1. yle.fi
  2. Uutiset

Boris Johnson: brexit-kauppasopimuksesta löydyttävä sopu lokakuun puolivälissä – brittihallitus suunnittelee lakeja, jotka ohittaisivat erosopimuksen

"Ei ole mitään järkeä ajatella tätä ajankohtaa pidemmälle."

Brexit
Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnsonin mukaan vapaakauppasopimus EU:n kanssa on saatava sinetöityä viimeistään lokakuun 15. päivä. Ray Tang / Xinhua / AOP

Britannian pääministeri Boris Johnson on antanut Euroopan unionille takarajan brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta. Johnsonin mukaan takaraja on nyt 15. lokakuuta.

Jos sopimusta ei synny määräaikaan mennessä, vapaakauppasopimusta tuskin tahojen välille syntyy, pääministeri sanoi kansliansa julkaisemassa tiedotteessa sunnuntaina.

Euroopan unioni on jo aiemmin antanut ymmärtää, että sopimuksen olisi valmistuttava viimeistään lokakuun puolivälissä, jotta se saataisiin käännettyä ja ratifioitua unionissa Britannian EU-eron siirtymäkauden aikana.

Johnson ei ole kuukausiin halunnut ottaa kantaa eräpäivään. Nyt hän kuitenkin sanoi tiedotteessa, että lokakuun 15. on viimeinen mahdollinen päivä yhteisymmärrykselle, jos sopimuksen on tarkoitus olla voimassa vuoden loppuun mennessä.

– Ei ole mitään järkeä ajatella tätä ajankohtaa pidemmälle. Jos emme pääse sopuun siihen mennessä, en näe, että välillämme olisi vapaakauppasopimus, Johnson sanoi.

Brittimedia: Hallitus suunnittelee brexit-sopimuksen ohittavia lakeja

Samalla Britannian hallitus suunnittelee yksipuolista lainsäädäntöä, joka tekisi tyhjäksi osan EU:n kanssa viime vuonna tehdystä erosopimuksesta, brittimedia kertoo.

Suunnitellut lait ohittaisivat muun muassa sopimuksen kohdan, joka asettaa tullirajan Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille. Lisäksi ne tekisivät tyhjäksi sovun yritystukien ehdoista.

Britannia ja EU sopivat syksyllä solmitussa erosopimuksessa, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille tule siirtymäajan jälkeen tullitarkastuksia. Tarkastusten poistamisesta oli sovittu Pohjois-Irlannin levottomuudet lopettaneessa rauhansopimuksessa, joten niiden palauttamien vaarantaisi alueen rauhan.

Muun muassa talouslehti Finacial Timesin (siirryt toiseen palveluun) ja yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) saamat tiedot lakisuunnitelmista perustuvat nimettömiin hallituslähteisiin.

Lähteiden mukaan lait ovat osa varautumissuunnitelmaa, joka otetaan käyttöön jos kauppasopimusta ei synny. Niiden tarkoitus ei ole kaataa kauppaneuvotteluja.

Brittimedian arvioiden mukaan suunnitelma uhkaa silti neuvotteluja. EU vastustanee jyrkästi lakeja, jotka rikkovat erosopimuksen ehtoja.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on arvostellut lakisuunnitelmia vastuuttomiksi.

Kauppaan WTO:n säännöillä

Johnson sanoi, että Britannialla voisi ilman sopua olla samantyyppinen sopimus kuin Australialla tai Kanadalla.

Australia käy EU:n kanssa kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöihin ja maksuihin nojaten. Johnsonin hallinto on kuitenkin ajanut Britannialle suopeampaa sopimusta.

Sopimusneuvotteluiden on määrä jatkua tällä viikolla Lontoossa. Britannian pääneuvottelija David Frost ei antanut sunnuntaisessa haastattelussa paljoakaan toivoa neuvotteluläpimurrosta.

Frostin kollega, EU:n neuvottelija Michel Barnier sanoi viime viikolla, että Britannia ei ole antamassa periksi merkittävissä kysymyksissä.

Britannia erosi EU:sta tammikuussa, ja siirtymäkausi päättyy tämän vuoden lopussa.

Nämä ovat Brexitin juuret - näin Britannia pyristeli itsensä irti Euroopan Unionista
Britit ehdottivat itse Euroopan Yhdysvaltoja jo 70 vuotta sitten. Nyt he eroavat Euroopan Unionista. Miksi - video kertoo.

Aiheesta muualla:

Politico: Boris Johnson: Britain will move on if there’s no Brexit deal (siirryt toiseen palveluun)

Guardian: Brexit: Johnson to override EU withdrawal agreement (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi