1. yle.fi
  2. Uutiset

Lähes joka kolmas suomalainen on jo ladannut Koronavilkun – sovelluksen kautta ilmoitettu yhteensä 41 tartunnasta

Sovelluksesta on parhaillaan valmisteilla englanninkielinen käännös.

koronavirus
Henkilön kädessä puhelin jossa koronavilkku sovellus.
Koronavilkku-sovellus julkaistiin maanantaina 31. elokuuta. Henrietta Hassinen / Yle

Lähes joka kolmas suomalainen on ladannut Koronavilkku-sovelluksen. Koronaviruksen aiheuttamien tartuntaketjujen katkaisemista helpottava sovellus on ladattu Suomessa 1,8 miljoonaa kertaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (siirryt toiseen palveluun).

THL:n mukaan Koronavilkun käyttäjät ovat syöttäneet sovellukseen tähän mennessä 41 avauskoodia. Terveydenhuollon ammattilainen antaa avauskoodin henkilölle, jolla on todettu koronavirustartunta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.

– Emme saa tietoa siitä, kuinka monelle sovellus näyttää altistusilmoituksen. Tieto kohtaamisista on vain käyttäjän puhelimessa, sanoo tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho THL:ntiedotteessa.

Noin sata päiväavainta

Yrttiaho arvioi Ylelle aiemmin maanantaina, että sovelluksen kautta olisi tehty keskimäärin noin 20–30 ilmoitusta tartunnasta. Tämä arvio perustui siihen, kuinka monta päiväavainta järjestelmään oli lähetetty.

Kun koronaviruksen saanut käyttäjä ilmoittaa tartunnasta sovelluksessa, puhelin lähettää järjestelmään niin sanottuja päiväavaimia muiden puhelimien tarkistettavaksi. Yrttiahon mukaan kuluneen viikon aikana oli lähetetty yhteensä noin sata avainta.

– Avainten määrä ei ole suoraan ilmottaneiden lukumäärä vaan se on suhteessa siihen, kuinka monta päivää sovellus on ollut käytössä. On kuitenkin mahdollista, että sovelluksen kautta on tehty tänä aikana keskimäärin 20–30 ilmoitusta, Yrttiaho arvioi.

Parannuksia tulossa

Sovellus julkaistiin viime viikon maanantaina, joten se on saavuttanut lyhyessä ajassa varsin suuren suosion.

– Ensimmäiset pari päivää sovellusta ladattiin huomattavasti enemmän kuin mitä odotimme. Ihmiset haluavat itse vaikuttaa siihen, että koronan leviäminen estetään, Yrttiaho sanoo.

Yrttiahon mukaan sovelluksesta saatu palaute on ollut pääosin positiivista. Sovelluksesta on parhaillaan valmisteilla englanninkielinen käännös. Lisäksi sovellukseen on tulossa korjaus, jolla pyritään ohittamaan puhelimen virransäästöasetukset.

– Joissakin Android-malleissa virransäästöasetukset estävät sovelluksen käytön. Siihen on tulossa korjaus, mutta puhelimen asetuksia voi myös halutessaan muuttaa itse.

Juttua muokattu 7.9.2020 klo 16.10: Päivitetty latausten ja avauskoodien määrä THL:n tiedotteen perusteella.

Lue aiheesta lisää:

Ongelmia Koronavilkun kanssa? Tässä 3 todennäköistä syytä, joiden vuoksi sovellus ei välttämättä toimi laitteessasi

Ahmiiko Koronavilkku akkua? Aiheuttaako sairastava naapuri hälytyksen? 50 kysymystä ja vastausta sovelluksesta

Koronavilkku on löytänyt tiensä jo miljoonaan puhelimeen – THL:n Salminen: "Tämä ylitti kaikki odotuksemme"

Lue seuraavaksi