Ylen tiedot: Jussi Saramon valinta opetusministeri Li Anderssonin sijaiseksi voi vielä mutkistua – osa puolueväestä ajaa tehtävään Paavo Arhinmäkeä

Vasemmistoliiton puoluehallitus päätti sunnuntaina esittää opetusministeri Li Anderssonin sijaiseksi kansanedustaja Jussi Saramoa.

Kymmenet vasemmistoliittolaiset ovat pyytäneet Paavo Arhinmäkeä ehdolle opetusministerin sijaiseksi. Kuva: Jari Pussinen / YLE

Vasemmistoliiton puoluehallituksen sunnuntainen päätös esittää opetusministeriksi Jussi Saramoa (vas.) on nostanut tyytymättömyyttä puolueen riveissä.

Useat Ylen haastattelemat vasemmistoliittolaiset sanovat, että Li Anderssonin sijaiseksi pitäisi valita puolueen entinen puheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Heidän mukaansa paikalle täytyisi saada kokenut poliitikko, koska uusi opetusministeri hyppää liikkuvaan junaan.

Sijaistus tuli sen jälkeen ajankohtaiseksi, kun Andersson ilmoitti olevansa raskaana ja jäävänsä pois ministerin tehtävästään vuodenvaihteessa.

Andersson kuitenkin aikoo hoitaa osaa puheenjohtajan tehtävistään vuodenvaihteen jälkeenkin.

Ylen tietojen mukaan Arhinmäelle on lähetetty kymmeniä pyyntöjä asettumisesta ehdolle ja pyynnöt ovat tulleet eduskuntaryhmästä ja puoluevaltuustosta.

Arhinmäki ei ole tiettävästi vastannut kyselyihin myöntävästi eikä kieltävästi. Yle ei tavoittanut Arhinmäkeä kommenttia varten.

Anderssonin sijaisen valitsee eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous. Puolue ei ole ilmoittanut päivää, jolloin yhteiskokous pidetään.

Puolueessa kuitenkin uumoillaan, että kokous pidetään syyskuun lopussa.

Ministeri vaihtuu vuodenvaihteessa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson jättää opetusministerin tehtävänsä näillä näkymin vuodenvaihteessa, jonka jälkeen edessä siintävät kuntavaalit huhtikuussa.

Kuntavaalien lisäksi edessä voi olla vaikeiden päätösten myyminen omille kannattajille. Syyskuun budjettiriihessä vasemmistoliiton hallituskumppanit esittävät työllisyystoimia, jotka eivät ole puolueen kannattajien mieleen.

Varsinkin viime aikoina on puhuttu paljon joko eläkeputken lyhentämisestä tai katkaisemisesta kokonaan. Vasemmistoliitto vastustaa eläkeputken rukkaamista voimakkaasti, mutta se näyttää jäävän vastustamisen kanssa yksin (siirryt toiseen palveluun).

Arhinmäen kannattajien mukaan puolue tarvitsisi tässä tilanteessa ministerin, joka osaisi kokemuksensa puolesta vakuuttaa puolueen kannattajat hallitustaipaleen saavutuksista.

Tyytymättömyys puoluehallituksen esitystä kohtaan ei ole puolueaktiivien mukaan kritiikkiä Saramoa vastaan.

Puoluehallituksen sunnuntainen esitys ei tarkoita sitä, että muita ehdokkaita ei asetu kisaan mukaan.

Lopullisen valinnan ministerin sijaisesta tekee eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous, johon kuuluu yhteensä 71 äänioikeutettua jäsentä.

Kokoukseen voi tuoda esityksiä, jotka kilpailevat puoluehallituksen kannan kanssa.

Arhinmäen kynnys asettautua ehdolle on kuitenkin korkea, sillä hän on puolueen entinen puheenjohtaja ja eduskuntaryhmän nykyinen vetäjä.

Esityksen Saramosta on tehnyt nykyinen puoluejohto. Puoluehallitus ei äänestänyt esityksestä, vaan siihen päädyttiin yhteisen keskustelun jälkeen.

Kokouksessa kaksi muutakin ehdokasta sai kannatusta osakseen, mutta heidän nimiään ei ole kerrottu julkisuuteen.

Tarkoituksena ei ole kampittaa puheenjohtajaa

Eri puolueissa on nähty vuosien mittaan tilanteita, joissa on haastettu puoluejohdon esityksiä henkilövalinnoissa.

Esimerkiksi viime kaudella keskustan puoluejohto esitti Olli Rehnin (kesk.) tilalle elinkeinoministeriksi Mika Lintilää (kesk.), kun Rehn oli kertonut siirtyvänsä Suomen Pankin johtotehtäviin.

Lintilä sai vastaehdokkaakseen keskustan pitkäaikaisen ministerin Mauri Pekkarisen. Pekkarisen ehdokkuutta pidettiin näpäytyksenä puolueen silloiselle johtajalle Juha Sipilälle.

Vasemmistoliittolaiset kertovat Ylelle, ettei kyse ole sinänsä puheenjohtaja Anderssonin kampittamisesta.

Anderssonin asemaa puolueen johdossa pidetään vahvana niin puolue-elimissä kuin jäsenistön parissa.

Ylelle kerrotaan, että Andersson on puolueen sisäisissä keskusteluissa sanonut, että jos opetusministerin sijaisuutta tavoittelee monta ehdokasta, kokouksessa järjestetään äänestys.

Puoluehallitus on perustellut Saramon valintaa sillä, että hän toimii puolueen johdossa. Hänen asemansa helpottaisi Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimintaa, koska hän voi kiistakysymyksissä linjata puolueensa puolesta asioita.

Viisikon eli hallituspuolueiden puheenjohtajien toiminta onkin perustunut tähän ajatukseen.

Puheenjohtajat ovat voineet käyttää ison osan ajastaan hallituspuolueiden näkemysten yhteensovittamiseen hallituksen sisällä, koska he ovat myös ministereitä.

Voit keskustella artikkelista 8.9.2020 kello 23 asti.

Oikaisu 8.9.2020 kello 14.25: Kansanedustajajien ja puoluevaltuutettujen määrä on korjattu 74:stä 71:teen.

Lue lisää: