1. yle.fi
  2. Uutiset

Tampereen yliopiston tartuntaketjusta löytyi viikonloppuna viisi uutta koronatartuntaa

Sunnuntaina löytyi kaikkiaan kuusi uutta tartuntaa. Lauantain neljästä koronatartunnasta kaksi kuuluu Tampereen yliopiston tartuntaketjuun.

tartuntataudit
Kuvassa on Tampereen yliopisto kesäkuussa 2020.
Tampereen yliopistolla paljastuneeseen tartuntaketjussa on todettu kaikkiaan 12 tartuntaa.Silja Viitala / Yle

Pirkanmaalta on löytynyt sunnuntaina kuusi uutta koronavirustartuntaa. Tays kertoo Twitterissä, että kolme tapauksista liittyy opiskelijoilla tavattuun tartuntaketjuun ja kaksi tartunnan saanutta ovat altistuneet muualla Suomessa. Yhden tartunnan lähdettä vielä selvitellään.

Tartuntaluku on suurin sitten huhtikuun, jonka viimeisenä päivänä löytyi kahdeksan tartuntaa.

– Ilmaantuvuus on ollut nousussa viimeiset kaksi viikkoa, kyllä tässä jonkinnäköistä aktivoitumista koronavirusrintamalla on tapahtumassa, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Janne Laine.

Lauantaina Pirkanmaalta löytyi neljä koronatartuntaa. Kaksi lauantain tartunnoista liittyy opiskelijoilla aiemmin todettuun tartuntaketjuun. Yksi lauantaina löydetyistä tartunnoista on saatu todennäköisesti ulkomailta.

Sairastuneet opiskelijat jo karanteenissa

Tampereen yliopistolla on nyt todettu kaikkiaan 12 koronatartuntaa. Sunnuntaina sairastuneiksi todetut ovat Taysin mukaan jo olleet karanteenissa. Janne Laineen mukaan jäljittäjien työ on nyt iso.

– Tartuntaketjujen selvittäminen on työläämpää, jos verrataan kevääseen. Keväällä oli poikkeustilalait ja ihmisillä paljon vähemmän kontakteja, kuin nyt on.

Viime viikon lopulla Tampereen yliopistolla paljastuneessa laajassa tartuntaketjussa oli jo perjantaina seitsemän sairastunutta ja yli 70 altistunutta. Tuolloin kaikki sairastuneet olivat keskustakampuksen opiskelijoita. Taysin mukaan tartunnat on saatu vapaa-ajan tapahtumassa, ei yliopiston tiloissa.

Tämänhetkisestä altistuneiden määrästä Taysilla ei ole tarkkaa tietoa.

Laine arvioi, että Pirkanmaan tilanne on omiaan herättämään huolta, vaikka ilmaantuvuus on vielä maltillinen.

– Täytyy tästä vähän huolissaan olla, koska tapaukset nousevat. Huoleen on syytä, mutta ei paniikkiin.

Fimlab tutki lauantaina 1 446 näytettä ja sunnuntaina 809 näytettä. Fimlabin nettisivulla (siirryt toiseen palveluun) on nyt mittari, joka kertoo, kuinka pitkä aika keskimäärin kuluu koronanäytteen otosta vastauksen saamiseen. Tänään luku on 44 tuntia. Pahimmillaan vastausviive oli viisi päivää.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pirkanmaalla: Rauhaniemen sairaalassa tartuntoja vanhuksilla, ruoka-avun tarve kasvussa

Tampereen yliopistossa seitsemän koronatartuntaa, altistuneita yli 70 – tartunnan saaneet lieväoireisia

Lue seuraavaksi