Perussuomalaisten ajatuspaja joutuu maksamaan osan valtionavustuksestaan takaisin "naisten tyranniasta" kertoneen kirjan takia

Perussuomalaisiin kytköksissä oleva Suomen Perusta menettää vajaan kymmenesosan 120 000 euron tuistaan.

Perussuomalaiset
Jukka Hankamäki
Perussuomalaisten ajatuspajan tilaaman kirjan on kirjoittanut Jukka Hankamäki, jota puolue on kuvaillut perussuomalaiseksi ajattelijaksi.Matti Matikainen / Perussuomalaiset

Perussuomalaisten ajatuspaja menettää osan valtionavustuksestaan naisvihamieliseksi arvoidun kirjan julkaisun takia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö perii Suomen Perusta -ajatuspajalta takaisin runsaat 10 000 euroa. Suomen Perustalle on maksettu täksi vuodeksi kaikkiaan 120 000 euron yleisavustus.

Ajatuspaja julkaisi kesäkuussa Jukka Hankamäen kirjoittaman julkaisun nimeltä Totuus kiihottaa.

Kummastusta on herättänyt julkaisun osuus nimeltä Naisten tyrannia ja seksuaalisuuden sosialisointi. Hankamäki arvioi esimerkiksi joidenkin suomalaisten naisten halunneen kostaa suomalaiselle yhteiskunnalle pariutumalla ulkomaalaisen kanssa.

Kirjasta nousi kohu, ja ajatuspaja kertoi keskeyttävänsä Hankamäen kirjan julkaisun uudelleenarvioinnin ajaksi.

Ministeriö katsoo, että Suomen perusta ei käyttänyt saamaansa yleisavustusta kuten pitäisi kirjan tekijälle maksetun summan osalta. Yleisavustuksen saajan on ehtojen mukaan muun muassa edistettävä toiminnassaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Takaisinperinnän suuruus perustuu Suomen Perustan selvitykseen ja säätiön ilmoittamaan 10 000 euron summaan, joka on maksettu kirjan tekijälle.

Ministeriö kertoo tiedotteessa, että julkaisu loukkaa sekä yhdenvertaisuutta että tasa-arvoa monessa kohdin syyllistymällä sekä yhdenvertaisuus- että tasa-arvolain kieltämään häirintään.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho myönsi kesäkuussa, että laadunvalvonta saattoi pettää.

Silloinen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) luonnehti näkemiänsä otteita julkaisusta julmiksi ja huolestuttaviksi. Hän totesi jo tuolloin, että että yleisavustuksen saajan yhtenä velvollisuutena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, eikä kirja hänen mukaansa vaikuttanut täyttävän tätä velvollisuutta.

Ministeriö pyysi asiasta lausunnot yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovaltuutetulta. Avustuspäätökset tehdään virkatyönä, eikä ministeri osallistu niihin.

Kososen seuraajana aloitti elokuussa Annika Saarikko, joka nousi viime viikonloppuna myös keskustan puheenjohtajaksi.

Lue lisää:

Perussuomalaisten ajatuspaja keskeyttää "naisten tyranniasta" kertoneen Jukka Hankamäen kirjan julkaisun – Halla-aho myöntää: Laadunvalvonta saattoi pettää

Perussuomalaisten ajatuspajan kohukirjassa toistuu naisvihamielisyys – näin kirjoittaja kommentoi teostansa