1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Laura Huhtasaari

Uutuuskirja: Porin kaupunki varautui purkamaan plagioinnista kiinni jääneen Laura Huhtasaaren virkasuhteen

Uutuuskirjan mukaan toimenpiteisiin varauduttiin siltä varalta, että Huhtasaaren tutkinto olisi mitätöity.

Laura Huhtasaari
Laura Huhtasaari
Tuolloinen kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) jäi kiinni plagioinnista viime eduskuntakaudella.Jyrki Lyytikkä / Yle

Porin kaupunki varautui nykyisin europarlamentaarikkona toimivan poliitikko Laura Huhtasaaren (ps.) opettajanviran purkamiseen taannoisen gradukohun seurauksena, väitetään uutuusteoksessa.

Tieto käy ilmi toimittajakaksikko Juha Ståhlen ja Sakari Muurisen tiistaina julkistettavasta kirjasta Missä Laura, siellä ongelma (Tammi).

Plagiointia ja vilpillisyyttä

Porin kaupunki piti kirjan mukaan mahdollisena, että Huhtasaaren maisterintutkinto mitätöidään plagioinnin takia. Tällöin hänen virkasuhteensa Porin kaupunkiin ja Herttuan kouluun olisi saatettu joutua purkamaan.

Toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytty, sillä Huhtasaaren tutkintoa ei plagioinnista huolimatta mitätöity.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari saapumassa vaalivalvojaisiin.
Perussuomalaisten Laura Huhtasaari saapumassa vaalivalvojaisiin eurovaali-iltana 2019.Marja Väänänen / Yle

Kirjan mukaan Huhtasaaren virka olisi voitu purkaa myös olemassaolevilla tiedoilla, koska oli vahva näyttö siitä, että Huhtasaaren tutkinto oli tehty vilpillisesti. Kaupunki ei kuitenkaan kirjan mukaan halunnut lähteä käsittelemään asiaa poliitikkojen muodostamassa sivistyslautakunnassa ja sen jälkeen todennäköisesti oikeusistuimessa.

Huhtasaarella on edelleen virka Porin kaupungin palveluksessa, mutta se on "jäädytettynä" hänen toimiessaan europarlamentaarikkona.

Yliopisto: Vakavaa piittaamattomuutta

Jyväskylän yliopiston vuonna 2018 tekemän selvityksen mukaan Laura Huhtasaaren vuonna 2003 hyväksytty pro gradu -työ sisältää sekä piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä että vilppiä, mikä ilmenee plagiointina.

Asiaa koskevassa yliopiston rehtorin Keijo Hämäläisen ratkaisussa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että Huhtasaaren menettelytavat ovat johtaneet tiedeyhteisöä harhaan. Yliopisto piti Huhtasaaren toimia luonteeltaan ja mittaluokaltaan vakavina. Hallinnollisesta näkökulmasta asia oli kuitenkin vanhentunut.

Huhtasaari: Ymmärtämättömyyttä

Huhtasaari itse perusteli yliopistolle jättämässään vastineessa lähdeluettelon puutteitta huolimattomuudella, ymmärtämättömyydellä ja kirjoitusvirheillä. Lisäksi hän syytti yliopistoa tekijänoikeuksiensa rikkomisesta.

Esiselvityksen tehnyt professori Patrik Scheinin ilmoitti omassa vastineessaan, että Huhtasaaren tutkielman pohdintaluvusta 80 prosenttia oli kopioitu muilta.

Gradukohun jälkeen Laura Huhtasaari valittiin europarlamenttiin (siirryt toiseen palveluun) keväällä 2019. Hän sai 92 760 ääntä.

Lue seuraavaksi