Kiersimme itärajan kuolemanhiljaiset ja suljetut kaupat – sinnikäs yrittäjä odottaa asiakkaita yksinäinen poro kauppansa katolla: "Bisnes palaa"

Samalla itärajalle rakennetaan myös lisää liiketilaa.

Tyhjä marketin parkkipaikka
Kiersimme itärajan kuolemanhiljaiset ja suljetut kaupat – sinnikäs yrittäjä odottaa asiakkaita yksinäinen poro kauppansa katolla: "Bisnes palaa"

Vain parin sadan metrin päässä Nuijamaan rajanylityspaikalta sijaitseva Laplandia Market oli vielä vuoden alussa vilkas kauppapaikka ja täynnä venäläisiä ostosmatkailijoita.

Nyt poro tavaratalon katolla tervehtii vain tyhjää parkkipaikkaa.

– Pidämme kauppaa auki vain tiistaisin erityisasiakkaille, kauppias Mohamad Darwich kertoo.

Mohamad Darwich pitää kauppaansa auki vain tiistaisin. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kaupan asiakkaat ovat edelleen venäläisiä. Tavara ei kuitenkaan enää liiku Venäjälle ostosmatkailijoiden kyydissä vaan postin kuljettamana.

– Asiakkaat jakavat sen pienempiin eriin ja lähettävät Venäjälle. Kyse ei ole tuoretavarasta kuten juustosta, vaan esimerkiksi suklaasta, karamellista ja pesuaineista, Darwich kertoo.

Lisäksi Yle Uutiset on jo aiemmin kertonut itärajan markettien erikoisesta juustonhamstrausilmiöstä.

Juustoa ovat rohmunneet itselleen juustodiilerit, jotka toimittavat juustot Venäjälle nähtävästi rekoissa ja myyvät ne siellä eteenpäin.

Myynti romahti

Vain tiistaisin auki olevan Laplandia Marketin myynti on vain varjo entisestä.

– Vuoden alkuun verrattuna se on vain pari prosenttia, Darwich kertoo.

Hän yritti aluksi houkutella kauppaan enemmän suomalaisia asiakkaita muuttamalla tuotevalikoimaa lähemmäksi suomalaisia kulutustottumuksia. Tavaratalon sijainti kuitenkin kuoppasi suunnitelman.

– Suomalaiselle asiakkaalle on hankalaa lähteä kymmenien kilometrien päähän ostamaan karkkia, voita tai palajuustoa, Darwich tiivistää.

Rajakaupat eivät vedä tarpeeksi suomalaisia

Laplandia Marketin tilanne kertoo myös laajemmasta kuvasta kaakkoisrajalla. Suurimmissa vaikeuksissa ovat nyt ne kaupat, jotka ovat rajan lähellä, mutta kaukana suuremmista asutuskeskuksista.

Niille ei riitä tarpeeksi suomalaisia asiakkaita, kun venäläiset ovat jääneet pois.

Disas Fishin Nuijamaan myymälä sijaitsee syrjässä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Hyvä esimerkki löytyy heti Laplandia Marketin naapurista Nuijamaan vanhan rajanylityspaikan vierestä. Kalakauppa Disa's Fishin myymälä on sulkenut toimintansa ainakin väliaikaisesti ja pistänyt lapun luukulle.

Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Yhtiön toiminta jatkuu muissa toimipisteissä Lappeenrannassa ja Haminassa.

Syrjässä sijaitseva Nuijamaan myymälä oli lähes täysin venäläisten ostosmatkailijoiden kysynnän varassa.

Outlet-myymälät vaikeuksissa

Kaakkoisrajan erikoisuuksia ovat myös erityisesti venäläisille suunnatut outlet-myymälät. Myös ne ovat nyt heikossa hapessa

Esimerkiksi italialaisiin luksustuotteisiin erikoistunut Grande Orchidee -kauppakeskus Lappeenrannan Myllymäessä on lopettanut toimintansa rajan sulkemisen jälkeen.

Liiketiloihin etsitään nyt uutta yrittäjää.

Grande Orchidee -kauppakeskukseen etsitään uutta yrittäjää. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Zsar-ostoskylä pyristelee selvitystilassa

Samaa ilmiötä heijastelee myös Vaalimaan rajanylityspaikan vieressä sijaitsevan Zsar-luksusmuotikylän ahdinko. Outlet-myymälöihin erikoistunut ostoskeskus on haettu selvitystilaan.

Koronavirusepidemia on iskenyt pahoin ostoskylään. Jo maaliskuussa se joutui sulkemaan ovet kokonaan noin kahdeksi kuukaudeksi.

Viereen nousemassa uusi kauppakeskus

Usko rajakauppaan on kuitenkin yhä vahvaa itärajalla. Vaikeuksissa olevan Zsar-ostoskylän viereen rakennetaan parhaillaan uutta, vieläkin suurempaa kauppakeskusta.

Scandinavian shopping center -ostoskeskuksen rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Uudella Scandinavian shopping center -ostoskeskuksella on kokoa runsaat 18 000 neliömetriä. Zsarin koko on nyt noin 12 000 neliömetriä, mutta sitä oli tarkoitus laajentaa jopa 20 000 neliöön.

Itärajalla on käyty läpi vuosien varrella monet nousut ja laskut. Laplandia Marketin omistaja Mohamad Darwich uskoo yhä, että rajakauppa elättää myös tulevaisuudessa.

– Ennemmin tai myöhemmin raja avataan ja bisnes palaa. Pitää vain jaksaa odottaa.