Hyppää sisältöön

Miljoonia evakkoon taifuuni Haishenin takia Japanissa, sähköt poikki sadolta tuhansilta

 Viranomaiset varoittavat voimakkaiden tuulten lisäksi tulvista ja maanvyöryistä.

Haishen-taifuuni nostatti myrskyaaltoja Jejun saarella Etelä-Koreassa 6. syyskuuta 2020. Taifuunin ennustetaan iskevään alueelle maanantaina. Kuva: EPA / Yonhap South Korea

Voimakas taifuuni Haishen moukaroi Japanin eteläosia sunnuntaina. Taifuunin odotetaan kulkevan hyvin läheltä eteläistä Kyushun saarta maanantaina.

Viranomaiset kehottivat alueen miljoonia asukkaita suojautumaan ja varoittivat, että myrsky voi saada joet tulvimaan ja aiheuttaa maanvyöryjä. Viranomaiset varoittavat myös kovista tuulista, jotka voivat jopa kääntää autoja katolleen.

Sähköt ovat poikki Kyushussa noin 227 000 kotitaloudelta, kertoo yleisradioyhtiö NHK.

Haishen heikkeni hieman lauantaista lähestyessään Kyushua, mutta oli edelleen erittäin voimakas taifuuni.

Illansuussa paikallista aikaa Haishenin keskus oli noin sadan kilometrin päässä Makurazakin kaupungista. Puuskissa tuulen nopeus nousi 60 metriin sekunnissa.

Ihmiset hakeutuvat suojaan hotelleihin

Japanin hallitus piti hätäkokouksen ja hieman yli viikko sitten erostaan ilmoittanut pääministeri Shinzo Abe kehotti etenkin tulvavaarassa olevien alueiden asukkaita olemaan valppaina ja varautumaan hakeutumaan turvaan välittömästi, jos vedet alkavat nousta.

Viranomaiset antoivat noin 1,8 miljoonalle asukkaalle määräyksen hakeutua turvaan ja antoivat suojautumisohjeita 5,6 miljoonalle, NHK kertoo. Evakuointimääräyksen noudattaminen ei ole Japanissa pakollista, mutta viranomaiset kehottavat voimakkaasti ihmisiä noudattamaan niitä.

Koronavirus vaikeuttaa kuitenkin suojautumista ja viranomaiset kehottivat ihmisiä välttämään täyteen tupattuja väestösuojia, jos vain suinkin mahdollista. Monet hakeutuivat hotelleihin.

Myrskyn odotetaan liikkuvan pohjoiseen kohti Etelä-Koreaa maanantaina.

Kyseessä on jo toinen lyhyen ajan sisällä alueelle osunut taifuuni. Torstaina Maysak-taifuuni iski Korean niemimaahan, jossa ainakin kaksi ihmistä kuoli.

Lue myös:

.
.