteena on saada kaikki hakemukset käsiteltyä tässä kuussa.

Avustusten maksatukset yrityksille ovat jo käynnissä. Maksatus on vilkkaimmillaan loppuvuoden aikana, arvioi Hämeen ely. Koronarahoitushakemuksia jätettiin Hämeessä yhteensä lähes 2 000. Keskiviikkoon mennessä myönteisiä päätöksiä oli tehty 19 miljoonan euron edestä Kanta- ja Päijät-Hämeessä yhteensä.

Kanta-Hämeessä kaupan toimiala oli suurin avustuksen kohderyhmä 2,03 miljoonan euron kokonaissummalla. Teollisuuden osuus oli huomattavasti pienempi, 1,29 miljoonaa euroa.

Majoitus- ja ravitsemustoimialat ovat voineet saada yrityksen kehittämisavustusta, ja ravitsemisyritykset ovat voineet hakea myös erityistä hyvitystä toiminnan rajoittamisesta. Nämä avustukset yhteensovitetaan, joten näille toimialoille myönnetty kokonaisavustus nousee suurimpien tuensaajien joukkoon.

Hämeen elyn johtaja Jarmo Paukku sanoo, että hakemusten käsittely oli ely-keskukselle valtava voimanponnistus, sillä Hämeen elyssä käsitellään Hämeen lisäksi myös Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen hakemukset. Ely on palkannut korona-avustusten käsittelyyn lisää henkilökuntaa.

Jo myönnetyillä koronatuilla on tutkittu olleen myönteistä vaikutusta yritysten selviytymiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Maaseutuyritysten koronatukea voi hakea vuoden loppuun saakka.