Sannin hurja keikkaputki Tavastialla vaati uudenlaista asennetta sekä artistilta että yleisöltä: "Kyllä me vielä päästään elämään täysillä"

Sanni esiintyi Tavastialla kolmen päivän aikana peräti kuusi kertaa.

Sanni Tavastialla perjantaina 4.9. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Koronarajoitusten takia Tavastia-klubille saa tällä hetkellä ottaa vain kolmasosan yleisökapasiteetista, mikä tarkoittaa reilua kahta ja puolta sataa henkeä.

Tämän takia Suomen suosituimpiin pop-artisteihin kuuluva Sannikin esiintyi kolmen päivän aikana peräti kuusi kertaa. Keikkaputki alkoi torstaina ja päättyi lauantaina. Yle Uutiset tapasi Sannin perjantaina, ennen kolmannen konsertin alkamista.

– Toisen keikan loppupuolella huomasin, että nyt alkaa kyllä olla jo hieman hapoilla. Katsotaan sitten sunnuntaina, miltä kehossa oikein tuntuu, Sanni toteaa.

Sannin yleisöä Tavastian edessä ennen keikkaa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Käsidesiä on Tavastialla hyvin saatavilla. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Koronaohjeistuksien takia jokaisella pitää olla istumapaikka. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Korona söi lähes kaikki tulot

Mikael Gabrielin, Anna Abreun ja monen muun kotimaisen muusikon tavoin Sanni teki elokuun alussa liki puoli vuotta kestäneen tauon jälkeen paluun esiintymislavoille Turun Aurafestissä.

– Se tuntui maailman ihanimmalta asialta, ihan kuin olisi tullut kotiin. Oli mieletöntä, että sai tehdä taas sitä, mitä rakastaa kaikkein eniten. Minulle koko keikka oli pelkkää euforiaa.

Sannin kaltaisia artisteja – kuten koko kotimaista tapahtumateollisuutta – korona on kohdellut kaltoin.

– Käytännössä korona-aika on syönyt suurimman osan tämän vuoden tuloistani, koska esiintymispuoli ja kiertueet muodostavat nykyisin niin ison siivun artistin kakusta. Yritän kuitenkin ajatella positiivisesti – että jossakin vaiheessa tuo kaikki tulee vielä takaisin.

Sanni ennen keikkaa Tavastian legendaarisessa takahuoneessa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Ongelmallisuutta esiintyvien artistien kohdalla lisää sekin, että tautitilanne elää jatkuvasti. Kukaan ei tiedä, millaisia rajoituksia – tai helpotuksia – on lähiaikoina tulossa.

– Totta kai tämä tilanne on hyvin huolestuttava kotimaisen tapahtumateollisuuden kannalta. Sormi on koko ajan pulssilla: pystytäänkö seuraavan viikon keikkoja ylipäänsä tekemään. Itse pyrin keskittymään nyt siihen, että saan hoidettua lähitulevaisuuteen liittyvät asiat mahdollisimman hyvin.

Kun Sannin kalenteri tyhjeni, hän ryhtyi monen muun muusikon tavoin tekemään uusia lauluja.

– Alkuperäinen, hieman vitsikäs idea oli, että nyt tehdään albumi, jonka teemana on maailmanloppu. En kuitenkaan ole sellainen artisti, joka tekisi lauluja globaaleista asioista. Varmaan tulevasta musiikissa kuuluu se, kuinka itse koen maailman tällä hetkellä, mutta koronabiisejä en kuitenkaan ole tehnyt.

Sanni tunnetaan värikkäästä imagostaan. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Sannin yleisöä eturivissä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Keikalle kuultiin Sannin ehkä tunnetuin kappale, 2080-luvulla. Muita biisejä olivat muun muassa Että mitähän vittua, Pojat sekä Me ei olla enää me. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Tässä on meneillään Sannin kolmas keikka kuudesta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Artistilta vaaditaan nyt enemmän

Syyskuun alussa konsertit uudelleen aloittaneen Tavastia-klubin rock-tunnelmaa uudet keikkajärjestelyt ovat muuttaneet radikaalisti: kaikille pitää löytyä istumapaikka, ja lavan edessä oleva tanssilattia on rajattu nauhatolpilla, jottei syntyisi isoja ihmisryppäitä. Salin keski- ja takaosa on täytetty pöytä- ja tuoliarmadalla.

Iltavastaava Mika Hartikaisen mukaan tämänhetkisissä ohjeistuksissa ei ole klubin kannalta ollut mitään epäselvää.

– Olemme aina tehneet asioita viranomaisten ohjeiden mukaan, koska toimintamme on luvanvaraista. Eiväthän nämä tietenkään mieluisia määräyksiä ole – Tavastia-klubilla on nyt meneillään 50-vuotisjuhlavuosi, ja paikka muistuttanee tällä hetkellä pikemminkin konserttisalia kuin rock-klubia.

Sannin yleisöä ottamassa selfietä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Tavastian iltavastaava Mika Hartikainen. Takana näkyy tanssilattia, johon on eristetty kymmenen ihmisen rivejä nauhoilla. – Kaikki on mennyt hienosti ja konsertteja on pystytty järjestämään turvallisesti. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Erilaisia koronaohjeistuksia löytyy Tavastialta runsaasti. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Hartikaisen mukaan artistilta vaaditaan ehkä nyt enemmän tunnelman luomiseksi.

– Vuorovaikutus on kaiken a ja o, mutta täytyy sanoa, että Sannin kohdalla siitä ei esimerkiksi eilen tingitty.

Jos ihmisiä kuitenkin pakkautuu salin etuosaan liian tiiviiksi ryppäiksi, keikka saatetaan jopa keskeyttää.

– Tällainen kauhuskenaario käydään läpi myös artistin kanssa. Suomalaiset ovat kuitenkin niin kuuliaista kansaa, ettei näin järeisiin toimenpiteisiin ole tarvinnut ryhtyä. Kaikki on mennyt tähän asti uusien säädösten tiimoilta hienosti, Mika Hartikainen toteaa.

Sanni ilmoitti, että tunnelma konsertissa on niin hillitty ja hallittu, että hän melkeinpä pystyy katsomaan jokaista kuuntelijaa silmiin. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Sannin showsta ei puutu myös vauhdikkuutta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Sanni on tehnyt korona-aikana varastoon uusia biisejä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Sannin showssa on näyttäviä taustavideoita ja -animaatioita. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Keikkoja on ollut ikävä

Yleisölle uusi tilanne vaatii hieman totuttautumista – mutta tärkeintä on, että keikalle on päästy. Essi ja Elsa kävivät keikalla viimeksi ennen koronakevättä.

– Kyllä keikkoja on ollut ikävä ja nyt oli korkea aika päästä nauttimaan taas livetunnelmasta, Essi sanoo.

Aluksi uuteen uskoon pistetyn Tavastian näkeminen ehkä hieman oudoksutti, mutta Sini Lehtosen ja Sonja Leimun mukaan on kuitenkin hyvä, että asiat on järjestetty tällä tavoin.

– Tämä kaikki vaikutti aluksi erikoiselta ja vaati totuttautumista, mutta tämä tarkoittaa sitä, että ihmisistä pidetään huolta, Lehtonen toteaa.

Essillä ja Ellalla oli ollut ikävä keikkatunnelmaa. Viimeksi he kävivät konsertissa ennen koronakevättä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Sini Lehtoselle ja Sonja Leimulle Sanni merkitsee ystävyyttä: – Sanni on meille yhteinen juttu, ja siksi olemme tänäänkin täällä yhdessä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

– On hyvä, että terveysriskit huomioidaan. Ainakin itselleni tästä tulee turvallinen olo, Leimu jatkaa.

Sannilla taas on faneilleen – ja kaikille muillekin – selkeä viesti.

– Ollaan kärsivällisiä ja pysytään turvassa, kyllä me vielä päästään elämään täysillä.

Sannin terveiset faneilleen: olkaa kärsivällisiä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle