1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan komissio

EU-komissiolta ehdotus yhtenäisille matkustusohjeille – Suomen nykyinen linja tiukempi

Riskialueilta matkustavilta voitaisiin komission ehdotuksen mukaan vaatia hakeutumista karanteeniin tai tai koronatesti saapumisen jälkeen.

Euroopan komissio
Hoitohenkilöstöä ja laivamatkustajia terveysneuvontapisteessä Länsiterminaalissa Helsingissä 17. elokuuta 2020.
Suomen hallituksen matkustusrajoitukset perustuvat riskirajaan, joka on 8–10 virustapausta 100 000 ihmistä kohden viimeisten kahden viikon aikana. Länsiterminaalin terveysneuvontapisteessä jaettiin tietoa elokuussa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

EU-komissio ehdottaa unionin jäsenmaille yhtenäisten matkustusrajoitusten määrittämistä (siirryt toiseen palveluun). Komissio katsoo, että koronapandemiasta johtuville rajoituksille pitäisi määrittää yhteiset arviointiperusteet ja raja-arvot.

Komission ehdotus koskee niitä maita, joissa tehdään yli 250 koronatestiä sataa tuhatta asukasta kohden viikossa.

Komissio ehdottaa, että saapumista toisesta EU-maasta ei saisi rajoittaa, jos uusia tapauksia on lähtömaassa kertynyt kahden viikon seurantajaksolla alle 50 sataa tuhatta asukasta kohden tai jos positiivisia näytteitä on alle kolme prosenttia kaikista näytteistä.

Suomen kohdalla ehdotus merkitsisi suositusten hölläämistä

Suomi on liikennevalomallissa asettanut vihreän valon rajan enintään 8–10 tapaukseen 100 000 henkilöä kohti. Komission ehdotuksessa tapauksia sallittaisiin kahden viikon seurantajaksolla alle 25,eikä virustesteistä saatujen positiivisten tulosten määrä saisi ylittää kolmea prosenttia koko testausmäärästä.

Komission ehdotuksessa oranssi valo koskisi alueita, joilla tapauksia on alle 50. Punainen valo koskisi yli 50 tapauksen alueita. Harmaiksi jäävät alueet, joilta tietoa ei ole tarpeeksi.

EU-maat eivät saisi evätä muista EU-maista matkustavien henkilöiden maahanpääsyä. Punaiseksi tai harmaaksi luokitellulta alueelta matkustavilta voisi vaatia joko karanteeniin menoa tai testin teettämistä saapumisen jälkeen.

Välttämättömän tehtävän tai tarpeen vuoksi matkustavilta ei komission ehdotuksessa vaadittaisi karanteenia.

Matkustusrajoituksissa suuria eroja maiden välillä

Komissio toteaa, että nykyisellään jäsenmaiden koronamatkustusrajoituksissa on suuria eroja siinä, miten kansalaisten vapaata liikkuvuutta EU:ssa rajoitetaan.

– Ylimääräisten häiriöiden aiheuttamista jo valmiiksi hauraille talouksille tulisi välttää, samoin kuin epävarmuuden lisäämistä kovia kokeneille kansalaisille, sanoi terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari Stella Kyriakides tiedotteessa.

Oikeuskomissaari Didier Reynders luonnehti nykytilaa ja eri maiden erilaisia sääntöjä "kakofoniaksi".

– Me haluamme yksinkertaistaa asioita. Me ehdotamme selkeitä ja syrjimättömiä kriteereitä, joita jäsenmaat voivat helposti noudattaa, Reynders sanoi.

Komission ehdotus etenee seuraavaksi jäsenmaiden edustajista koostuvan neuvoston käsittelyyn.

Lue myös:

Näin maat jaetaan liikennevalomallissa – vihreä väri kartoilla harvassa

Lue seuraavaksi