Kansallispuistojen käyntimäärät räjähtivät myös Pirkanmaalla alkuvuonna – Helvetinjärven kävijämäärä kasvoi huimat 158 prosenttia

Kävijämäärän lisääntyessä retkietiketti unohtui joiltakin kävijöiltä.

kansallispuistot
Mies kävelee Helvetinkolussa.
Yle / Pekka Leppänen

Pirkanmaan luontokohteissa on ollut ennätysvilkas alkuvuosi. Metsähallituksen laskurien mukaan esimerkiksi Helvetinjärven kansallispuistoon tehtiin tammi-heinäkuun aikana 50 600 käyntiä. Käyntimäärä kasvoi edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna 158 prosenttia.

Seitsemisen kansallispuistoon tehtiin samana aikana 40 600 käyntiä, mikä on 53 prosenttia enemmän kuin samana ajankohtana vuonna 2019. Myös Rapolan linnavuoren käynnit kasvoivat selkeästi. 23 400 käyntiä on 65 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Metsähallituksessa iloitaan siitä, että ihmiset löysivät luonnon keväällä, kun muut harrastus- ja vapaa-ajanviettopaikat olivat koronapandemian takia kiinni.

Kasvaneet käyntimäärät aiheuttivat kuitenkin haasteita kansallispuistojen rakenteille ja huollolle, Metsähallituksen tiedotteessa sanotaan.

Polttopuu- ja käymälähuolto työllisti normaalia enemmän ja paikoitellen maastossa oli nähtävissä kulumista. Helvetinjärvellä on jo alettu laatia hoito- ja käyttösuunnitelmaa, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota reittien ja taukopaikkojen kehittämiseen käyntimääriä paremmin vastaaviksi.

Vilkas alkuvuosi on tuonut esille myös ikäviä lieveilmiöitä, esimerkiksi leiripaikoilla ja polkujen varsilla on ollut aiempaa enemmän roskia. Retkitulia on sytytetty metsäpalovaroitusten aikaan ja myös sellaisiin paikkoihin, mihin nuotiota ei luonnonsuojelualueilla saa lainkaan tehdä.