1. yle.fi
  2. Uutiset

Raisio pysyy demarikomennossa – Eero Vainiosta uusi kaupunginjohtaja

Ratkaisijan rooli tarjottiin vihreiden nelihenkiselle valtuustoryhmälle.

Raisio
Kunnanjohtaja Eero Vainio seisoo Petäjävedellä kadulla olevalla vesipisteellä.
Eero Vainio siirtyy Petäjävedeltä Raision kaupunginjohtajaksi. Arkistokuva.Niko Mannonen / Yle

Eero Vainio on Raision uusi kaupunginjohtaja. Valtuusto päätyi ratkaisuun maanantai-iltana vilkkaan keskustelun jälkeen, joka huipentui jännittävään suljettuun lippuäänestykseen.

Petäjäveden kunnanjohtajana toimiva Vainio kukisti Forssan kaupunginjohtajan Jari Kesäniemen äänin 23-20.

Ennakkokaavailuissa katsottiin, että SDP ja vasemmistoliitto äänestäisivät demaritaustaista Vainiota. Kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja RKP:n taas katsottiin tukevan sitoutumatonta Kesäniemeä. Ratkaisijan rooli lankeaisi näin ollen vihreiden nelihenkiselle valtuustoryhmälle.

Jos ryhmät pysyivät yhtenäisinä äänestyksessä, vihreät asettui lopulta tukemaan Vainiota.

Ennen äänestystä kaupunginjohtajavalinnasta käytiin puolitoista tuntia kestänyt keskustelu. Osassa puheenvuoroista kritisoitiin muun muassa valinnan politisoitumista pätevyyteen ja kokemukseen perustuvien kriteerien sijaan. Valtuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa (sd) paheksui heti alkajaisiksi julkisuudessa kaupunginjohtajaehdokkaista esitettyjä lausuntoja.

– Somekommentit ja lehtikirjoitukset eivät anna hyvää kuvaa siitä, millainen henki kaupungissa luottamushenkilöiden ja virkamiesten välillä vallitsee, totesi Laulumaa.

– Hyvään hallintoon kuuluu, että julkisuuteen ei anneta toisista hakijoista mustamaalaavia kommentteja. Me haemme hyvää ja pätevää kaupunginjohtajaa. Siksi olemme Eero Vainion takana, säesti SDP:n Hannele Lehto-Laurila.

– SDP on tehnyt asiassa omaa poliittista valintaansa. Valmistelutyöryhmän ja konsultin esityksissä Eero Vainio ei ollut kahden parhaan ehdokkaan joukossa, painotti kokoomuksen Jari Salonen.

– Raisiossa on käytössä ohituskaista. Sen avulla pääsee eteenpäin, jos omistaa tietyn puolueen jäsenkirjan, kritisoi keskustan Jukka Rantala.

– Meillä on kaksi hyvää hakijaa. Aivan sama kumpi heistä tulee valituksi, rauhoitteli vihreiden Pekka Heikkilä.

Eero Vainio on 33-vuotias hallintotieteiden maisteri, joka saa nyt johdettavakseen keskisuomalaisen noin 4 000 asukkaan Petäjäveden sijaan yli 24 000 asukkaan Raision. Hän on ehtinyt vaikuttaa myös SDP:n kolmantena varapuheenjohtajana vuosina 2012-2014.

Vainio jatkaa Raision kaupunginjohtajien demariperinnettä. Keväällä irtisanoutunut Ari Korhonen ehti toimia muun muuassa SDP:n puoluesihteerinä. Myös Kari Karjalainen ja Rauno Saari olivat demaritaustaisia kaupunginjohtajia.

Kaikkiaan Raision kaupunginjohtajaksi haki 18 henkilöä.

Lue lisää:

Raision kaupunginjohtajakisassa loppusuoralle Forssan kaupunginjohtaja ja Petäjäveden kunnanjohtaja

Raisio valitsi kahdeksan kaupunginjohtajakandidaattia haastatteluihin

Antti Korte haluaa vakituisen pestin Raision johtoon – hakijoiden joukossa myös Kemiönsaaren Anneli Pahta

Ari Korhonen eroaa Raision kaupunginjohtajan virasta –"Täytyy katsella, mitä tulevaisuus tuo tullessaan"

Lue seuraavaksi