Hyppää sisältöön

Kuopion kouluiskun tekijä suunnitteli hyökkäystä yli vuoden, haki miekan postista ennen tekoa – näin eteni käräjien ensimmäinen päivä

Puolustuksen mukaan syytetty katuu nyt tekoaan.

 Kuopion koulusurmasta epäilty saapuu oikeuden istuntoon.
Kuopion koulusurmasta epäilty saapuu oikeuden istuntoon.
  • 25-vuotiasta Joel Marinia syytetään Savon ammattiopiston tiloissa tehdystä murhasta, 20 murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.
  • Syytetty oli suunnitellut tekoa yli vuoden verran. Puolustuksen mukaan valmistelu on alkanut myöhemmin.
  • Vastaaja haki miekan postista surmapäivän aamuna. Ennen tekoaan hän valmisti polttopullot kotonaan.
  • Surmaaja hakeutui opiskelemaan Savon ammattiopistoon toteuttaakseen iskun.
  • Syytetty kävi ihmisten kimppuun sapelityyppisellä miekalla Savon ammattiopiston tiloissa kauppakeskus Hermanissa 1. lokakuuta 2019.
  • Hyökkäyksessä kuoli nuori nainen ja loukkaantui yhdeksän ihmistä.
  • Syytetyn tarkoituksena on ollut aiheuttaa mahdollisimman iso sokki. Esitutkinnan mukaan syytetty hautoi pitkään ajatuksia tappamisesta ja "kostamisesta".
  • Puolustus vetoaa siihen, että syytetty oli teon aikaan alentuneesti syyntakeinen.

klo 16.29: Ensimmäinen istuntopäivä Pohjois-Savon käräjäoikeudessa on nyt ohi. Seuraavien päivien aikana kuullaan asianomistajia. Tässä tiivistelmä päivästä.

Tänään oikeudessa kuultiin, että tekijä oli ajatellut aktiivisemmin koulusurmaa loppuvuodesta 2017 lähtien. Syyttäjän mukaan hän oli valmistellut iskua yli vuoden ajan. Hän oli hakeutunut Savon ammattiopistoon opiskelemaan, jotta voisi toteuttaa iskunsa.

Yksi motiivi oli “kostaa”, koska hän koki epäreiluksi sen, että muilla oli asiat paremmin. Hän tiesi kohdistavansa iskunsa viattomiin ihmisiin, mutta juuri sen hän ajatteli lisäävän kauhua ja tekojen sokkia. Hän halusi aiheuttaa mahdollisimman paljon kaaosta.

Surmaajan tarkoitus oli menehtyä poliisin käden kautta eli toteuttaa niin sanottu laajennettu itsemurha.

Puolustuksen mukaan syytetty katuu nyt tekoaan. Puolustus vetoaa siihen, että syytetty oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Tämä tarkoittaa, että hänen kykynsä ymmärtää tekojensa luonnetta olisi heikentynyt.

klo 16.27: Oikeudenkäynti jatkuu jälleen julkisena. Päivä on lopuillaan. Oikeudenkäynti jatkuu huomenna tiistaina kello 9.

klo 15:56: Kuulemista jatketaan suljetuin ovin, koska tarkoituksena on kysyä naiselta hänen vammoistaan.

klo 15.44: Nainen oli paennut luokasta ja juossut alakertaan, jossa oli päässyt ruokalaan lukkojen taakse. Hän kuvailee surmaajaa ilmeettömäksi.

klo 15.35: Asianomistaja ei pysty hetkeen puhumaan tunteenpurkauksen takia, kun häntä pyydetään kuvailemaan luokkahuoneen tapahtumia.

klo 15.25: Tänään oikeudessa kuullaan vielä yhtä asianomistajaa. Hän on nainen, syytetyn luokkakaveri. Syytetty löi häntä useita kertoja miekalla eri puolille vartaloa.

Kuva on poliisin esitutkintamatriaalista. Tämän ilma-aseen syytetty oli tilannut netistä noin kaksi viikkoa ennen hyökkäystä. Kuva: Poliisi

klo 15.16: Istunnossa pidetään nyt 15 minuutin pituinen tauko.

klo 15.13: Oikeudenkäynti jatkuu jälleen julkisena.

klo 15.07: Istunto jatkuu hetken aikaa suljetuin ovin.

klo 15.06:Opettaja oli ryhmän tutor-ohjaaja ja hän veti syksyn aikana heille muutaman kurssin. Opettajan mukaan surmaaja oli työskennellyt muutaman opiskelijatoverin kanssa usein ja löytänyt oman paikkansa ryhmässä.

klo 15.01: Kouluhyökkäys siis alkoi nyt kuultavana olevaan opettajaan kohdistuneesta miekan lyönnistä. Tämän jälkeen syytetty kohdisti huomionsa muihin luokkahuoneessa oleviin.

klo 14.57: Opettajan mukaan syytetty ei sanonut ennen hyökkäystä mitään. Hän vain huokaisi syvään.

klo 14.56: Opettaja luuli olevansa itse surmaajan pääkohde.

klo 14.54: Naisopettaja kertoo tilanteesta, jossa syytetty saapui luokkatilaan. Opettaja päästi syytetyn luokkaan, kun hän saapui oppitunnille hieman myöhässä. Siinä ei ollut opettajan mukaan mitään epätavallista, sillä tunneille tullaan usein myöhässä.

klo 14.48: Toisen opettajan kuuleminen alkaa.

klo 14.43: Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan surmaajan luokkakaverit pitivät häntä hiljaisena ja kiltin oloisena. Häntä kuvailtiin kuitenkin myös pelottavaksi, mutta myös älykkääksi.

klo 14.36: Seuraavaksi alkaa toisen opettajan kuuleminen. Hän opetti tapahtumahetkellä ryhmää luokassa, josta isku alkoi. Hän loukkaantui itse, mutta pääsi pakenemaan. Sitä ennen oikeus pitää kuitenkin kymmenen minuutin tauon.

klo 14.28: Miesopettaja kertoo tapahtumista, jotka johtivat naisopiskelijan menehtymiseen.

klo 14.24: Tänään tiistaina oikeudessa kuullaan kahta opettajaa ja yhtä opiskelijaa. Ensimmäisenä kuullaan miesopettajaa, joka kuuli luokasta kirkumista. Opettaja hoiti koulun suojeluvastaavan tehtäviä.

Syyttäjä, apulaispäällikkö Ulla Oinonen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

klo 14:17 Tällä hetkellä yksi asianomistajista, luokkatiloihin myöhemmin saapunut opettaja kertaa tapahtumia syyttäjän pyynnöstä. Hän oli mennyt luokkaan, koska oli kuullut kirkumista.

klo 14.07: Istunto jatkuu jälleen julkisena eli myös media ja yleisö näkevät ja kuulevat, mitä istuntosaleissa tapahtuu.

klo 13.55: Esitutkintamateriaalista selviää myös, että Terveyden ja hyvinnoin laitoksen arvion mukaan syytetty ei todennäköisesti ollut tekohetkellä päihtynyt.

klo 13.48: Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan surmaajan luokkakaverit pitivät häntä hiljaisena ja kiltin oloisena.

klo 13.45: Nyt oikeudessa käydään läpi asianomistajien terveystietoja, minkä vuoksi istuntoa käydään jälleen hetken ajan suljetuin ovin.

klo 13.42: Oikeudessa käsitellään asianomistajien korvauksia. Tosiaan vain kaksi asianomistajaa on itse paikalla fyysisesti oikeudessa.

klo 13.30: Istunto jatkuu. Seuraavaksi kuullaan asianomistajia.

klo 11.55: Seurannassamme on nyt siis tauko. Jatkamme kello 13.30, kun istunto jatkuu.

klo 11.52: Puolustusasianajaja Matti Niiranen Ylelle: Syytetty katuu tekoaan ja on tehnyt poliisin kanssa yhteistyötä koko tutkinnan ajan. Syyttäjä, apulaispäällikkö Ulla Oinonen Ylelle: Motiivina oli ainakin aiheuttaa mahdollisimman paljon kauhua viattomille. Syyttäjä ei ota kantaa syytetyn katumiseen. Tarkempaa motiivia teolle pyritään nyt selvittämään. Tekijä oli kypsytellyt tekoa pidempään, ainakin vuodesta 2017 saakka.

klo 11.41: Laamanni Juha Nieminen: Kirjalliset todisteet on nyt käyty läpi. Käsittely jatkuu kello 13.30, jolloin käydään läpi ensimmäisten asianomistajien vaatimukset. Nyt vuorossa on lounastauko ja seurantamme jatkuu siis kello 13.30.

klo 11.40: Istunto jatkuu jälleen julkisena.

klo 11.31: Käsittely jatkuu nyt suljetuin ovin eli seurannassa on pieni tauko.

Kuvassa toisena vasemmalta istunnon puheenjohtaja, laamanni Juha Nieminen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

klo 11.22: Syytetyn itsemurhatarkoitus nousee jälleen esille. Puolustusasianajaja Matti Niirasen mukaan siitä kertoo muun muassa se, että syytetty oli leikellyt henkilökorttejaan sekä tuhonnut tietokoneensa kovalevyn ennen iskua.

klo 11:21: Luokkahuonetta kuvaillaan oikeudessa ahtaaksi. Surmaaja on valinnut huoneen siten, että sieltä poistuminen on vaikeampaa kuin avotilasta.

klo 11:17: Ilmapistooli on aidon ruutiaseen näköinen. Siitä puuttuu ilma-aseille tyypilliset kirkkaat värit.

klo 11.11: Istunto jatkuu jälleen julkisena.

klo 10.57: Käsittely jatkuu seuraavaksi suljetuin ovin eli media ei näe eikä kuule, mitä istuntosalissa tapahtuu. Seurannassa on siis pieni tauko.

klo 10.55: Surmaaja valmisti mukana olleet polttopullot tekopäivän aamuna.

klo 10.50: Syytetty yritti ampua ilmapistoolilla vahtimestaria, mutta ase ei toiminut. Pistoolin kaasusäiliötä ei ollut kierretty paikalleen. Surmaaja yritti korjata asetta onnistumatta siinä.

klo 10.47: Kirjallisiin todisteisiin kuuluvat muun muassa hyökkääjän käyttämä pitkä miekka sekä ilmapistooli. Syyttäjä esitteli hetki sitten pitkää miekkaa oikeuden istunnossa.

klo 10.42: Syytetyn luokkahuoneessa sytyttämä tulipalo ei päässyt leviämään laajalle, koska huoneen materiaali ei ollut erityisen paloherkkää.

klo 10.29: Aluesyyttäjä Antti Kolehmainen: Syytetty haki tekovälineenä käytetyn miekan postista tekopäivän aamuna.

klo 10.26: Tästä voi lukea Kuopion koulusurman esitutkinnasta. Mies kertoi kuulusteluissa esimerkiksi, että hänestä tuntui epäreilulta, kun muilla asiat olivat paremmin kuin hänellä.

Poliisin esitutkintamateriaalia iskun luokkahuoneesta. Kuva: Poliisi

klo 10.24: Istunto jatkuu nyt kirjallisten todisteiden käsittelyllä.

klo 10.22: Haastehakemuksesta selviää, että syytetty hakeutui Savon ammattiopiston opiskelijaksi tehdäkseen koulusurman.

klo 10.10: Nyt istunnossa on kymmenen minuutin tauko. Sen jälkeen alkaa kirjallisten todisteiden käsittely ensimmäisissä syytekohdissa.

klo 10.04: Puolustusasianajaja Matti Niiranen: Syytetyn tarkoituksena oli surmata itsensä, tarkemmin tulla poliisin tappamaksi. Uhrit valikoituivat satunnaisesti. Niirasen mukaan syytetty ei ollut valmistellut iskua niin pitkään kuin syyttäjä kertoo, vaikka syytetty kävi ampumakoulun noin vuosi ennen hyökkäystä.

klo 10.00: Oikeudessa näytetään tällä hetkellä hyökkäyksessä menehtyneen ukrainalaisen naisen hääkuvaa.

klo 9.59: Syyttäjä: Kahden poliisin ja hyökkääjän etäisyys oli hyvin pieni. Hyökkääjä onnistui vahingoittamaan toista poliisia miekalla. Vaikka poliisi oli ampunut hyökkääjää jalkaan, hän pyrki edelleen vahingoittamaan poliisia. Tämän vuoksi poliisi joutui käyttämään tekijän taltuttamiseksi etälamautinta ja koiraa.

klo 9.55: Syyttäjä: hyökkääjä sytytti luokassa pienen tulipalon. Samalla syttyivät ilmeisesti vahingossa muut, repussa olleet polttopullot, joita hyökkääjä aikoi käyttää myöhemmin.

klo 9.50: Syyttäjä, apulaispäällikkö Ulla Oinonen: syytetty otti lainaa 2 000 euroa teon toteutukseen. Hän ymmärsi, että teko on väärin. Hän kuitenkin ajatteli, että viattomien tappaminen toisi lisää sokkiarvoa.

klo 9.46: Haastehakemuksesta selviää, että syytetty kävi tekoa suunnitellessaan varta vasten ampumakoulun noin vuosi ennen tekoa. Hänen aikomuksenaan oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä uhreja sen enempää valikoimatta. Hän aloitti teon omasta opiskeluryhmästään.

klo 9.42: Tällä hetkellä oikeus käsittelee korvausvaatimuksia, joita on runsaasti.

klo 9.40: Syytetty myöntää murhan ja osan murhan yrityksistä.

klo 9.37: Aluesyyttäjä Antti Kolehmainen vaatii haastehakemuksen mukaan syytetylle elinkautista tuomiota.

klo 9.34: Syytetyn asianajaja Matti Niiranen kertoo, että syytetty vaatii tulevansa tuomituksi alentuneisesti syyntakeisena. Tämä voi vaikuttaa lieventävästi tuomioon. Syytetty siis katsoo, että hänen kykynsä ymmärtää tekojensa luonne oli heikentynyt.

klo 9.30: Jutun haastehakemuksesta selviää, että ajatus koulusurmasta tuli syytetylle loppuvuodesta 2017. Hän oli aloittanut teon valmistelun syksyllä 2018 eli noin vuosi ennen tekoa.

klo 9.22: Oikeudenkäynti on syytetyn miehen osalta lähtökohtaisesti julkinen. Syytetyn mielentilatutkimus käsitellään suljetuin ovin. Asianomistajien kuuleminen on julkinen, mutta teon jälkeisten seuraamusten kertominen ei ole julkista.

klo 9.20: Ainoastaan kaksi asianomistajaa on itse fyysisesti paikalla. Muiden asianomistajien avustajat ovat käräjäoikeudessa.

klo 9.15: Myös osa asianomistajista on sijoitettu syytetyn kanssa eri istuntosaliin. Salien välillä on virtuaalinen yhteys.

klo 9.09: Median edustajat seuraavat oikeudenkäyntiä varsinaisten istuntosalien ulkopuolella. Yle seuraa oikeudenkäyntiä kolmannesta istuntosalista, joka on varattu median ja yleisön käyttöön. Kaikille osallistujille, myös median edustajille on määrätty maskipakko.

klo 9.08: Syytetty istui kuvaushetken ajan vakavailmeisenä paikallaan. Hän ei ollut peittänyt kasvojaan muuten kuin kasvomaskilla. Mies oli pukeutunut mustaan huppariin, farkkuihin ja tennareihin.

klo 9.02: Istunto alkaa. Medialla on hetki aikaa kuvata salissa ennen kuin asian käsittely alkaa.

klo 8.52: Syytetty tuotiin paikalle valkoisella pakettiautolla noin kymmenen minuuttia sitten. Hänellä oli päällään kasvomaski koronatilanteesta johtuen. Oikeudenkäynti alkaa pian. Paikalla on parikymmentä median edustajaa.

klo 8.49: Hyvää huomenta täältä Pohjois-Savon käräjäoikeudesta. Hetken kuluttua, noin kello 9 alkaa Kuopion viimesyksyisen kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti, kun syyttäjä lukee vuonna 1994 syntyneelle Joel Marinille syytteet muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Päivän kulkua Ylelle seuraavat Markku Malinen ja Anu Rummukainen.

Pohjois-Savon käräjäoikeus toimii tällä hetkellä väistötiloissa Kuopion keskustassa Puistokadulla. Koronatilanne tuo tähän istuntoon omat haasteensa. Istunto on tarkoitus toimittaa kahdessa toisiinsa virtuaalisesti yhdistetyssä salissa, joihin kulloinkin paikalla olevat asianosaiset ohjataan.

Avauspäivä on todennäköisesti ruuhkaisin, sillä paikalla on yli 20 asianosaista ja median edustajia on runsaasti. Onkin mahdollista, että median edustajat eivät pääse seuraamaan varsinaista istuntoa jutun pääkäsittelysaliin, jossa kouluiskusta syytetty istuu. Aivan oikeudenkäynnin alussa medialla on kuitenkin kuvausmahdollisuus istuntosalissa.

Salista järjestetään ulkopuolelle odotusaulaan videokuva- ja ääniyhteys. Oikeuskäsittelyyn on varattu kahdeksan istuntopäivää ja vajaat kaksi viikkoa.

Oikeudenkäynnin taustoja

Kuopiossa alkaa tänään tiistaina oikeudenkäynti, jossa syytteet ovat poikkeuksellisen raskaat.

Vuonna 1994 syntynyttä miesopiskelijaa syytetään Savon ammattiopiston tiloissa tehdystä murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Lisäksi häntä syytetään tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Syytetty kävi ihmisten kimppuun sapelityyppisellä miekalla Savon ammattiopiston liiketalouden opiskelijoiden luokkatiloissa kauppakeskus Hermanissa 1. lokakuuta 2019. Mies oli itse kyseisen ryhmän opiskelija.

Poliisin mukaan hyökkäys keskittyi yhteen luokkahuoneeseen, jossa oli toistakymmentä opiskelijaa. Mies poistui luokkahuoneesta itse, jonka jälkeen poliisi otti hänet kiinni. Poliisi ampui miestä jalkaan kiinniottotilanteessa.

Syyttäjän mukaan syytetyn teot kohdistuivat ammattiopiston luokkahuoneessa olleisiin oppilaisiin ja opettajiin sekä yhteen kauppakeskuksessa työtehtävissä olleeseen henkilöön. Myös rikoksesta epäiltyä kiinniottamassa olleisiin poliiseihin on kohdistettu väkivaltaa ja sen uhkaa.

Lisäksi ammattiopiston tiloissa sytytettiin tulipalo, josta aiheutui omaisuusvahinkoja. Syytetty on ollut mielentilatutkimuksessa, ja sen tuloksista odotetaan lisätietoja oikeudenkäynnissä.

Rikosnimikkeiden määrä kasvoi syyteharkinnan aikana

Kouluhyökkäyksen esitutkinnan valmistuttua poliisi tiedotti, että miestä epäillään murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä. Miestä vastaan nostetussa syytteessä murhan yrityksiä on 20.

Poliisi ei ole kommentoinut teon motiivia tai sitä, mitä epäilty on sanonut kuulusteluissa.

– Epäillyn henkilöhistoria ei millään tavalla korreloi tämän väkivallanteon kanssa. Keskeinen kysymys on totta kai se, minkä takia tämä tapahtui, tutkinnanjohtaja Olli Töyräs sanoi syksyllä esitutkinnan alkuvaiheessa.

Kouluhyökkäyksestä syytetty mies on kotoisin Kuopion naapurikunnasta Siilinjärveltä. Epäilty valmistui Siilinjärven lukiosta keväällä 2014 ja muutti Kuopioon keväällä 2015. Hän oli aloittanut liiketalouden opinnot Savon ammattiopistossa vain hieman aikaisemmin samana syksynä, jolloin kouluhyökkäys tapahtui.

Oikeudenkäyntiin on varattu Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kahdeksan päivää ja vajaat kaksi viikkoa. Jutun loppulausunnot on tarkoitus kuulla torstaina 17. syyskuuta.

Korjaus 9.9. klo 15:51: Murhan yrityksiä on syytteessä 20, ei 19 kuten aiemmin kerroimme.

Lue myös: