1. yle.fi
  2. Uutiset

Suojavisiirien valmistus alkoi keväällä nopeasti Punkaharjulla – tuotanto pystytään tarvittaessa kolminkertaistamaan

Ulkomailta ei ole vielä ollut tilauksia.

teollisuus
Punkaharjun Kilpi oy:n toimitusjohtaja Jani Lahtinen
Toimitusjohtaja Jani Lahtinen ja suojavisiiri.Kati Rantala / Yle

Vaikka koronakevät pysäytti osan taloudesta, se myös antoi mahdollisuuksia uudenlaiselle tuotekehitykselle. Punkaharjun Kilpi pisti nopeasti pystyyn pisaratuotannolta suojaavien visiirien valmistuksen. Yritys valmistaa normaalisti esimerkiksi elektroniikka- ja terveysalalle muovi-, alumiini- ja metalliosia.

Uusi suojavisiiri valmistetaan polykarbonaattimuovista. Tuotteen ideoi yrittäjä ja toimitusjohtaja Jani Lahtinen.

– Lähtökohta oli, että suojavisiiri on ekologinen ja täysin kierrätettävissä. Lisäksi säätöominaisuuksien piti olla riittäviä, että visiiri on hyvä pitää päässä, kertoo Jani Lahtinen.

Yritys valmistaa tällä hetkellä tuhat visiiriä viikossa. Tuotanto pystytään helposti kysynnän kasvaessa jopa kolminkertaistamaan. Yritys työllistää tällä hetkellä yrittäjäpariskunnan lisäksi 13 työntekijää.

Visiirejä menee tällä hetkellä esimerkiksi Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterille ja Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsotelle sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkille.

Yrittäjä lupaa suojavisiirin kestävän käytössä vuosia hieman käyttötarkoituksesta riippuen. Käyttäjiltä tulleen palautteen perusteella visiiriä on kehitetty edelleen.

Jani Lahtisen mukaan täysin vastaavia visiirejä ei valmista Suomessa kukaan. Lähimmät kilpailijat tekevät visiirit pvc-muovista tai sen yhdisteistä, joka on ohuempaa materiaalia. Ulkomailta ei vielä ole ollut kysyntää tuotteelle.

– Siinä olisi mahdollisuus, kun tuo englannin kieli olisi very hyvä, naurahtaa yrittäjä Jani Lahtinen.

Koronan jälkeen visiiriä pystyy käyttämään muussakin toiminnassa. Ulosmyyntihinta on kahdenkympin kahta puolta riippuen tilausmääristä.

Lue seuraavaksi