Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalan uusi heimopäällikkö Markus Hirvonen haluaa lopettaa puheet kurjasta Karjalasta – videolla hän kertoo, miten se onnistuu

Juuan kunnanjohtajana työskentelevä Markus Hirvonen on Pohjois-Karjalan uusi maakuntajohtaja.

Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen
Maakuntavaltuusto valitsi Hirvosen Pohjois-Karjalan heimopäälliköksi selvällä äänten enemmistöllä. Videolla tuore heimopäällikkö kertoo, miltä valinta tuntui ja miten hän aikoo tehtävään tarttua.

Juuan kunnanjohtaja, hallintotieteiden maisteri Markus Hirvonen on Pohjois-Karjalan uusi maakuntajohtaja.

Maakuntavaltuusto valitsi 36-vuotiaan Hirvosen niin sanotuksi heimopäälliköksi äänin 36–13.

Hirvosen vastaehdokkaana äänestyksessä oli 53-vuotias maa- ja metsätaloustieteiden tohtori ja Suomen Metsäkeskuksen elinkeinojohtaja Anssi Niskanen.

Markus Hirvonen kertoo yllättyneensä äänestyksen lopputuloksesta.

– Tuntuu häkellyttävän upealta, että tuki oli näin vahva.

Haasteina sote, liikenneyhteydet ja maakunnan kiinnostavuus

Markus Hirvonen on tullut Pohjois-Karjalassa tunnetuksi mopoilevana kunnanjohtajana sekä kiky-tempauksestaan. Heimopäällikkönä hän lupaa pitää kiinni samoista periaatteista eli olla ihmisläheinen ja innostuva.

Tärkeimmäksi tavoitteekseen Hirvonen nimeää positiivisen ilmapiirin luomisen. Hän haluaa lopettaa puheet kurjasta Karjalasta.

– Kaikilla maakunnilla on haasteista, niin myös meillä. Kun ongelmat ovat tiedossa, niiden jatkuva toistaminen on tarpeetonta, Hirvonen linjaa.

Pohjois-Karjalan vt. maakuntajohtaja Risto Poutiainen (oik.) antaa viestikapulan uudeksi maakuntajohtajaksi valitulle Markus Hirvoselle viimeistään vuoden vaihteessa. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Kysyttäessä Hirvonen suostuu listaamaan kolme haastetta, joita ei lähivuosina voida ohittaa: sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus väestön ikääntyessä, maakunnan liikenneyhteydet lento- ja junaliikenne mukaan lukien sekä hyvän elämän edellytysten turvaaminen.

Hirvonen toivoo, että esimerkiksi opiskelijoista entistä suurempi osa jäisi maakuntaan asumaan.

Maakuntapäällikön virka tulee ottaa vastaan viimeistään tammikuun alussa 2021. Hirvonen ei osaa vielä arvioida, milloin hän aloittaa.