Koronatilanne ryöpsähti pahaksi Lahden seudulla: 12 tartuntaa samasta ravintolasta, 250 karanteenissa, kouluissa siirrytty osin etäopetukseen – katso video

Lahden seudulla todettiin sunnuntaina ennätyspaljon uusia koronavirustartuntoja.

koronavirus
Koronatartunnat leviävät Lahden seudulla - mitä tartuntatilanteesta tiedetään nyt?
Koronatartunnat leviävät Lahden seudulla - mitä tartuntatilanteesta tiedetään nyt?

Koronatilanne on Lahden seudulla nyt pahempi kuin kertaakaan koko epidemian aikana. Viime viikon aikana todettiin 21 uutta koronavirustartuntaa. Sunnuntaina todettiin 11 tartuntaa, mikä on suurin päiväkohtainen luku Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä tänä vuonna.

Laaja tartunta- ja altistumisketju on saanut alkunsa ravintoloista. Suurin osa tartunnoista liittyy ketjuun, jossa koronavirukseen sairastunut oli vieraillut kahdessa lahtelaisravintolassa tartuttavuusaikanaan toissa viikonloppuna. Hän oli ravintolassa käydessään vielä oireeton. Ravintolaperäisiä tartuntoja on nyt todettu 12, lisäksi niistä on seurannut kolme jatkotartuntaa sairastuneiden lähipiiriin kuuluville.

– Tilanne on ollut meillä pitkään rauhallinen ja tartunnat ovat tulleet alueen ulkopuolelta. Tätä massa-altistumista emme pystyneet estämään. Perjantaina asiasta tiedotettiin ja sen johdosta viikonloppuna tuli lisää positiivisia tuloksia, kertoo toimialajohtaja Tuomo Nieminen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Ravintoloista peräisin olevien tartuntojen vuoksi on asetettu karanteeniin reilut 200 henkilöä. Aiempien tartuntojen vuoksi karanteenissa on joitakin kymmeniä henkilöitä. Niemisen mukaan karanteenissa olevien yhteismäärä nousee 250:een.

Koronavirustartuntoja on todettu Päijät-Hämeessä nyt yhteensä 153. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi henkilö. Testejä on tehty 18 927 kappaletta.

Kaikki ravintoloissa samaan aikaan asioineet testataan

Hyvinvointiyhtymän mukaan oireeton kantaja vieraili tartuttavuusaikanaan 29. ja 30. elokuuta välisenä yönä Lahdessa Armas-yökerhossa sekä ravintola Pikku Hanhessa. Pikku Hanhi on ilmoittanut varotoimenpiteenä sulkevansa ravintolansa keskiviikkoon asti. Kaikki henkilöt, jotka ovat asioineet mainituissa ravintoloissa kyseisenä aikana testataan.

– Kaikki altistuneet pyritään kontaktoimaan viimeistään tänään. Määrä on suuri, se aiheuttaa meille haasteita. Myös oireettomat henkilöt, jotka ovat olleet noissa ravintoloissa, testataan varmuuden vuoksi. Ja tietysti kaikki, joilla on oireita, vaikka eivät olisi ravintoloissa olleetkaan, painottaa hyvinvointiyhtymän infektiolääkäri Ville Lehtinen.

Koronatestiin tulee hakeutua soittamalla ensin Päivystysapuun numeroon 116 117.

Lehtisen mukaan uudesta Koronavilkku-sovelluksesta ei ole apua Lahden tilanteeseen.

– Altistuminen tapahtui 29. ja 30. elokuuta. Sovellus otettiin käyttöön 31. elokuuta. Siitä olisi varmasti ollut tässä apua, se olisi nopeuttanut jäljittämistä, toteaa Lehtinen.

Varsinainen flunssakausi on vielä edessä. Hyvinvointiyhtymä muistuttaa edelleen perusasioista.

– Virus ottaa sen tilan, minkä me sille annamme. Siksi turvavälit ja hyvä käsi- sekä yskimishygienia on ensiarvoisen tärkeää, tähdentää toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Tartuntaketjun alkuperäiset tartunnat tulivat hyvinvointiyhtymän työntekijöille työperäisesti. Niemisen mukaan yhtymä on tarkistanut ja päivittänyt henkilökunnan ohjeista suojatumisen suhteen.

Tartuntaketju ulottuu kouluihin

Tartuntojen ja altistumisten johdosta kolmessa Lahden seudun koulussa opiskellaan nyt poikkeusjärjestelyin. Lahtelaisessa Renkomäen koulussa osa koululaisista ja henkilökunnasta on etäopetuksessa oppilaan koronatartunnan vuoksi. Heinsuon koulussa Hollolassa poikkeusjärjestelyt johtuvat opettajan koronatartunnasta. Möysän koululla Lahdessa siirryttiin osin etäopetukseen, koska henkilöstöön kuuluvalla todettiin COVID-19 -tartunta.

Lahden opetus- ja kasvatusjohtaja Lahden opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen,
Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan lahtelaiskouluissa on hyvät valmiudet siirtyä tarvittaessa etäopetukseen.Toni Määttä / Yle

Abiturientit Lahden kaupungin lukioissa siirtyvät etäopetukseen tiistaista alkaen. Etäopetuksella halutaan varmistaa, että abirurientit voivat osallistua syksyn kirjoituksiin.

Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan tieto tartunnoista ja altistumisista saatiin sunnuntaina nopeasti kerrottua kouluille ja vanhemmille. Vielä ei ole tiedossa, että etäopetukseen siirryttäisiin Lahdessa laajemmin.

– Toimimme terveysviranomaisten ohjeiden mukaan. Meillä on hyvä valmius tarvittaessa siirtyä etäopetukseen, vakuuttaa Kilponen.

Kilponen toivoo, ettei tilanteen aiheuttaman pelon vuoksi lapsia pidettäisi kotona.

– Jos vanhemmilla on huoli lapsesta, kannattaa ottaa yhteyttä kouluun ja käydä tilannetta läpi, että se turvallisuudentunne löytyy. Meillä on hyvät ohjeet henkilöstölle, joita on käyty nyt uudelleen läpi. Luotan, että meillä tiedetään, miten mahdollisessa tartuntaepäilytilanteessa kuuluu toimia, sanoo Kilponen.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus