"Me ollaan aikamoisessa nesteessä nyt", kertoo keikkapaikan johtaja – 1,5 miljardilla eurolla kutistunut tapahtumateollisuus pyytää valtiolta tukea

Mielenilmaus järjestetään Eduskuntatalolla ja Kansalaistorilla.

tapahtumat
Yleisöä Ursus Factoryn keikalla Tavastialla
Katso suora lähetys Tapahtumateollisuus ry:n mielenilmauksesta. Toimittajana Elina Jämsén / Yle ja kuvaajana Ronnie Holmberg / Yle. Videon pääkuva: Nelli Kenttä / YleX

Tapahtumateollisuus ry järjestää tänään tiistaina kello 12–15 mielenilmauksen Helsingissä Eduskuntatalolla ja Kansalaistorilla. Samalla tapahtumateollisuus luovuttaa elinkeinoministeri Mika Lintilälle esityksensä tapahtuma-alan tukemiseksi.

  • Katso tallenne suorasta lähetyksestä klikkaamalla artikkelin pääkuvaa. Lähetyksessä mukana muun muassa festivaalien ja messujen edustajat. Toimittajana Elina Jämsén.

Tapahtumateollisuuden mukaan toimialan kokonaisarvosta uhkaa kadota tänä vuonna koronasta aiheutuneiden rajoitusten vuoksi jopa 1,5 miljardia euroa. Tapahtumateollisuudessa toimii noin 3 200 yritystä ja sen kokonaisarvo on 2,35 miljardia euroa. Alalla työskentelee yhdistyksen mukaan 20 000 kokoaikaista ja 175 000 tilapäistä työntekijää.

Yhdistyksen mukaan alan erityisen kustannus- ja tulorakenteen vuoksi olemassa olevat tuet eivät ole kohdistuneet sen yrityksille, mutta ala tarvitsee kohdistettua tukea, jotta yritykset pystyvät luomaan kannattavaa liiketoimintaa muuttuneessa tilanteessa.

Tapahtumateollisuus ry esittää, että tapahtuma-alalle korvattaisiin myynninmenetyksiä, ja sen työntekijöiden uudelleen työllistymistä tuettaisiin samankaltaisella tukimekanismilla, joka aikaisemmin säädettiin ravintola-alalle. Tapahtumateollisuus toivoo myös, että haku yritysten kustannustukeen avattaisiin uudelleen ja tukikautta pidennettäisiin.

Suomen suurimman tapahtuma-alan yrityksen Live Nation Finlandin toimitusjohtaja Tomi Saarinen muistuttaa, että massatapahtumien taustalla on valtava joukko eri alojen erityisosaajia.

Juontaja Mikko Leppilampi (oik) haastatteli Live Nation Finlandin toimitusjohtaja Tomi Saarista ja Ilosaarirockin promoottori Panu Hattusta Eduskuntatalon portailla.
Juontaja Mikko Leppilampi (oik) haastatteli Live Nation Finlandin toimitusjohtaja Tomi Saarista ja Ilosaarirockin promoottori Panu Hattusta Eduskuntatalon portailla. Petteri Bülow / Yle

– Tapahtumainfran takana on valtava kirjo isoja ja pieniä yrityksiä. Mikäli erityisosaajat häviävät infrasta, niitä ei löydy mistään. Niiden ylläpitäminen on tärkeää, että tapahtuma-ala saadaan mahdollisimman nopeasti uudelleenkäynnistettyä, hän sanoo.

– Nämä ammattilaiset osaavat järjestää tapahtumat turvallisesti, hän lisää.

Tänä vuonna jäi Suomen musiikkitapahtumien verkoston LiveFIN ry:n mukaan järjestämättä 265 festivaalia, joista Ilosaarirock oli yksi. Festivaalin promoottori Panu Hattusen mukaan festivaalilla on merkitys koko Joensuun alueen vetovoimalle.

– Kun ihmiset valitsevat opiskelu- tai työpaikkaa, kyllä he valitsevat mieluummin kaupungin, jossa tapahtuu, hän sanoo.

Myös taloudellinen merkitys on Joensuulle suuri. Hattusen mukaan Ilosaarirock tuo vuosittain alueelle noin 20 miljoonaa euroa.

Hämeenlinnalaisen tapahtumapaikan Verkatehtaan johtajan Janne Auvisen mukaan korona on ollut yritykselle katastrofi.

– Me ollaan aikamoisessa nesteessä nyt. Me lopetettiin keväällä kaikki tapahtumat ja oltiin koko kesä kiinni. Kyllä tunnelin päässä on valoa, mutta se taitaa olla juna, joka on tulossa kohti, hän kertoo.

Mielenilmauksessa käytettiin maskeja ja noudatettiin turvavälejä.
Petteri Bülow / Yle

Auvisen mukaan tempoilevat turvasuositukset ovat johtaneet siihen, että järjestäjät eivät uskalla lähteä rakentamaan tapahtumia ja yleisö ei uskalla ostaa lippuja.

Scandinavian Hunks -showryhmän kapteeni Matias Starmans kertoo, että kaikki työt eivät ole muuttuneen tilanteen takia loppuneet.

– Kesällä on saatu turvallisesti muutama keikka tehtyä, ja syksylläkin niitä on. Epävarmoina aikoina saa miettiä, miten näitä tapahtumia lähdetään toteuttamaan, hän sanoo.

Starmans pitää hiljaisina aikoina lihaksena lämpimänä kotiareenalla.

– Esiintyjänä ammattitaidon ylläpitäminen on tärkeää myös silloin, kun keikkoja ei ole, hän lisää.

Tapahtuma-alan mielenilmaus näkyy myös sosiaalisen median palvelu Instagramissa, missä artistit ja tapahtumateollisuuden työntekijät sekä yritykset ovat jakaneet punaisia ruutuja tai punasävytteisiä kuvia muun muassa aihetunnistein #pelastetaantapahtumat, #wemakeevents, #tapahtumateollisuus, #backtolive ja #redalert.

Juttua korjattu 8.9. klo 19.06 Tänä vuonna 265 festivaalia on jäänyt toteutumatta Suomen musiikkitapahtumien verkoston LiveFIN ry:n mukaan. Tapahtumateollisuus ry ei ole asiaa selvittänyt.

Korjattu 10.9. kello 9.11: LiveFIN ry:n kirjoitusasu korjattu oikeaksi.

Voit keskustella aiheesta 9.9. kello 23:een saakka.

Lue myös:

"Kaikki tietävät, että se raha on aivan riittämätön" – Tapahtuma-ala kritisoi hallituksen koronatoimia, vaikka miljoonia on jo myönnetty

Sekoilu uusista kokoontumisrajoituksista ehti perua kymmeniä tapahtumia: "Nyt sitten keskustellaan perumisten perumisista"

Sannin hurja keikkaputki Tavastialla vaati uudenlaista asennetta sekä artistilta että yleisöltä: "Kyllä me vielä päästään elämään täysillä"

Ylen Aamu: Tapahtuma-ala tiukilla - onko ensi kesäkin vaarassa?