Kalat pääsevät pian nousemaan Sapsokosken yläpuolelle – vaelluksen estänyt myllypato ja mylly puretaan Sotkamossa

Tavoitteena on parantaa Sapsokosken kunnostamisen perusedellytyksiä ja nostaa Sapsojoen kalataloudellista arvoa.

Kuva: Yle

Sotkamon Sapsokosken vanha, tiettävästi 1940-luvun loppupuolella rakennettu myllypato ja mylly puretaan. UPM Energy Oy aloittaa purkamistyöt maanantaina 7. syyskuuta. Töiden arvioidaan kestävän kuukauden ajan.

Purkutöitä tehdään aluksi käsin. Myllyn vanha generaattori puretaan ja lahjoitetaan museoitavaksi. Tämän jälkeen alkavat konepurkutyöt, yhtiöstä kerrotaan.

Padon purkaminen poistaa kalojen vaellusesteen ja avaa reitin kahteentoista yläpuoliseen koskipaikkaan. Tavoitteena on parantaa Sapsokosken kunnostamisen perusedellytyksiä ja nostaa Sapsojoen kalataloudellista arvoa.

Purkaminen leventää joen uomaa nykyisen padon kohdalla, ja veden keskikorkeus laskee. Vaikutuksen alaiset vesialueet ja rannat ovat UPM:n omistuksessa. Purkutöiden jälkeen paikalla tehdään vielä maisemointi- ja joen pohjan muotoilutöitä paikalla olevia maa-aineksia käyttäen.

Purkutöiden valmistelu ja purkumateriaalin poiskuljetus lisää raskasta liikennettä Takalantien länsipäässä. Tie pysyy kuitenkin koko ajan käytössä.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.