Työntekijän koronatartunta sulki Kurikan terveyskeskuksen kahdeksi viikoksi – kiireapua tarvitaan nyt neuvolastakin

Lääkäreiden ja hoitajien kiireettömät vastaanottoajat on peruttu. Muun muassa neuvoloista riennetään apuun päivystykseen ja muille kiirevastaanotoille.

koronavirus
Kurikan terveyskeskus
Kurikan terveyskeskuksen pääovet pysyvät kiinni 20. syyskuuta saakka.Antti Kettumäki / Yle

Kurikan terveyskeskus on lähes kokonaan suljettu seuraavan kahden viikon ajan työntekijän koronatartunnan ja henkilökunnan altistumisen vuoksi. Terveyskeskuksen pääovi pysyy Kurikassa kiinni, ja suuri osa terveyskeskuksen palveluista on keskitetty kuntayhtymä JIK:n muihin toimipisteisiin.

Satoja kiireettömiä kuntayhtymän lääkäreiden ja hoitajien vastaanottoaikoja on peruttu, jotta päivystys ja kiireelliset vastaanotot voidaan toteuttaa Jalasjärven terveysasemalla ja Ilmajoen terveyskeskuksessa. Kuntayhtymällä on terveysasema myös Jurvassa.

– Tilanne on hallinnassa. Koko viikonloppu on tehty töitä, jotta saimme maanantaiaamulla asiat hoitumaan ja kaikki kiireelliset tehtävät pyörimään, sanoo kuntayhtymän vt. johtava ylilääkäri Kaija Hautala.

Henkilöstöä siirretty kiireellisiin tehtäviin

Esimerkiksi neuvola-aikoja on peruttu ja terveydenhoitajia on siirretty kiireellisiin tehtäviin.

– Olemme peruneet koululaisten ja lastenneuvoloiden lääkäreiden vastaanottoaikoja, samoin kuin äitiys- ja perhesuunnitteluneuvoloiden aikoja. Näin olemme saaneet lääkäreiden ja hoitajien työaikaa kiireellisiin tehtäviin.

Miten pitkiä jonoja nyt syntyy?

– Se onkin sitten seuraava kysymys, mutta yritämme priorisoida tehtäviä. Neuvoloissakin hoidetaan kyllä pienet lapset ja kiireelliset asiat. Ei niin kiireellisistä tehtävistä täytyy huolehtia sitten pidemmällä aikavälillä, Kaija Hautala pohtii.

Koronan takia suljettu Kurikan terveyskeskus
Antti Kettumäki / Yle

Lisäkäsiä ei löydy

Kuntayhtymä JIK ei ole palkannut tilanteen vuoksi lisää työvoimaa.

– Terveydenhuollossa on joka puolella työvoimapula. Lisäkäsiä ei niin vain saada.

Vastaanottojen lisäksi Kurikassa on suljettu myös röntgen ja laboratorio. Röntgenkuvauksia ja laboratoriokokeita tehdään Jalasjärvellä ja Ilmajoella. Myös Jurvassa laboratorio on entiseen tapaan auki sovittuina päivinä. Ultraäänitutkimukset pystytään hoitamaan Kurikassa.

Henkilökunnasta altistui 25 ja potilaista 10

Työntekijän koronatartunta aiheutti yli 40 henkilön altistumisen. Altistuneista 25 on Kurikan terveyskeskuksen työntekijöitä ja potilaita on 10. Altistumiset ovat tapahtuneet 2.–3. syyskuuta.

Koronatartunta on peräisin kotimaasta, mutta Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta.

Kurikan terveyskeskus on kiinni 20. syyskuuta saakka. Tuohon saakka kuntayhtymän kiirevastaanotto on keskitetty arkisin maanantaista perjantaihin klo 8–16 Ilmajoen terveyskeskukseen ja Jalasjärven terveysasemalle.

Arki-iltojen kiirevastanotto on maanantaista torstaihin klo 16–20 Jalasjärvellä. Viikonloppujen kiirevastaanotot on puolestaan keskitetty Ilmajoelle perjantaisin klo 16–20 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–18.

Hengitystieinfektiovastaanotto jatkuu edelleen Ilmajoella muusta vastaanotosta erillisissä tiloissa. JIK:n drive in -testauspisteet toimivat Kurikassa, Ilmajoella ja Jalasjärvellä.

Katso täältä Ylen uutiset koronatilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus