1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Supertaifuuni Haishen lähestyy uhkaavasti Japania – 200 000 ihmistä määrätty evakuoitaviksi

Taifuuni matkaa ennusteen mukaan pohjoiseen kohti Etelä-Koreaa.

Lähestyvän hirmumyrskyn aiheuttamat korkeat aallot löivät maihin Miyazakin rannikolla Japanissa lauantaina. Kuva: Jiji / EPA

Erittäin voimakas trooppinen hirmumyrsky Haishen lähestyy Japanin eteläisiä saaria. Voimakkaita tuulia ja rankkasateita aiheuttavaa myrskyä kutsutaan kansainvälisissä viestimissä supertaifuuniksi. Myrskyn odotetaan katkovan sähkötolppia ja kaatavan autoja.

Haishenin odotetaan iskevän ensimmäiseksi Amamin alueen saarille Kyushun lähistölle sunnuntaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Japanin meteorologisen laitoksen ennusteen mukaan taifuunin odotetaan liikkuvan Kyushun länsirannikkoa pitkin ja saapuvan maanantaina Etelä-Koreaan.

Yli 200 000 Kyushun saaren asukasta on neuvottu hakeutumaan hätämajoitukseen. Paikallismedian mukaan osa ihmisistä on koronaviruksen pelossa vältellyt hätämajoituksia ja kirjautunut hotelleihin.

Yli 500 lentoa alueella on peruttu. Toyotan tehtaat alueella ovat sulkeutumassa, ja Canonin ja Mitsubishin tehtaissa valmistaudutaan samantyylisiin varotoimenpiteisiin.

Okinawan ja Amami Oshiman saarilla tuhansien kotitalouksien sähköt ovat poikki. Kahden ihmisen loukkaantuminen on tähän mennessä vahvistettu.

Japanin rannikkovartiosto on myrskyn vuoksi joutunut keskeyttämään aiemmin viikolla uponneen karjalaivan miehistön etsinnät.

Haishen-taifuuni kulkee Maysak-taifuunin jäljessä. Torstaina Maysak iski Korean niemimaahan, jossa ainakin kaksi ihmistä kuoli.

Lue lisää:

Lähestyvä taifuuni vaikeuttaa kadonneen karja-aluksen etsintöjä Japanissa – toinen miehistön jäsen löytyi elossa perjantaina

Koreoiden niemimaalla on satanut paikoin jo 45 päivää putkeen – koronapandemia ja peltojen tulviminen saattavat lisätä tuhoja