Hyppää sisältöön

Serbia ja Kosovo solmivat taloussopimuksen, sopu sinetöitiin Valkoisessa talossa

Trump: "Tähän meni vuosikymmeniä, koska kukaan ei yrittänyt saada sitä tehdyksi."

Serbian presidentti Aleksandar Vučić (vasemmalla), Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sekä Kosovon pääministeri Avdullah Hoti (oikealla) osallistuivat taloussopimuksen allekirjoitustilaisuuteen Valkoisessa talossa 4. syyskuuta 2020. Kuva: EPA / Anna Moneymaker

Serbia ja Kosovo solmivat perjantaina sopimuksen taloussuhteidensa osittaisesta normalisoinnista. Valkoisessa talossa Washingtonissa sorvatun sopimuksen yksityiskohtia ei heti kerrottu, mutta sen uskotaan keskittyvän kaupan esteiden poistamiseen ja liikenneyhteyksien avaamiseen.

– Tähän meni vuosikymmeniä, koska kukaan ei yrittänyt saada sitä tehdyksi. Ennen oli runsaasti taisteluita ja nyt on runsaasti rakkautta. Talous voi yhdistää ihmisiä, sanoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Samalla kun sopivat taloussuhteista, Kosovo ja Serbia sopivat myös parantavansa suhteita Israeliin. Kosovo lupasi virallisesti tunnustaa juutalaisvaltion ja Serbia myöntyi siirtämään lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Kosovon ja Serbian suhteita on hiertänyt pahasti kaksi vuosikymmentä sitten käyty sota, jossa sai surmansa ainakin 13 000 ihmistä. Serbia on niin ikään toistuvasti kieltäytynyt tunnustamasta Kosovon itsenäisyyttä.