1. yle.fi
  2. Uutiset

Markus Lohi nousi keskustan varapuheenjohtajaksi – Heikki Autto kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajaksi

Lappilaiset kansanedustajat pääsivät puolueidensa kärkipaikoille.

poliitikot
Petri Honkonen, Markus Lohi ja Riikka Pakarinen
Keskustan uudet varapuheenjohtajat Petri Honkonen, Markus Lohi ja Riikka Pakarinen sekä puheenjohtaja Annika Saarikko.Silja Viitala / Yle

Kaksi lappilaista kansanedustajaa on noussut puolueidensa tärkeimpien päättäjien joukkoon.

Lappilainen kansanedustaja Markus Lohi valittiin yhdeksi keskustan kolmesta varapuheenjohtajasta puoluekokouksessa viikonloppuna.

Lohen mukaan isoin työmaa on saada keskustan kannatus nousuun.

– Tärkein tehtävä on kirkastaa keskustan linja ensin omille joukoille ja sen jälkeen kaikille suomalaisille. Kun tämä on yhdessä kyetty tekemään, sen jälkeen on mahdollista saada kannatusta. Suomalaisten pitää tietää mikä puolue keskusta on, mitä me kannatamme ja mitä me emme kannata, Lohi sanoo.

Heikki Autto (kok)
Heikki Autto valittiin kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Arkistokuva.Antti Mikkola / Yle

Rovaniemeläiskansanedustajan mukaan puolueen puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa ovat samaa joukkuetta.

– Joukkueen täydentää osaamisellaan ja kokemuksellaan toinen toisiaan. Uusi puheenjohtaja Annika Saarikko haluaa meidän toimivan tiiminä, joka muodostaa yhdessä linjauksia ja päätösesityksiä puolueen päättäville elimille, Lohi sanoo.

Autto nousi kokoomuksen sisäpiiriin

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin lappilainen kansanedustaja Heikki Autto. Puoluevaltuustoon valittiin Lapista myös torniolainen Antti Kaarlela.

Puoluevaltuusto käyttää puolueen ylintä päätösvaltaa puoluekokousten välillä. Puolueen hierarkiassa puoluevaltuuston puheenjohtaja on toiseksi korkeimmalla heti puheenjohtajan jälkeen.

– Minun tehtävä on tuoda esille Lapin ja muiden maakuntien mahdollisuuksia pitää elinkeinojen ja ihmisten puolta. Jotta houkuttaisi investointeja eri puolille Suomea ja tuottavaa työtä, jolla rahoitetaan hyvinvointiyhteiskunnan, Autto sanoo.

Autton mukaan kokoomus vaatii hallitukselta jämäköitä toimia, jotta suomalaisten työpaikat turvataan ja saadaan myös uusia työpaikkoja.

– Taloutemme kestävä pohja oli joutunut kaltevalle pinnalle jo ennen koronaa. Mikäli hallitus ei kykene tekemään näitä ratkaisuja, silloin kokoomus tekee välikysymyksen ja pyrkii kaatamaan hallituksen.

Kokoomuksen puheenjohtajana jatkaa Petteri Orpo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi