Kahdella hyvinvointiyhtymän työntekijällä koronavirustartunta – toinen tartunnan saaneista liikkunut lahtelaisravintoloissa viime viikonloppuna

Toinen tartunnan saaneista on liikkunut kahdessa Lahden keskustan ravintolassa lauantaina. Lähikontaktit on kartoitettu ja osa henkilöistä myös tavoitettu.

koronavirus
Kuvassa on koronavirustestausta Helsingissä elokuun lopulla vuonna 2020.
Päijät-Hämeesssä on tähän mennessä todettu yhteensä 136 koronavirustartuntaa. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Kahdella Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Tartunnat liittyvät toisiinsa ja kumpikin niistä on työperäinen.

Koronatartunnoille altistuneita henkilöitä on 16 – osa on työntekijöiden lähipiiriin kuuluvia ja osa yhtymän työntekijöitä. Altistuneissa on ollut joitakin oireisia henkilöitä ja heidät on ohjattu koronavirustestiin. Kaikki tavoitetut on asetettu karanteeniin.

Toinen koronavirukseen sairastuneista on käynyt tartuttavuusaikanaan elokuun 29. ja 30. päivän välisenä yönä Lahden keskustassa Pikku Hanhi- ja Armas-ravintoloissa. Ravintoloissa olleet lähikontaktit on kartoitettu ja heistä osa on jo tavoitettu. Lyhytaikaisesti altistuneita voi olla lisää, mutta heitä ei ole tarve asettaa karanteeniin, ellei mitään oireita ole.

– Omaa terveydentilaa kannattaa seurata ja hakeutua herkästi koronatestiin, jos saa hengitystie- tai koronainfektioon viittaavia oireita, neuvoo infektioylilääkäri Ville Lehtinen hyvinvointiyhtymän tiedotteessa.

Eri puolilla maata on viime aikoina ollut useita koronaviruksen joukkoaltistumisia, eikä Päijät-Hämekään ole tapauksilta suojassa.

– Koronavirus ottaa sen tilan, minkä sille annamme. Rajoitamme viruksen leviämistä tehokkaimmin, kun pidämme riittävät, parin metrin turvavälit toisiimme ja noudatamme hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, sanoo terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Hengitystieinfektion oireista kärsivien on suositeltavaa hakeutua laboratoriotesteihin koronaviruksen varalta. Lievästi flunssaoireista lasta ei tarvitse viedä testiin, ja jos samasta perheestä useammalla lapsella on samat ja lievää merkittävämmät oireet, heistä yhden testaaminen riittää.

Testiin hakeudutaan soittamalla Päivystysavun numeroon 116 117 tai tekemällä omaolo.fi-palvelussa koronaoirearvio. Omaolo.fi -palvelussa voi myös varata ajan testiin. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei tule hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.

Yhtymä suosittelee Koronavilkku-sovelluksen lataamista puhelimeen, koska sitä käyttämällä on mahdollista ehkäistä yhteistyöllä tartuntojen leviämistä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on tähän mennessä todettu yhteensä 136 koronavirustartuntaa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus