Jussi Saramo nousemassa opetusministeriksi sijaistamaan Li Anderssonia: "Mitä nopeammin oppivelvollisuuden pidentäminen saadaan toteutettua, sen järkevämpää"

Li Andersson jättää opetusministerin tehtävät tilapäisesti joulun tienoilla perhevapaan ajaksi.

Vasemmistoliiton puoluehallitus esittää kansanedustaja Jussi Saramoa perhevapaalle jäävän opetusministeri Li Anderssonin sijaiseksi. Valinta sinetöidään syyskuun aikana. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Vasemmistoliiton puoluehallitus esittää opetusministerin sijaiseksi Jussi Saramoa, 41.

Saramo on ensimmäisen kauden kansanedustaja Vantaalta sekä vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja. Puolueessa hän on toiminut pitkään: hän on Vantaan kaupunginvaltuutettu ja toiminut kaksi kautta Porvoon kaupunginvaltuutettuna. Vuosina 2005–2009 Saramo oli Vasemmistonuorten puheenjohtaja.

Hallituskauden tärkeimpänä tavoitteena Saramo pitää oppivelvollisuuden ripeää pidentämistä 18 ikävuoteen.

Käytännössä kyse on toisen asteen maksuttomuudesta, kuten lukioiden oppikirjojen ja ammattioppilaitosten oppimateriaalien maksuttomuudesta.

– Suomessakin vanhempien koulutus periytyy. Toisen asteen maksullisuus on yksi tekijä, joka on vaikuttanut siihen, että nuoret eivät ole tasa-arvoisessa asemassa, Saramo sanoo.

– On tärkeää, ettei mennä kohti yhteiskuntaa, jossa rahalla saa ostettua valmennuskurssien kautta parempia mahdollisuuksia koulutukseen.

Oppivelvollisuuden laajentamisen on määrä astua voimaan elokuussa 2021. Koronakriisin lisäkustannusten keskellä sen mielekkyyttä ovat epäröineet niin opetuksen järjestäjät ja opetusala, jotka pelkäävät etteivät aika ja raha riitä sen kunnolliseen toteuttamiseen.

Eduskunnan opposition lisäksi epäröiviä oli ainakin vielä kesällä myös hallituspuolue keskustassa, vihreissä ja RKP:ssä.

Jussi Saramo laskee, että oppivelvollisuuden laajentamiseen kuluvat eurot maksavat itsensä takaisin, jos se vähentää nuorten syrjäytymistä ja parantaa työllistymistä.

– Se on niin kannattava investointi myös taloudellisesti Suomen tulevaisuuteen, että mitä nopeammin se saadaan toteutettua, sitä järkevämpää kokonaisuuden kannalta, Saramo sanoo.

– Kun toisen asteen opinnoista putoaa, sitä helposti syrjäytyy kaikesta muustakin.

Tilanne on auki vielä syyskuun loppuun

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kertoi keskiviikkona olevansa raskaana (siirryt toiseen palveluun). Andersson aikoo jatkaa töitään normaalisti joululoman tienoille ennen jäämistään perhevapaalle.

Opetusministerin sijaisuus jatkuisi kevään ajan. Puolueen puheenjohtajuuteen liittyviä tehtäviä Li Andersson hoitaa myös perhevapaan aikana yhdessä varapuheenjohtajien kanssa.

Saramon sijaisuus ei ole varmaa. Puoluehallituksen kokouksessa myös kaksi muuta henkilöä sai kannatusta.

Asiasta päättää lopullisesti vasemmistoliiton puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous, joka järjestetään syyskuun aikana. Ministeriehdokkaaksi voi asettua siihen asti.

Tehtävään on povailtu myös muassa sosiaali- ja terveysministeriksi kesällä nousevaa toisen kauden kansanedustajaa Hanna Sarkkista ja eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä, joka toimi kulttuuri- ja urheiluministerinä 2011–2014.