Ambulanssin saapuminen hidastui Iitissä kesän aikana – hyvinvointiyhtymän mukaan syynä on enemmän korona-aika kuin yöpäivystyksen loppuminen

Avun saapuminen on hidastunut Iitissä usealla minuutilla.

Iitin kunta on käynyt taistelua ambulanssipalveluista Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa. Kuvituskuva. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Ambulanssin saapuminen on hidastunut Iitissä kesän aikana.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan ambulanssin saapumisajat ovat pidentyneet Iitissä usealla minuutilla.

Yhtymä lopetti ensihoidon yöpäivystyksen Iitissä alkukesällä. Päätös suivaannutti iittiläiset, jotka valittivat hyvinvointiyhtymän päätöksestä pian sen jälkeen.

Kesän aikana ambulanssi on tullut Iittiin öisin muilta paikkakunnilta, kuten Nastolasta.

Hyvinvointiyhtymän mukaan avun saamisen hidastuminen johtuu pääosin koronavirusepidemiasta.

Apu hidastunut koko sairaanhoitopiirissä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen sanoo, että ambulanssien saapumisajat ovat pidentyneet koko sairaanhoitopiirissä koronavirusepidemian aikana.

Ambulansseilla on kulunut hoitoreissuilla aiempaa enemmän aikaa, koska ensihoitajien on pitänyt esimerkiksi pukeutua suojavarusteisiin infektiopotilaiden takia. Ambulanssit on myös pitänyt desinfioida aina sen jälkeen, kun niillä on kuljetettu infektiopotilasta.

– Se (hidastuminen) on lähtökohtaisesti koronan vaikutusta, koska olemme nähneet tämäntyyppistä muutosta koko yhtymän alueella, ilman että palvelujärjestelmässä olisi ollut tällaisia muutoksia, Tuomo Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan ambulanssin saapumisajat ovat hidastuneet eniten pienillä paikkakunnilla, noin muutamalla minuutilla. Kaupungeissa kuten Lahdessa ja Heinolassa ambulanssin saapuminen on hidastunut noin minuutin.

Iitissä on tarvittu kesän aikana ensihoitoa keskimäärin 1,7 kertaa iltakahdeksan ja aamukahdeksan välisenä aikana. Kiireellisiä tehtäviä on ollut lähes joka yö.

Ensihoitaja tilaa ambulanssin

Hyvinvointiyhtymä lopetti ensihoidon yöpäivystyksen Iitissä toukokuussa. Siihen asti ambulanssi oli ollut hälytysvalmiudessa Iitin paloasemalla vuorokauden ympäri.

Ensihoidon yöpäivystyksen piti oli katkolla syyskuun loppuun asti. Viime viikolla hyvinvointiyhtymä tiedotti, että lokakuussa Iitti saa yhden ensihoitajan päivystämään yöaikaan.

Ambulanssi ei edelleenkään päivystä Iitissä öisin, vaan se tulee jatkossakin muilta paikkakunnilta.

Hyvinvointiyhtymä katsoo, että ensihoidon yövalmiutta on perusteltua vahvistaa, koska avun saaminen on hidastunut korona-aikana.

Jatkossa ensihoitaja menee potilaan luokse etukäteen ja tilaa tarvittaessa paikalle ambulanssin.

– Ensihoitaja voi tällöin alkaa hoitaa ja valmistella potilasta kuljetusta varten, ennen kuin kuljetusyksikkö ehtii saapua perille, Tuomo Nieminen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä kertoo.

Jos potilas ei tarvitse sairaalatutkimuksia, hänet voidaan hoitaa kotona.

"Parempi kuin ei mitään"

Iittiläiset eivät ole täysin tyytyväisiä ratkaisuun. Kunnanjohtaja Riku Rönnholm katsoo, että ensihoidon yöpäivystys olisi pitänyt palauttaa entiselleen syyskuun jälkeen.

– Yhden ensihoitajan yksikkö ei ole sama asia kuin varsinainen ambulanssi. Toki se on parempi kuin ei mitään, Rönnholm sanoo.

Hän kertoo pyytäneensä hyvinvointiyhtymältä raportteja tavoittamisajoista niiltä ajoilta, ennen kuin yöpäivystys loppui ja sen jälkeen.

– Toistaiseksi niitä ei ole toimitettu.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoo seuraavansa tilannetta ja päättävänsä palveluista seuraavan kerran vuodenvaihteen jälkeen.