1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Kesän retkeilijäryntäys näkyi Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kansallispuistoissa – hurjin kasvu Syötteellä, vain Hiidenportissa laskua

Koronakevään aikana kansallispuistojen kävijämäärät putosivat, mutta kesällä suunta kääntyi.

kansallispuistot
Kaksi kajakkimelojaa Hossan kansallispuistossa.
Loppuvuoden aikana nähdään, jatkuuko kansallispuistoissa kotimaanmatkailun buumi syksylläkin. Arkistokuva.Ensio Karjalainen / Yle

Kiivas kesä on nostanut Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kansallispuistojen kävijämäärät selkeästi plussan puolelle. Suurinta kasvu oli Syötteellä: kansallispuistossa kävi heinäkuun loppuun mennessä 65 028 retkeilijää, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Syötteellä on ollut joka vuosi nyt pidemmän aikaa kasvua. Matkailualuetta on kehitetty, ja se oli koronakeväälläkin Oulun seudun lähikohde. Kesällä näkyi yleinen kotimaanmatkailun buumi. Esimerkiksi pyöräilyn suosio kasvaa, kertoo puistonjohtaja Sari Alatossava Metsähallitukselta.

Hossan kansallispuistossa Suomussalmella kävijöitä oli heinäkuun loppuun mennessä 64 387. Kasvua edellisvuodesta oli 14 prosenttia.

– Vaikka tällaisena vuonna luku voi tuntua jopa pieneltä, alueen toimijoiden mukaan Hossan kesä oli paras koskaan. Pelkästään heinäkuussa retkeilijöitä oli 24 prosenttia edellisvuotta enemmän, Alatossava sanoo.

Koillismaan suosituin kansallispuisto, Oulanka, kasvatti sekin edelleen suosiotaan. Alkuvuoden käyntimäärissä on kasvua viime vuoteen verrattuna 28 prosenttia. Rokualla kasvua oli 26 ja Riisitunturilla 16 prosenttia edellisvuodesta.

Sen sijaan Hiidenportin kansallispuistossa kävijöitä oli seitsemän prosenttia viime vuotta vähemmän. Sotkamossa sijaitsevassa kansallispuistossa oli heinäkuun loppuun mennessä 7 985 kävijää. Alatossavan mukaan lasku johtuu monesta tekijästä.

– Hiidenportissakin on ollut hetkittäin paljon ihmisiä liikkeellä, mutta kevät oli normaalia hiljaisempi. Jonkin verran vaikutusta on ollut myös sillä, että kesällä kansallispuistossa tehtiin kunnostustöitä. Lisäksi olemme pyrkineet täsmentämään laskurikantaa, eli arviot olivat aiemmin hieman yläkantissa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi