Korona ahdisti pienyrittäjät yksin nurkkaan – Edukai Oy aloittaa valmennuksen auttaakseen yrittäjiä selviämään kriisin yli

Kajaanilainen yksinyrittäjä Saku Matalan mielestä pienyrittäjät joutuvat selviämään koronakriisistä ilman tukea.

Kahvilayrittäjä Saku Matala on selvinnyt koronasta, vaikka tukea jaksamiseen ei ole ollut juuri ollenkaan. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Koulutuspalveluja Kajaanissa tarjoava Edukai Oy auttaa mikroyrittäjiä jaksamaan koronan yli.

Edukain ESR-rahoitteisissa Timantti-valmennuksissa keskitytään yritysten talouspuolen sijasta pääasiassa yrittäjien jaksamiseen. Valmennuksissa käydään läpi muun muassa unen ja syömisen merkitystä.

– Valmennuksen tarkoituksena on auttaa yrittäjiä selviämään eteenpäin ja katsomaan positiivisesti tulevaisuuteen unohtamatta omaa hyvinvointia. Tosiasia on, että kun yrittäjä voi hyvin, se heijastuu myös yritykseen, Edukain kouluttaja Katriina Kemppainen sanoo.

Kajaanilainen kahvilayrittäjä Saku Matala myöntää, että korona-aika on ollut todella raskas. Tukea jaksamiseensa hän on saanut tähän mennessä hyvin vähän.

– Jouduin taistelemaan oman jaksamisen kanssa yksin eikä varsinaista apua tullut. Käytin terapeuttina ystäviä ja perheenjäseniä, jotka olivat korvaamaton apu. Ja asiakkailta sain myös paljon tukea.

Matalan mukaan yksinyrittäjien saama tuki esimerkiksi valtiolta on ollut hyvin pientä ja ehkä myös väärin suunnattua.

– Kun ravintolat pantiin kiinni, sanottiin, että "koita pärjätä". Käskettiin mennä pankkiin ja ottaa lainaa, koska sillä se asia selviää, Matala sanoo.

Matalan tilanne on parempi kuin monen muun: yritys on vielä pystyssä. Yritys on myös saanut 10 000 euroa Business Finlandin koronatukea. Matala harkitsee Seurapiiri-kahvilansa myyntiä, mutta syy ei ole koronassa. Hän kuitenkin sanoo ymmärtävänsä kaikkia yrittäjiä, jotka ovat joutuneet lopettamaan liiketoiminnan koronan takia.

– Tämä on rokottanut niin paljon sekä fyysisesti että henkisesti. Kaikki sympatiat niille yrittäjille, jotka on joutuneet lyömään hanskat tiskiin, Matala sanoo.

Ensimmäinen Edukain Timantti-valmennus alkaa maanantaina 14. syyskuuta. Tuleviin valmennusryhmiin on vielä paikkoja auki.

– Ennen kaikkea olen huolissani yrittäjistä, jotka eivät kuulu yrittäjäjärjestöihin. Heitä on ollut vaikeampi tavoittaa, ja erityisesti heitä kaipaisin valmennukseen, kouluttaja Katriina Kemppainen sanoo.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Korjattu: Timantti-valmennus alkaa 14.9. ei 7.9. kuten aiemmin oli tarkoitus, ja kuten jutussa aiemmin luki.