Kimppakyytien välttämistä, maskipakkoja ja porrastettuja ruokailuja – Kainuun isot työllistäjät välttelevät koronaa monin tavoin

Isot kainuulaiset työnantajat ovat tiukentaneet koronatoimia. 

koronavirus
En Terrafame-medarbetare i orange rock övervakar en maskin.
Terrafamella on noudatettu jopa viranomaisten suosituksia tiukempia karanteeniohjeita. Arkistokuva.

Kuhmon koronarypäs on saanut Otanmäessä toimivan kiskokalustovalmistaja Škoda Transtechin tiukentamaan koronatoimia Otanmäen tehtaallaan.

– Heti, kun Kuhmon tilanne tuli esille, määräsimme kaikille vierailijoillemme ja vieraiden isännille maskipakon. Työntekijöillä ei ole tuota pakkoa, sanoo toimitusjohtaja Juha Vierros.

Škoda Transtechin tehtaalla Otanmäessä työskentelee myös ulkomaalaista työvoimaa. Muun muassa Tšekistä Kainuuseen saapuvalle henkilökunnalle työskentelyolosuhteet on järjestetty siten, että he eivät tapaa muuta henkilökuntaa ensimmäisten päivien aikana.

– Henkilöt ohjataan koronatestiin välittömästi saapuessaan sekä tarpeen tullen myös myöhemmin, sanoo Vierros.

Vuokratyövoimaa Škoda Transtechin Otamäen tehtaalle on saapunut Venäjältä ja Itä-Euroopasta. He ovat olleet maassa jo ennen koronaa.

– Emmehän me voi heidän loma-aikojaan valvoa. Olemme ohjeistaneet, että ulkomaan lomien jälkeen ollaan 14 päivää karanteenissa, kertoo Vierros.

Terrafamelta maskeja vapaa-ajan käyttöönkin

Monimetalliyhtiö Terrafame ei ole muuttanut käytänteitä Kuhmon tilanteen vuoksi. Tehtaan viestintäjohtaja Sanna Päiväniemi kertoo, että viime viikolla jokaiselle työntekijälle jaettiin maskeja myös siviilikäyttöön.

Terrafamen omat työntekijät ovat pääosin suomalaisia ja käyvät töissä lähialueilta. Urakoitsijoilla ja näiden aliurakoitsijoilla on myös ulkomaisia työntekijöitä, jotka työskentelevät teollisuusalueella vaihtelevan pituisia ajanjaksoja.

– Käytännön toimina olemme porrastaneet ruokailuja niin, että terrafamelaiset ja kumppaniyritysten henkilöstö ruokailevat eri aikoina.

Kimppakyydeissä Terrafame on suositellut välttämään yhteiskyytejä eri alueilla työskentelevien henkilöiden kesken tartuntariskin vähentämiseksi.

– Ulkomailta saapuvien työntekijöiden suhteen olemme noudattaneet jopa viranomaisten suosituksia tiukempia karanteeniohjeita.

Kumppaniyritykset ilmoittavat Terrafamen yhteyshenkilöilleen koronatesteistä ja niiden tuloksista viipymättä, jotta teollisuusalueella on valmius ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan kainuulaisissa yrityksissä työskentelevien ulkomaalaisia työntekijöiden noudattamat koronatoimet eivät huolestuta kainuulaisia.

– Minun tiedossani ei ole tällaista huolta.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus