Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus pui uutta epäilyä toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta

Syytettynä olevan miehen epäillään vainonneen toistuvasti myös tutkijaa. Syytteen on nostanut valtakunnansyyttäjä.

Ylen toimittajaan Jessikka Aroon kohdistuva loanheitto ja häiriköinti on kirvoittanut uuden oikeudenkäynnin. Kuva: Laura Pohjavirta / Yle

Helsingin käräjäoikeus alkaa maanantaina käsitellä Ylen toimittajaan Jessikka Aroon kohdistunutta uutta vainoamisepäilyä.

Lisäksi syytettynä olevan miehen epäillään vainonneen ja häirinneen myös yhtä tutkijaa.

Miehen epäillään lähestyneen sekä tutkijaa että Aroa muun muassa toistuvin viestein ja halventavin kirjoituksin. Sekä Aron että tutkijan vainoamisen katsotaan tapahtuneen vuosina 2014–2017.

Syyttäjän mukaan Aron vainoaminen alkoi, kun toimittaja Aro oli julkaissut venäläistä informaatiovaikuttamista käsitelleen artikkelin. Sen jälkeen syytetty on julkaissut Arosta useita kymmeniä halventavia kirjoituksia.

Mies on lisäksi syyttäjän haastehakemuksen mukaan halventanut informaatiovaikuttamiseen perehtynyttä tutkijaa lukuisin kirjoituksin ja esittänyt tutkijasta toistuvasti valheellisia väitteitä.

Haastehakemuksen mukaan mies on ottanut tutkijaan yhteyttä sähköpostin välityksellä sekä saapunut tai pyrkinyt saapumaan tilaisuuksiin, joissa tämä on esiintynyt.

Syytteen nostamisesta on päättänyt valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Syyte perustuu lakiin sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä (siirryt toiseen palveluun).

Aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen vaatii miehelle puolen vuoden vankeusrangaistusta, joka voidaan tuomita ehdollisena. Ehdollisen rangaistuksen oheen syyttäjä esittää tuntuvaa sakkoa.

Vainoaminen on rikosnimike, joka edellyttää toistuvaa ja oikeudetonta uhkaa sekä seuraamista ja yhteydenottoja. Lisäksi edellytetään, että menettely aiheuttaa vainotussa pelkoa tai ahdistusta.

Rangaistus vainoamisesta vaihtelee sakoista kahden vuoden vankeuteen.

Syyttäjän mukaan syytetyn kirjoituksissa teemoina ovat toistuvuus, oikeudettomuus, pelon ja ahdistuksen aiheuttaminen uhreissa.

Syytettynä oleva mies hoitaa itse oman puolustuksensa. Vainoamista käsitellään käräjäoikeudessa syyskuun loppupuolelle.

Myös muita vainoamiseen ja häirintään liittyviä oikeudenkäyntejä ollut vireillä

Juuri alkaneen vainoamisoikeudenkäynnin lisäksi Aro on hakenut aiemmin oikeudesta lähestymiskieltoa kahdelle muulle ihmiselle häirinnän vuoksi.

Näiden kahden niin sanotun tubettajan toiminta on ollut käräjäoikeuden päätöksen mukaan Aroa vakavasti häiritsevää.

Tästä huolimatta Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Aron lähestymiskieltohakemuksen alkuvuonna. Lähestymiskieltoa käsitellään myöhemmin syksyllä hovioikeudessa.

Lisäksi niin sanotussa MV-kunnianloukkausjutussa hovioikeus katsoi heinäkuussa, että dosentti Johan Bäckman yllytti MV-sivustoa Jessikka Aroa loukkaavan materiaalin julkaisuun.

Yksityiselämään liittyvän tiedon julkistaminen MV-nettijulkaisussa johti vihakampanjaan ja aiheutti oikeuden mukaan Arolle kärsimystä.

Hovioikeus katsoi kuitenkin, ettei Bäckman syyllistynyt Ylen toimittajan vainoamiseen. Sen sijaan oikeus tuomitsi Bäckmanin yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

Lue lisää:

Oikeus hylkäsi Ylen toimittaja Jessikka Aron kahdelle tubettajalle hakeman lähestymiskiellon

Hovioikeus: Johan Bäckman ei vainonnut Ylen toimittajaa, mutta yllytti MV-julkaisua loukkaavan materiaalin julkaisuun